5 Effectieve manieren om CO2-uitstoot snel te verminderen in 2024

Duurzaam ondernemen is in 2024 relevanter dan ooit. Bedrijven staan onder toenemende druk door striktere regelgeving, zoals de CSRD-richtlijnen, en moeten serieus investeren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Gelukkig zijn er maatregelen die zowel effectief als toegankelijk zijn, waarmee je aanzienlijke CO2-besparingen kunt realiseren. In dit artikel delen we vijf praktische tips die eenvoudig te implementeren zijn en direct impact hebben op de duurzaamheid van je organisatie. Deze maatregelen verbeteren niet alleen je milieuprestaties, maar verlagen ook je energiekosten en dragen bij aan een groenere werkplek.

 

1. Vervang je verlichting door LED-lampen

Het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting is een van de simpelste manieren om direct energie te besparen. LED-lampen verbruiken tot 85% minder stroom en gaan vele malen langer mee. Per werknemer kan dit een besparing opleveren van ongeveer 50 kg CO2 per jaar, afhankelijk van het aantal lampen op de werkplek (Subvention).

 

2. Stimuleer thuiswerken

Thuiswerken verlaagt zowel de energie die op kantoor wordt gebruikt als de CO2-uitstoot die gepaard gaat met woon-werkverkeer. Een werknemer die één dag per week thuiswerkt, bespaart gemiddeld 260 kg CO2 per jaar. Dit maakt het stimuleren van thuiswerken een eenvoudige en effectieve manier om de impact van je bedrijf te verkleinen (Warmte365).

 

3. Kies voor groene stroom

Door over te stappen op groene stroom, bijvoorbeeld opgewekt uit zonne- of windenergie, maak je direct een grote sprong in de verduurzaming van je bedrijf. Voor een gemiddeld kantoor betekent dit al snel een besparing van 1 ton CO2 per werknemer per jaar (Subvention). Het overstappen naar een groene energieleverancier is snel geregeld en maakt een groot verschil. Geen idee hoe je dit het beste kan aanvliegen? Ons zusterbedrijf Censo gaat voorop in de inkoop van groene energie en de verduurzaming van zakelijk Nederland. Zij helpen je graag mee!

 

4. Schakel apparaten helemaal uit

Veel apparaten verbruiken onnodig energie wanneer ze op stand-by staan. Door computers, printers en andere apparatuur volledig uit te schakelen aan het einde van de dag, kan een bedrijf per werknemer tot wel 50-100 kg CO2 per jaar besparen (Epiic). Bij De Duurzame Adviseurs en Censo hebben we speciale afsluitprotocollen om ervoor te zorgen dat iedereen zo duurzaam mogelijk afsluit. Deze protocollen zorgen ervoor dat alle apparaten daadwerkelijk worden uitgeschakeld en geen onnodige energie verbruiken na werktijd. Het implementeren van een afsluitprotocol is een eenvoudige gewoonte die snel resultaat oplevert op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie.

 

5. Zorg voor goede afvalscheiding

Het scheiden van afval is een eenvoudige manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Materialen zoals papier, glas en plastic kunnen worden gerecycled, wat veel energie bespaart in vergelijking met het produceren van nieuwe materialen. 

Per werknemer kan afvalscheiding zorgen voor een besparing van 50-70 kg CO2 per jaar (Warmte365). Duidelijke afvalbakken op kantoor kunnen medewerkers stimuleren om hieraan bij te dragen.


Met deze vijf eenvoudige maatregelen kan je per werknemer een jaarlijkse CO2-reductie van meer dan 1,5 ton realiseren. Om dit in perspectief te plaatsen: 1,5 ton CO2 staat gelijk aan het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden gedurende 6 maanden. Door deze laagdrempelige tips te implementeren, kun je als bedrijf niet alleen je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wil je als bedrijf nog grotere stappen zetten in de verduurzaming van je bedrijfsvoering, maar weet je niet waar je moet beginnen? 

 De Duurzame Adviseurs staat klaar om je te helpen met specialistisch advies op het gebied van CO2-reductie, MVO, CSRD en andere duurzame strategieën. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen!