arrow_drop_up arrow_drop_down
Valentijnsdag: Groene liefde & een duurzaam hartje

Valentijnsdag: Groene liefde & een duurzaam hartje

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw. Duurzaamheid, begint bij jou!

Het is weer zover. Voor sommige stelletjes is het commerciële onzin, voor anderen is het juist de mooiste tijd van het jaar. En ben je single, zoals ik, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. 14 februari is de dag van de liefde. En dat betekent weer veel reclame, veel cadeaus en veel verwachtingen.

Maar valt Valentijnsdag eigenlijk ook duurzaam te vieren? En zo ja, hoe?

Wij zouden De Duurzame Adviseurs niet zijn, als we je geen duurzame (liefdes) tips zouden geven.

Een korte geschiedenisles voordat we overgaan op de romantiek.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

De naam “Valentijnsdag” is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die in de 3e eeuw na Christus leefde. Volgens de overlevering, bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld.

Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon.
Misschien zou het Romeinse rijk niet gevallen zijn, als iedereen in de liefde geloofde.
Maar misschien was Sint Valentijn zich niet bewust van destijdse wapens zoals zwaarden en pijl en boog.

We maken een grote sprong naar midden jaren ’90. Valentijnsdag is in Nederland en België en sinds kort een groot commercieel succes.
Valentijnsdag is, zoals bijvoorbeeld ook de McDonalds, over komen waaien uit de Verenigde Staten. In de VS is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met de nadruk van anonieme liefde naar liefde.

Tips voor een duurzame Valentijnsdag

Wil je Valentijnsdag specialer aanpakken i.p.v. wéér een cliché Valentijncadeau te geven? En daarbij ook rekening houden met duurzaamheid?

Ik hoor je al denken: “hoe kan jij tips geven zonder ervaring?”. Mijn antwoord: “coaches don’t play”. Of zoiets 😉

Hieronder een aantal tips, gegeven om Valentijnsdag duurzaam én creatief aan te pakken in deze lockdown.

Ben je toch van plan een cadeau te kopen? Probeer dan in deze pandemie de kleinere lokale winkels te helpen door bij hun cadeaus te kopen.

Tip 1: Duurzame massage

Een massage hoeft niet veel te kosten. Verras je partner een met lekkere massage en massageolie of een fijne bodylotion. Let hierbij bijvoorbeeld op duurzame massageolie of bodylotion.

Tip 2: Duurzame lingerie van Savara Intimates

Wil je duurzaamheid en sexy combineren? Dan kan dit door duurzame lingerie te kopen. Het Nederlandse lingeriemerk Savara Intimates gebruikt voor haar lingerie de duurzame stof Tencel, gemaakt van houtpulp. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van opgekochte partijen reststoffen, omdat deze anders weggegooid zouden worden.

Tip 3: Samen sporten

Door de huidige lockdown is er niet veel te doen buiten thuis zitten. Samen sporten betekent samen afvallen, samen fitter worden en samen gelukkiger worden doordat het gelukshormoon endorfine tijdens sportactiviteiten aangemaakt wordt.

Tip 4: Bloemen kopen uit het seizoen

Jaarlijks worden er miljarden bloemen vanuit Afrika naar Nederland verscheept. De arbeidsomstandigheden van de vrouwen die werkzaam zijn bij deze Afrikaanse bloemkwekerijen zijn vaak slecht. Je kunt natuurlijk kiezen voor een bos fairtrade rozen, maar je kunt ook een duurzaam boeket laten samenstellen met bloemen die nu in het seizoen zijn.

Tip 5: Samen in bad

Oké in bad gaan is niet heel duurzaam. Het nemen van een bad kost gemiddeld 3 keer zo water en energie als het nemen van een douche van 5 minuten. Maar als je één maand een dag per week minder doucht, mag je jezelf best ook een keer verwennen. Hierbij kan je ook meteen gebruik maken van duurzame shampoo en zeep!

De ultieme duurzame Valentijnsdag cadeautip

Wil je een cadeau geven dat echt impact maakt? Geef een stukje regenwoud cadeau! Voor slechts €2,50 koop je al 1 m2 regenwoud. Hiermee geef je het meest originele en duurzame Valentijnsdag cadeau én bescherm je het regenwoud.

Klik hier om iemand een stukje regenwoud cadeau te geven.

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies