- - -De Duurzame Podcast

De Duurzame Podcast

Dé podcast over duurzaamheid!

logo met microfoon in koptelefoon in de huisstijl van de duurzame podcast

We willen iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid (zakelijk of prive) inspireren om in actie te komen en tot nadenken zetten. Daarom gaan we het gesprek aan met experts over uiteenlopende onderwerpen. Van de eeuwige discussie over de elektrische auto tot aan wat je zelf in je privé leven kunt doen om te verduurzamen. 

Bekijk hier de podcast afleveringen van seizoen 2!


De presentatoren

Nick van Moerkerk

Oprichter en directeur van De Duurzame Adviseurs

Als ondernemer met een duurzaam hart is het zijn ambitie om zoveel mogelijk organisaties te motiveren en inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Het is zijn doel om met mijn ondernemerschap en passie een belangrijke bijdrage te leveren aan de maatschappij. 

Thijs Lindhout

Oprichter van De Duurzame Adviseurs

Als medeoprichter van De Duurzame Adviseurs gelooft Thijs heilig in het delen van kennis om duurzaamheid te versnellen en zoveel mogelijk sociale waarde te bieden. Met zijn 100% Inspiratie Podcast inspireert hij al heel Nederland, maar wil het onderwerp duurzaamheid nog meer gaan belichten in deze podcast.

Dolf Jansen - de duurzame podcast

Podcast afleveringen seizoen 2

De Duurzame Podcast - seizoen 1

Ons eerste seizoen zit erop! Bekijk alle oude afleveringen via de knop hieronder. 

DDP24 - De missende link van circulair bouwen - Bernice Kamphuis

Vraag jij je ook wel eens af wat er gebeurt met al het 'groen' van een sloopproject? Helaas wordt dat simpelweg vernietigd. Althans, niet als het aan Bernice Kamphuis ligt. Zij heeft Stichting Struikroven opgericht. Hiermee zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk van alle bomen, planten en struiken een nieuw leven krijgen. Hiermee maakt ze de cirkel van circulair bouwen compleet!

Met Stichting Struikroven is Bernice in Eindhoven begonnen, waar ze tevens de officiële klimaatburgemeester is. Inmiddels opereert deze stichting landelijk en groeit snel. In dit interview vertelt Bernice onder andere over de vele voordelen van haar initiatief. Het gaat namelijk veel verder dan enkel het redden van bomen en planten, het heeft ook een grote maatschappelijke impact!

Ook vertelt Bernice over de grootste uitdagingen van haar stichting en inspireert ze jou om zelf in actie te komen. Een leuk interview om na de zomerstop mee te beginnen!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP25 - De toekomst van laadpalen - Mark de Raaij 

Slimmer, sneller en voordeliger je elektrische auto opladen klinkt goed, maar hoe slim is dat eigenlijk. Is dat snel laden wel zo belangrijk als we denken? Directeur van Blue Current, Mark de Raaij verteld ons hoe Blue Current zich onderscheidt van andere laadpaal leveranciers en behandelt een van de grootste angsten van mensen als het gaat om overstappen op elektrisch rijden en vertelt waarom deze zorgen in veel gevallen helemaal niet nodig zijn.


Samen duurzaam is de missie van Blue Current. Hun doel is zoveel mogelijk laadpunten te realiseren. Tegelijk moeten deze zo min mogelijk zichtbaar zijn. In 2025 hoopt het bedrijf dan ook helemaal klimaat positief te zijn. Mark vertelt hoe zij als bedrijf oplossingen bedenken om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de mens en wat zij doen om sneller laden mogelijk te maken.

 

Ook verteld Mark wat er zou gebeuren als de hele wereld elektrisch zou gaan rijden. Benieuwd naar het hele verhaal? Aflevering 25 staat voor je klaar!

 SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP26 - Eindelijk alle fabels & feiten over de Europese CO2-emissiehandel! - Isa Mulder

Geen fossiele en kernenergie, maar groene energie dat schoon, veilig en eerlijk is voor iedereen. Dat is precies wat WISE wil. Deze week spraken we Isa Mulder. Projectcoördinator energie transitie bij WISE Nederland. Zij vertelt ons waarom Carbon Killer zo’n uniek concept is en wat voor verschil je ermee kan maken als burger. 

 

WISE staat voor World Information Service on Energy. Dagelijks dagen zij het energiesysteem uit om te veranderen en zo de aarde niet nog verder uit te putten. Dit kan onder andere door het verkopen en kopen van rechten. Je haalt dan namelijk één ton CO2 per recht uit de markt die dan niet meer kan worden uitgestoten door een bedrijf. 

