Hoe werkt duurzame gedragsverandering? | Yvette Watson
Yvette, nummer 1 van de duurzame 50 in 2021, gaat 2 miljard mensen bekeren naar een duurzame en circulaire leven. Maar wat is circulariteit nu eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Yvette spreekt helder en vol enthousiasme over dit onderwerp. Ze legt uit waarom een shirt van €10 eigenlijk niet zou kunnen en waarom duurzaamheid boven de politieke kleuren getild moet worden.
Onderstaande quotes van Yvette komen uit het gesprek en zullen je gegarandeerd aan het denken zetten.
Duurzaamheid is geen rocket science
Wat er nog is, is actie. Maak je impact meetbaar en kijk wat je kan verduurzamen. Gooi bijvoorbeeld eens je afvalbak om en kijk hoe jij dit afval kan verminderen of zelfs vermijden. Het enige wat we niet moeten doen is niets doen.
De definitie van duurzaamheid
De definitie van circulariteit is drieledig. 1) Het is zorgen dat we niet meer van de aarde verbruiken dan we kunnen teruggeven. 2) Als je er dan toch iets uithaalt, zorg dan dat je het kunt upcyclen en daarmee een nieuwe functie kan geven wanneer het eenmaal in gebruik is. 3) Zorg ervoor dat de producten die je maakt wat toevoegen aan de wereld in plaats van dat we het doorschuiven en marge pakken. Dit haalt de waarde uit de keten.
Zonder schuldigen de klimaatcrisis door
De klimaatcrisis is een probleem waar we niet een schuldige kunnen aanwijzen. Maar ik vind ‘schuld’ eigenlijk sowieso niet een werkbaar woord. We kunnen beter kijken naar waar de invloed zit. Deze zit namelijk op alle schakels in de keten. Het heeft geen nut om elkaar de schuld te geven. Vanuit de maatschappij en het bedrijfsleven kunnen we een beweging in gang zetten, ik geloof in bottom-up.
Ben je benieuwd naar meer of wil je lekker luisteren naar iemand die praat over duurzaamheid als een kind in een snoepwinkel, luister dan de podcast of bekijk de aflevering op youtube.
De Duurzame Podcast - #05 - Yvette Watson op YouTube
De Duurzame Podcast - #05 - Yvette Watson op Spotify