De Duurzame Podcast

Dé podcast over duurzaamheid!

logo met microfoon in koptelefoon in de huisstijl van de duurzame podcast

We willen iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid (zakelijk of prive) inspireren om in actie te komen en tot nadenken zetten. Daarom gaan we het gesprek aan met experts over uiteenlopende onderwerpen. Van de eeuwige discussie over de elektrische auto tot aan wat je zelf in je privé leven kunt doen om te verduurzamen. 

Bekijk hier de podcast afleveringen van seizoen 2!


De presentatoren

Nick van Moerkerk

Oprichter en directeur van De Duurzame Adviseurs

Als ondernemer met een duurzaam hart is het zijn ambitie om zoveel mogelijk organisaties te motiveren en inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Het is zijn doel om met mijn ondernemerschap en passie een belangrijke bijdrage te leveren aan de maatschappij. 

Thijs Lindhout

Oprichter van De Duurzame Adviseurs

Als medeoprichter van De Duurzame Adviseurs gelooft Thijs heilig in het delen van kennis om duurzaamheid te versnellen en zoveel mogelijk sociale waarde te bieden. Met zijn 100% Inspiratie Podcast inspireert hij al heel Nederland, maar wil het onderwerp duurzaamheid nog meer gaan belichten in deze podcast.

Dolf Jansen - de duurzame podcast

Podcast afleveringen seizoen 2

De Duurzame Podcast - seizoen 1

Ons eerste seizoen zit erop! Bekijk alle oude afleveringen via de knop hieronder. 

DDP24 - De missende link van circulair bouwen - Bernice Kamphuis

Vraag jij je ook wel eens af wat er gebeurt met al het 'groen' van een sloopproject? Helaas wordt dat simpelweg vernietigd. Althans, niet als het aan Bernice Kamphuis ligt. Zij heeft Stichting Struikroven opgericht. Hiermee zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk van alle bomen, planten en struiken een nieuw leven krijgen. Hiermee maakt ze de cirkel van circulair bouwen compleet!

Met Stichting Struikroven is Bernice in Eindhoven begonnen, waar ze tevens de officiële klimaatburgemeester is. Inmiddels opereert deze stichting landelijk en groeit snel. In dit interview vertelt Bernice onder andere over de vele voordelen van haar initiatief. Het gaat namelijk veel verder dan enkel het redden van bomen en planten, het heeft ook een grote maatschappelijke impact!

Ook vertelt Bernice over de grootste uitdagingen van haar stichting en inspireert ze jou om zelf in actie te komen. Een leuk interview om na de zomerstop mee te beginnen!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP25 - De toekomst van laadpalen - Mark de Raaij 

Slimmer, sneller en voordeliger je elektrische auto opladen klinkt goed, maar hoe slim is dat eigenlijk. Is dat snel laden wel zo belangrijk als we denken? Directeur van Blue Current, Mark de Raaij verteld ons hoe Blue Current zich onderscheidt van andere laadpaal leveranciers en behandelt een van de grootste angsten van mensen als het gaat om overstappen op elektrisch rijden en vertelt waarom deze zorgen in veel gevallen helemaal niet nodig zijn.


Samen duurzaam is de missie van Blue Current. Hun doel is zoveel mogelijk laadpunten te realiseren. Tegelijk moeten deze zo min mogelijk zichtbaar zijn. In 2025 hoopt het bedrijf dan ook helemaal klimaat positief te zijn. Mark vertelt hoe zij als bedrijf oplossingen bedenken om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de mens en wat zij doen om sneller laden mogelijk te maken.

 

Ook verteld Mark wat er zou gebeuren als de hele wereld elektrisch zou gaan rijden. Benieuwd naar het hele verhaal? Aflevering 25 staat voor je klaar!

 SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP26 - Eindelijk alle fabels & feiten over de Europese CO2-emissiehandel! - Isa Mulder

Geen fossiele en kernenergie, maar groene energie dat schoon, veilig en eerlijk is voor iedereen. Dat is precies wat WISE wil. Deze week spraken we Isa Mulder. Projectcoördinator energie transitie bij WISE Nederland. Zij vertelt ons waarom Carbon Killer zo’n uniek concept is en wat voor verschil je ermee kan maken als burger. 

 

WISE staat voor World Information Service on Energy. Dagelijks dagen zij het energiesysteem uit om te veranderen en zo de aarde niet nog verder uit te putten. Dit kan onder andere door het verkopen en kopen van rechten. Je haalt dan namelijk één ton CO2 per recht uit de markt die dan niet meer kan worden uitgestoten door een bedrijf. 

 Weer weten over WISE en het concept van Carbon Killer? Aflevering 26 staat voor je klaar!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP27 - Hoe verwezenlijk je je duurzame droom? - Rinske van Noortwijk

Een nieuwe week betekent ook een nieuwe gast in de studio. Deze week was dat Rinske van Noortwijk, oprichter en directeur van Stichting GreenWish. Het doel van Stichting GreenWish is kort gezegd om mensen te ondersteunen bij het behalen van hun duurzame droom. Iets kleins, iets zonder winst. Het maakt allemaal niet uit want iedereen is welkom.


Sinds 2003 heeft GreenWish meer dan 1300 initiatieven bijgestaan. Dit doen ze door meer ruimte te maken voor mensen die aan de slag willen met wat ze daadwerkelijk belangrijk vinden. ‘Als mensen doen wat ze werkelijk belangrijk vinden dan is dat eigenlijk intrinsiek duurzaam’ zegt Rinske. 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

Podcast blogposts seizoen 2