DDP - seizoen 2

Dé podcast over duurzaamheid!

logo met microfoon in koptelefoon in de huisstijl van de duurzame podcast

Bekijk hier de afleveringen van De Duurzame Podcast seizoen 2

Bekijk hier de podcast afleveringen van seizoen 2!


Podcast afleveringen seizoen 2

DDP71 – 52 Tips voor Duurzamer Leven – Serge Calon (52 Weken Duurzaam)

Hoe kunnen we bijdragen aan een duurzamer leven en onze omgeving positief beïnvloeden? En kunnen we duurzaamheid op een aantrekkelijke en interessante manier promoten? 


Deze week hebben we Serge Canon, de drijvende kracht achter "52 weken Duurzaam," te gast in De Duurzame Podcast. Samen met Thijs en Julia verkent hij hoe we als individuen en gemeenschap actie kunnen ondernemen om duurzamer te leven.

Luister naar de 71e aflevering van De Duurzame Podcast en ontdek hoe duurzaamheid niet alleen cruciaal is, maar ook boeiend en haalbaar kan zijn in ons dagelijks leven!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP70 – De cruciale rol van verzekeringen in verduurzaming – Kees Dullemond (INSVER)

In deze aflevering van De Duurzame Podcast praten Thijs en Marcella met Kees Dullemond over zijn werk als directeur bij INSVER.

INSVER is het kennisplatform over duurzaamheid in de verzekeringsbranche en Kees verteld ons in deze aflevering alles over het werk wat zij doen tot aan de duurzame impact die ze hiermee maken.

Heb jij altijd al willen weten hoe ver de verzekeringsbranche is op gebied van duurzaamheid en welke impact ze hiermee maken op de maatschappij? Luister dan nu aflevering 70 van De Duurzame Podcast! 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP69 – De beste manier om voedselverspilling tegen te gaan – Geertje Zeegers (Too Good To Go)

Geertje Zeegers (1982) leidt sinds 2021 in Nederland Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat door ‘bijna over de datum’-producten van supermarkten, bakkerijen en andere retailers tegen een derde van de prijs aan te bieden aan consumenten.

Ontdek in deze aflevering hoe jij hieraan kunt bijdragen!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP68 – De duurzame Bol.com – Michael van Loenen (YouBeDo)

Hoe betaal je dezelfde prijs voor een boek als bij een andere boekenhandel, maar doneer je tegelijkertijd 12% hiervan aan een goed doel?


Deze week is Michael van Loenen, Founder van YouBeDo, te gast in De Duurzame Podcast. Hij heeft het samen met Thijs en Pieter over hoe je het verschil kan maken bij het aanschaffen van jouw lievelingsboek. Ook kom je erachter hoe inspirerend de ondernemingsvorm steward-ownership is. Dat en nog veel meer in deze aflevering!


Meer weten over dit inspirerende ondernemersverhaal?


Luister dan nu aflevering 68 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP67 – Zo slecht is voedseltransport voor het milieu – Hayo de Feijter (Johnny Cashew) 

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel kilometers producten hebben afgelegd voordat ze in jouw winkelmandje belanden? In deze aflevering kom je erachter hoe dit beter kan, niet alleen wat betreft de impact op het klimaat, maar ook op het gebied van arbeidsomstandigheden.


Deze week is Hayo de Feijter, Co-Founder van Johnny Cashew te gast bij De Duurzame Podcast. Samen met Thijs en Julius ontdek je de negatieve impact van voedseltransport op het milieu, ook ontdek je wat jij hier persoonlijk aan kan doen.


Meer weten over de negatieve impact van voedseltransport op het milieu of Johnny Cashew?


Check dan nu aflevering 67 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP66 – Alles over de Wubbo Ockels Innovatie Prijs – Yvette Watson & Joos Ockels

Welke duurzame innovaties zijn er in de toekomst nodig? En hoe kunnen we deze innovaties een boost geven met een geldbedrag, maar vooral ook met netwerk en exposure. Daar kom je achter in deze aflevering van De Duurzame Podcast!