 Weer weten over WISE en het concept van Carbon Killer? Aflevering 26 staat voor je klaar!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP27 - Hoe verwezenlijk je je duurzame droom? - Rinske van Noortwijk

Een nieuwe week betekent ook een nieuwe gast in de studio. Deze week was dat Rinske van Noortwijk, oprichter en directeur van Stichting GreenWish. Het doel van Stichting GreenWish is kort gezegd om mensen te ondersteunen bij het behalen van hun duurzame droom. Iets kleins, iets zonder winst. Het maakt allemaal niet uit want iedereen is welkom.


Sinds 2003 heeft GreenWish meer dan 1300 initiatieven bijgestaan. Dit doen ze door meer ruimte te maken voor mensen die aan de slag willen met wat ze daadwerkelijk belangrijk vinden. ‘Als mensen doen wat ze werkelijk belangrijk vinden dan is dat eigenlijk intrinsiek duurzaam’ zegt Rinske. 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP28 - Schandalen en waarheden over CO2 compensatie - Jacob Hietink

De gast van deze week is Jacob Hietink. Drie jaar geleden is hij gestart met The Green Branch om zich in te zetten voor een leefbare toekomst en het beschermen van natuurgebieden.

Ze onderzoeken onder andere samen met universiteiten hoe de natuur op een bepaald stuk land moet worden hersteld. Hiervoor planten ze bomen en geven ze prioriteit aan inheemse boomsoorten zodat het ecosysteem in zijn oorspronkelijke staat kan terugkeren.

 

‘Maar hoe ga ja van een 0 punt naar een gezond bos?’ was een van de vele vragen van deze aflevering. Alle feiten en fabels over CO2 compensatie worden op tafel gegooid en niks blijft onbesproken.


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP29 - Olifantsgras als oplossing voor het klimaatprobleem? - Jan-Govert van Gilst

Een nieuwe week, dus een nieuwe gast in de studio. Deze week spreken we met Jan-Govert van Gilst. Founder en CEO van Vibers. 


Change the script. Join the vibe!


Natuurlijke vezels worden door Vibers omgezet in Hollands olifantsgras op grond waar geen voedsel kan worden verbouwd. Vibers maakt van dit olifantsgras weer bio plastic, duurzaam papier en bio-beton. Dat is nog eens duurzaam! 


De verwachting is dat tegen 2050 er meer plastic in de oceaan zit dan vis. We leren in deze aflevering daarom alles over misschien wel DE oplossing voor dit probleem.  Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het werken met olifantsgras en hoe ziet Jan-Govert de toekomst voor zich? Dit en nog meer in aflevering 29!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP30 - Hoe sportvelden 50% energie kunnen besparen - Joran de Witte (LI sports)

Joran mailde ons met uitleg over de vernieuwende sportveldverlichting van LI sports. Na een aantal e-mails heen en weer werden we steeds enthousiaster! En in deze uitzending ontdek je waarom.


Je komt er achter wat de jaarlijkste energierekening is van een gemiddelde voetbalvereniging. Wij schrokken hier enorm van.  En ook wat van de nadelige neveneffecten zijn van traditionele sportveldenverlichting.

Gelukkig is er een oplossing. Na het luisteren van deze aflevering kijk je nooit meer het zelfde naar een sportveld dat 's avonds verlicht is. En wellicht inspireer je je lokale vereniging wel om te verduurzamen.

Deze aflevering is ook zeker een aanrader om YouTube te bekijken want Joran demonstreert hun nieuwe verlichting. Veel kijk- en luisterplezier!

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP31 – De echte prijs van kleding – Fina Vanbuel (BambooBelgium)

Deze week was Fina Vanbuel te gast. Zij heeft van haar droom om voor zichzelf te beginnen, maar dan wel duurzaam en met respect voor de mens, werkelijkheid gemaakt. Hieruit is BambooBelgium ontstaan. Een webshop met eerlijk gemaakte kleding dat CO2 neutraal is en waarbij de makers genoeg geld krijgen om normaal te kunnen leven.


Fina: ‘Ik geloof als je het bewust koopt dat je het bewust kan dragen en dat je er zeker een beter gevoel aan over houdt’

Want wat voor grote negatieve impact heeft de fashion industrie nou op het milieu? En hoe kan jij als consument indirecte positieve impact hebben hierop?


