Je eigen CO2-footprint berekenen met deze 6 tools

Wil je duurzamer leven of ondernemen? Een goede eerste stap is om je CO2 voetprint te berekenen. Door in kaart te brengen hoeveel je uitstoot, weet je precies waar je aanpassingen kunt maken in je doen en laten. Deze zes tools helpen je daarbij!

Persoonlijke CO2 voetprint berekenen

De beslissingen die je maakt in het dagelijks leven hebben impact op de wereldwijde CO2 voetprint. Met deze tools kun je jouw persoonlijke CO2-voetafdruk uitrekenen.

1.  Milieu Centraal

Met de online vragenlijst van Milieu Centraal bereken je aan de hand van enkele simpele vragen de CO2-voetafdruk van jouw huishouden. Aan het eind van de test ontvang je een score per onderdeel. Zo zie je in één oogopslag wat de aandachtspunten voor jou en je gezin zijn. 

→  Bekijk de vragenlijst


2.  Carbon Footprint

Met deze tool kun je je persoonlijke CO2 voetprint berekenen of die van je gezin. Deze internationale calculator is wat gedetailleerder dan de test van Milieu Centraal. Je kunt bijvoorbeeld exact de reizen invoeren die jij het afgelopen jaar gemaakt hebt, zodat je een accuraat beeld krijgt.

→  Bekijk de calculator

3.  WWF

Ook het Wereld Natuur Fonds heeft een online vragenlijst gemaakt om je persoonlijke CO2 voetprint te berekenen. In deze test komen zo nu en dan specifieke vragen voorbij die in andere testen niet aan bod komen. Bijvoorbeeld hoeveel je uitgeeft aan voeding voor huisdieren of hoe vaak je eten laat bezorgen.

→  Bekijk de vragenlijst

Er is ook een  Nederlandse versie , maar daar zijn de vragen wat algemener.

4.  The Nature Conservancy

Dit is de meest gedetailleerde calculator die wij zijn tegengekomen. Je kunt bijvoorbeeld per voedingsmiddel of (elektrisch) product aangeven hoeveel je eraan uitgeeft. Nadat je alles hebt ingevuld, krijg je een uitgebreid overzicht van je CO2 voetprint met tips, aanpassingen die je kunt maken én de bijkomende besparingen die het oplevert.

→  Bekijk de calculator

CO2-voetafdruk van bedrijf berekenen

Bedrijven hebben een grotere impact op het milieu dan consumenten. Heb je een eigen bedrijf of werk je voor een organisatie? Met deze tools kun je de CO2 voetprint en mogelijke CO2-reductie van een bedrijf berekenen.

5.  Klimaatplein

De calculator van Klimaatplein geeft een goede indruk hoe een bedrijf ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Er wordt een CO2 voetprint berekening gemaakt op basis van elektriciteit, verwarming en zakelijk vervoer. 

→  Bekijk de calculator

6.  Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een zeer uitgebreide Excel-template voor het berekenen van je CO2 voetprint. Hiermee krijgen bedrijven een compleet overzicht op het gebied van elektriciteit, transport en warmte. 

→  Download het Excel-bestand

Maak er écht werk van!

Online vragenlijsten en calculators geven een goede eerste indruk van de CO2-voetafdruk van een persoon of organisatie. Wil je als organisatie écht aan de slag met CO2-reductie? Laat dan een  CO2-footprint opstellen  door De Duurzame Adviseurs. Onze rapporten voldoen aan de internationale ISO 14064-1 norm en het GHG protocol en bevatten een concreet plan van aanpak.  Lees meer!