Deze week zijn Joos Ockels, echtgenote van Wubbo Ockels en Yvette Watson CEO van 2BCollective & Co-founder PHI Factory te gast bij De Duurzame Podcast. Samen met Thijs en Sandy hebben ze het over de Wubbo Ockels Innovatieprijs en het belang van duurzame innovaties.


Meer weten over de Wubbo Ockels Innovatieprijs of duurzame innovaties?


Check dan nu aflevering 66 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP65 – Eindelijk de (negatieve) impact van bedrijven inzichtelijk – Bart Nollen (Dayrize)

Bedrijven kijken vaak alleen naar hoe zij hun winst kunnen maximaliseren, maar wat is hun impact als het gaat om mens, milieu en maatschappij?


Kan dat geen win-win situatie worden? Moeten we anders denken? Kunnen we anders denken?


Deze week is Bart Nollen, Founder van Circular Investment en Co-Founder van Dayrize te gast. Hij heeft het in deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast samen met Thijs en Julia over positieve impact.


Check dan nu aflevering 65 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP64 – Duurzaamheid in de zorg 2.0 – Anke Kröner (Gelre Ziekenhuizen)

Wil je net zoals Milou en Thijs weten hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen aan verduurzaming binnen de zorg?


Wegens succes verlengd! We gaan weer inzoomen op verduurzaming in de zorg. Een paar afleveringen geleden ging het met Wouter Hehenkamp onder andere over gynaecologie, maar hoe zit het met duurzaamheid op de intensive-careafdeling?


In deze nieuwe aflevering vertelt Anke Kröner, intensivist bij Gelre ziekenhuizen je alles over duurzaamheid in de zorg.


Vond je onze eerste aflevering over duurzaamheid in de zorg ook zo’n succes en ben je benieuwd naar meer?


Luister dan nu naar aflevering 64 van De Duurzame Podcast! 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP63 – Bomen in steden redden levens – Rob Hollemans (BomenCampus)

Benieuwd naar een impact volle baan en de functies van bomen in de stad? Deze week is Rob Hollemans, directeur van BomenCampus te gast in de Duurzame Podcast. In deze nieuwe aflevering neem je samen met Thijs en Ivar een uniek kijkje in het leven van een boominspecteur.


Meer weten over BomenCampus of de impact van bomen in de stad?


Check dan nu aflevering 63 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP62 – De eerste echte circulaire fiets – Johannes Alderse Baas (mtrl.bike)

Ontdek de ongemakkelijke waarheid van de fietsindustrie. Deze week is Johannes Alderse Baas, oprichter van MTRL Bike te gast in De Duurzame Podcast. We gaan het hebben over de verschillen tussen een lineaire en circulaire economie. Daarnaast kom je meer te weten over niet alleen een fiets, maar een mobiliteitsconcept met een levenslange invloed.


Meer weten over het duurzaam mobiliteitsconcept van mtrl.bike? Of over circulariteit?


Luister dan nu naar aflevering 62 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP61 – Alles wat je niet wist over palmolie - Marcel van Wing (The Flower Farm)

Wat kan jij doen tegen ontbossing? Kom erachter in deze nieuwe aflevering en ontdek samen met Sandy en Thijs alle ins en outs over palmolie! We gaan verder waar we vorige week geëindigd zijn, want we hebben opnieuw een impactvolle ondernemer tegenover ons. Deze week verwelkomen we Marcel van Wing, de oprichter van The Flower Farm.


The Flower Farm gebruikt duurzame alternatieven voor palmolie, zoals shea boter. Shea boter komt van de Karité boom die vrij in de natuur groeit op de Savannes van Afrika. Hierdoor weet je 100% zeker dat deze producten geen regenwoud is verwoesten.


Vind je The Flower Farm een tof initiatief? Of wil je meer weten over de gevolgen van palmolie?


Luister dan nu naar aflevering 61 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP60 - De 4M’s en 3D’s van duurzaamheid - Volkert Engelsman

Hoe kunnen Nederlandse boeren daadwerkelijk biologisch en duurzaam worden? En hoe kan elke organisatie transformeren tot een positieve impact-organisatie, waarbij People en Planet belangrijker zijn dan Profit?