Dit en meer in de aflevering van deze week!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP32 – Hoe creëer je een positieve, duurzame cultuur? – Marcella Bremer

Deze week was Marcella Bremer bij ons te gast. Als schrijver van de boeken ‘Cultuur doe je zelf!’ en ‘Positieve cultuur doe je samen’, heeft zij ons alles verteld over hoe je een duurzame organisatiecultuur binnen je bedrijf of organisatie kan creëren.


Hoe maak je een duurzame bedrijfscultuur nou leuk en aantrekkelijk? In deze aflevering ontdek je tips over hoe je snel en effectief stappen in de goede richting kan nemen. Tevens wordt besproken wat er vaak misgaat binnen de cultuur van veel organisaties, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken! Veel luisterplezier.


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP33 - Alle geheimen van een plantaardig dieet onthuld – Jurriaan & Sandra (WUR)

‘Hoe zou de wereld eruitzien als iedereen plantaardig zou eten?’ was een van de vragen in de aflevering van deze week. Sandra en Juriaan, twee wetenschappers op het gebied van plantaardig eten waren bij ons in de studio. Zij kwamen ons meer vertellen over de voordelen van een volledig plantaardig dieet. 


Want wat veroorzaakt nou vaak de weerstand tegen plantaardig eten bij veel mensen? En hoe kan je deze weerstand bij mensen wegnemen? Dit en meer in aflevering 33! 

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP34 - Geeft duurzaam beleggen meer rendement? - Wouter van Leusen (Stan & Wende)

Met jouw geld bijdragen aan een duurzame toekomst maar geen rendement inleveren, kan dat wel? Ja! Wouter van Leusen, oprichter van Stan & Wende legt ons uit hoe. 


Stan & Wende is een duurzame onafhankelijke vermogensbeheerder voor de toekomst van u en de kinderen. Met veel ervaring in de financiële sector kon Wouter ons alles vertellen over wat duurzaam beleggen inhoudt en wat je er zelf als klant aan over houdt. Want is dat duurzaam beleggen dan niet duurder? En hoe maak je nou winst? Dit en meer in aflevering 34!

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP35 - Hoe we ongelijkheid de wereld uit helpen - Deepshikha Dey (Solve Consulting)

‘Wat kan ik zelf doen om deze wereld een klein beetje beter te maken?’ Dat vraagt Deepshikha Dey zich af. Op 21-jarige leeftijd is zij vrijwilligster bij Solve Consulting en zet ze zich in voor non-profit bedrijven en stichtingen op het gebied van social impact.


Deepshikha maakt zich zorgen. Want hoe moet de volgende generatie leven op een planeet waar het zo slecht mee gaat? Daarom is ze opzoek gegaan naar haar intrinsieke motivatie, en moedigt ze iedereen aan om dit ook te doen. Zodat iedereen op zijn eigen manier een klein steentje bij kan dragen aan een betere wereld.

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP36 – Airco’s zijn de grootste boosdoener van het klimaatprobleem - Arthur van der Lee (Dutch Climate Systems)

Hoe komt het dat bijna niemand weet dat airco’s behoren tot de grootste vervuilers op aarde? Arthur van der Lee was deze week bij ons in de studio om ons te vertellen over dé oplossing tegen vervuilende airco’s: De ICE CUBE. Maar wat heeft deze airco niet dat vervuilende airco’s wel hebben? Dit en meer in aflevering 37!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP37 – Hoe pensioenfondsen en verzekeraars investeren in duurzaamheid -  Jessica Peters (Argos Wityu)

Een nieuwe week betekend ook een nieuwe gast in de studio. Jessica Peters, Head of ESG bij Argos Wityu, kwam ons vertellen over wat zij doet om haar duurzame steentje bij te dragen aan de wereld. Want hoe zit duurzaam beleggen nou precies in elkaar, en wat zou er gebeuren als de hele wereld dit zou gaan doen?

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP38 – De donkere waarheid van de make-up industrie - Sinem Tuncer (Arkive)

Ze zijn rond de 5 mm groot en onmogelijk om ooit op te ruimen. Microplastics worden in steeds meer producten gevonden zoals bier en schaaldieren, en zo ook in cosmeticaproducten.

Gelukkig waren twee experts op het gebied van duurzame en circulaire make-up bij ons in de studio. Sinem en Claire kwamen hun verhaal vertellen over hoe ze met Arkive de cosmetica-industrie een beetje groener maken. Benieuwd naar hun hele verhaal check de nieuwe aflevering!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|