DDP64 – Duurzaamheid in de zorg 2.0 – Anke Kröner (Gelre Ziekenhuizen)

De Duurzame Podcast - #64 - Anke Kröner - Youtube

Wil je net zoals Milou en Thijs weten hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen aan verduurzaming binnen de zorg?  

Wegens succes verlengd! We gaan weer inzoomen op verduurzaming in de zorg. Een paar afleveringen geleden ging het met Wouter Hehenkamp onder andere over gynaecologie, maar hoe zit het met duurzaamheid op de intensive-careafdeling?  

In deze nieuwe aflevering vertelt Anke Kröner, intensivist bij Gelre ziekenhuizen je alles over duurzaamheid in de zorg. 

Wist je dat… De Nederlandse zorgsector een grotere vervuiler is dan Schiphol? 

Uitstoot 

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen net zoveel CO₂ uitstoten als Schiphol. Daarmee is de Nederlandse zorg verantwoordelijk voor 7,3 procent van de jaarlijkse uitstoot. Hiermee stoot de Nederlandse zorgsector meer CO₂ uit dan de luchtvaartsector, de Eemshavenfabriek en Tata Steel bij elkaar. Ook is 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg. 

Verspilling 

Toen tijdens de coronacrisis al het afval apart verbrand moest worden, werd het pas echt duidelijk zichtbaar hoeveel afval de zorg produceerde. Daarnaast is er ook sprake van verspilling en dat al in de eerste lijn van zorg. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het te veel voorschrijven van medicijnen bij de huisarts. Je mag de overgebleven medicijnen wel terugbrengen bij de apotheek, maar wettelijk gezien mogen zij deze medicijnen niet nogmaals uitgeven. Bovendien gebruikt een arts gemiddeld tussen de 100 en 150 handschoenen per intensive care-patiënt. 

Green Deal 3.0 

Met als doel duurzame initiatieven en plannen zoveel mogelijk te bevorderen begon de Rijksoverheid in 2011 met de Green Deal-aanpak. In 2015 werd de eerste Green Deal Duurzame Zorg ondertekend door 54 partijen. Hierin maakten zorgorganisaties en de overheid afspraken over de bijdrage die de zorgsector kan leveren aan het verbeteren van het milieu. Na drie jaar waren er meer dan 150 partijen aangesloten. Na het aflopen van de eerste Green Deal in 2018 startte aansluitend Green Deal 2.0. Deze deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ werd onder andere ondertekend door de branchevereniging ActiZ. Door het aflopen van de tweede Green Deal in 2022 is Green Deal 3.0 nu een feit. Voor de volgende periode van 2023 tot en met 2026 zijn de volgende doelstellingen afgesproken: 

  • Meer inzet op gezondheid 
  • Het vergroten van de bewustwording en kennis 
  • 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050 
  • 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050 
  • Het verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik) 

Vond je onze eerste aflevering over duurzaamheid in de zorg ook zo’n succes en ben je benieuwd naar meer?

Luister dan nu naar aflevering 64 van De Duurzame Podcast! 

De Duurzame Podcast - #64 - Anke Kröner - Spotify