Onze speciale gast van deze week, Volkert Engelsman, heeft het antwoord. Hij heeft deze transformatie namelijk zelf gerealiseerd binnen zijn bedrijf, dat jaarlijks honderden miljoenen omzet genereert. Dus als hij het kan, dan kan jij het ook!


Benieuwd? Luister dan nu naar aflevering 60!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP59 – Een duurzame en vitale toekomst voor mobiliteit - Serge van den Berg (Fynch Mobility)

Vanaf 1 januari 2024 zijn bedrijven met 100 of meer medewerkers verplicht om al hun kilometers te registreren. Wil jij weten hoe je dit op een comfortabele en leuke manier kunt doen en tegelijkertijd kunt bijdragen aan het verminderen van uitstoot? Onze gast van deze week, Serge van den Berg, geeft je het antwoord!


Meer weten over Fynch Mobility en hoe je op een comfortabele en leuke manier kilometers kunt registreren terwijl je uitstoot verminderd?


Kom er samen met Thijs Lindhout en Pam Vermeer achter in aflevering 59 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP58 – Dé systeemverandering die nodig is - Ralph & Sylvie (Purpose Day)

Hoe word je een purpose-driven bedrijf, zonder dat dit te koste gaat van de winst? Of moet je hoe je denkt over winst gewoon helemaal gaan herdefiniëren? Onze gasten, Sylvie van den Meerendonk en Ralph Zebregs van Purpose Day, zullen je daar antwoord op geven!


Vind je Purpose Day een tof initiatief? Of wil je meer weten over hoe jij of jouw organisatie purpose-driven wordt?


Luister dan nu naar aflevering 58 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP57 – Hoe elke basisschool een ruimtereis kan maken - Janine Geijsen (SpaceBuzz)

We hebben het in De Duurzame Podcast vaak over het probleem de klimaatopwarming. In deze podcast gaan we het vooral hebben over inspiratie, hoopvolheid en we gaan jou in deze aflevering meenemen met een reisje naar de ruimte.


Deze week is Janine Geijsen, directeur van SpaceBuzz te gast. Zij vertelt Thijs en Julia over SpaceBuzz, het educatieprogramma wat geïnspireerd is op het overview effect.


Benieuwd? Luister dan nu naar aflevering 57!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP56 – Een plasticvrij kantoor - Marnix Stokvis (Aquablu)

Wist je dat? Jij mogelijk plastic binnenkrijgt bij het drinken van water. Plastic zit overal en door slijtage breken stukjes af. Deze stukjes microplastics vervuilen niet alleen de lucht en ons voedsel, maar ook het drinkwater.


Benieuwd hoe je helemaal kan stoppen met het gebruiken van plasticflessen?


Deze week is Marnix Stokvis, Co-Founder & CEO van Aquablu te gast. Hij vertelt Thijs en Julia over hun slimme waterdispensers en de systeemverandering in hydratie.


Luister jij mee naar aflevering 56?


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP55 – Wat is de grootste bedreiging voor het klimaat? - Manu Busschots (Deep Change Academy)

Wist je dat? Nederland op dit moment niet op koers ligt haar eigen klimaatdoelen te halen. In 2030 moet de broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990 met 55 procent verlaagd zijn. Minister Rob Jetten erkent dat hiervoor strengere maatregelen nodig zijn, want met het huidige beleid haalt Nederland nog maar 39 tot 50 procent vermindering. Dit is niet makkelijk, gezien de onenigheid over bijvoorbeeld een vleesbelasting of meer belasting voor grote bedrijven.


Volgens oprichter van Deep Change Academy, Manu Busschots, is de grootste bedreiging voor het klimaat niet een gebrek aan geld of techniek, maar een gebrek aan lef, leiderschap en verbeeldingskracht.


Hij is deze week te gast en vertelt Thijs en Milou onder andere hoe jij nog meer impact kan maken op het gebied van milieu en of er in jouw denken of doen misschien nog een knelpunt is.

Kom erachter in aflevering 55 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP54 – Elk zakelijk pand energieneutraal – Mike Geytenbeek (Groenpand)

Deze week is Mike Geytenbeek, directeur bij Groenpand te gast. Hij vertelt Thijs en Michiel onder andere over hoe je elk bedrijfspand volledig energie-neutraal kan maken en wat een zelf opwekkende groene speeltuin is!


Benieuwd? Luister dan nu naar aflevering 54 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP53 – Stop met aluminium onder je oksels – Dewi van de Waeter (The Lekker Company)

Wist je dat? Duizenden cosmeticaproducten microplastics bevatten. En dat niet alleen, ook zijn veel beauty producten niet vegan-proof.


Meer weten over wat er allemaal wel en niet in jouw cosmeticaproducten zit? En hoe je jouw verzorgingsproducten het beste kunt verduurzamen?


Deze week is Dewi van de Waeter, founder van The Lekker Company te gast. Zij vertelt Thijs en Marcella over de huidige productie van cosmetica, en komt met een oplossing! Benieuwd?


Luister dan nu naar aflevering 53 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP52 – Koop zonnepanelen zonder dak – Sven Pluut (ZonnepanelenDelen)

Zonne-energie speelt een essentiële rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.


Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat. In 2050 moet het energiesysteem CO2-vrij zijn. Daarom is de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame en zonne-energie essentieel.


Deze week is Sven Pluut, founder van ZonnepanelenDelen te gast. Hij vertelt Thijs en Jauke onder andere: Hoe iedereen deel kan nemen aan de energie transitie met zonnepanelen, ook zonder dak.


Kom erachter in aflevering 52 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP51 – Met welke drie ingrediënten kun je alles schoonmaken? – Diet Groothuis (Het Groene Poetsboekje)

Wist je dat? Het combineren van chloor- en ammoniak houdende schoonmaakmiddelen kan leiden tot giftige dampen. Sommige mensen denken dat het combineren zorgt voor een beter resultaat, dit is absoluut niet het geval. Het kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsschade!


Sommige schoonmaakmiddelen zijn niet alleen belastend voor de mens, maar ook voor het milieu. Het gaat dan om zogenaamde oude stoffen die we liever niet meer gebruiken, bijvoorbeeld chloorhoudende reinigingsproducten, fosfaat houdende producten en producten met ammoniak.


Deze week is schrijfster van Het Groene Poetsboekje, Diet Groothuis te gast. Zij vertelt Thijs en Jauke hoe je op een makkelijke, leuke, goedkope en bovendien duurzame manier schoon kan maken. Benieuwd?


Luister dan nu naar aflevering 51 van De Duurzame Podcast!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP50 – Tips om je huis te verduurzamen – Remko Beekman (Klusbedrijf Precise)

De klimaat- en wooncrisis kunnen hand in hand gaan. Toch komt het steeds vaker voor dat de een boven de ander wordt verkozen. Bijvoorbeeld in Amsterdam, zij schroeven namelijk hun duurzame wensen terug in strijd tegen de wooncrisis. ‘De wooncrisis mag geen bouwcrisis worden.’ Aldus Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw, D66).


Of het nu gaat om circulair of energieneutraal bouwen in de plannen van de komende jaren gaat de gemeente geen extra duurzame eisen opstellen, terwijl daar eerst wel sprake van was. Dit komt volgens de gemeente Amsterdam door de hogere kosten van duurzaam bouwen.


Deze week is Remko Beekman van klusbedrijf Precise te gast bij De Duurzame Podcast, hij geeft Thijs en Julia tips om je huis te verduurzamen. Volgens Remko hoeft duurzaam en circulair bouwen helemaal niet duurder te zijn. Het kan zelfs goedkoper!Hoe?


Kom erachter in aflevering 50!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP49 - Duurzaamheid in de zorg – Wouter Hehenkamp

De zorgsector draagt zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Dat was alleen al in 2021 ongeveer 12 miljard kilogram CO2. Van het verwarmen van gebouwen tot het verversen van lucht in de operatiekamer, een ziekenhuis verbruikt veel energie. Ook is er sprake van veel waste.


Wat is de impact van ziekenhuizen, zorgpaden en behandelingen? En wat is de meest duurzame vorm van anticonceptie? Je komt er allemaal achter in deze aflevering van De Duurzame Podcast, want Wouter Hehenkamp is te gast. Hij heeft het samen met Thijs en Donna over duurzaamheid in de zorg en alles daaromheen. Luister jij mee naar aflevering 49?


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP48 – Hoeveel afval ligt er in jouw buurt? - Dirk Groot (Zwerfinator)

Ruim 300 miljoen euro per jaar! Dat zijn de kosten om de openbare ruimte in Nederland schoon te houden. Het eenmalig verwijderen van bijvoorbeeld kauwgom uit een winkelcentrum kost al € 10.000.


In deze aflevering van De Duurzame Podcast is Dirk Groot ook wel bekent als de Zwerfinator te gast. Hij heeft het samen met Thijs en Daniël over het zwerfafval probleem in Nederland. Help jij ons om dit probleem op te lossen?


Luister dan nu naar aflevering 48!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP47 - Alles wat je nog niet wist over Dopper - Virginia Yanquilevich

500.000.000.000! Dat is het aantal plastic wegwerpflessen dat frisdrankbedrijven jaarlijks produceren. Als wij hier niets aan veranderen, is het plastic probleem in 2050 vier keer zo groot als nu.


Er zijn veel manieren om het plasticverbruik tegen te gaan. In onze Duurzame Podcast hebben we het deze week over twee problemen: de gigantische hoeveelheid single-use plastic die wordt verbruikt en het feit dat niet iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater. Virginia Yanquilevich, CEO van Dopper, is te gast en vertelt Thijs en Juul de oplossing! Luister jij mee naar aflevering 47?


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP46 – Kunnen cadeaus ook duurzaam? - Judith Schmitz (ohmygood)

Wist je dat? De 16 grootste containerschepen ter wereld evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s bij elkaar. En er varen niet 16 maar zo’n 50.000 vrachtschepen over de wereld, met grondstoffen en spullen voor ons (de westerse consument).


In deze aflevering is Judith Schmitz, oprichter van ohmygood te gast. Ohmygood geeft baanbrekende impactmakers die een mooi product combineren met een maatschappelijke missie.


Kan het anders? Is het mogelijk om op een makkelijke en vooral duurzame manier leuke spulletjes te kopen voor jezelf of voor een ander? Kom erachter in aflevering 46!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP45 – Je persoonlijke assistent om CO2 neutraal te worden - Jan-Willem Rombouts (Scone)

Wist jij dat elke Nederlander zo’n 10.000 CO₂ per persoon per jaar uitstoot? Dat is 3x zoveel als de gemiddelde wereldburger. Wanneer de aarde met meer dan 2 graden opwarmt leidt dit tot gevaarlijke klimaatverandering en heeft het onomkeerbare gevolgen.


Onze CO₂-voetdruk moet kleiner, maar hoe? Jan Willem Rombouts is deze week te gast en vertelt ons de oplossing. Met zijn bedrijf Scone helpt hij mensen slimmere keuzes te maken door middel van gedragswetenschap en AI.Benieuwd om erachter te komen hoe we AI en gedragswetenschap kunnen inzetten voor een duurzamere wereld? Dan is deze aflevering iets voor jou!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP44 - Hoe vind je de duurzame droombaan die bij je past? - Marieke Jacobs (Betekenisbaan)

Heb jij wel eens de vraag aan jezelf gesteld waar jij gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt? En heb jij het gevoel dat jouw baan betekenis heeft? Zo ja, top! Zo nee, zou je hier iets aan willen veranderen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Marieke Jacobs, een expert op het gebied van betekenisvolle banen was deze week bij ons in de studio om antwoord te geven op de prangende vraag: hoe vind je dé baan die bij jou past? Benieuwd om erachter te komen wat jou drijft en motiveert? Dan is aflevering 44 wat voor jou!


 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP43 – Creëer positieve impact met je toiletbezoek - Melle Schellekens (The Good Roll)

Wist jij dat er dagelijks zo’n 270.000 bomen worden gekapt voor toiletpapier dat je vervolgens weer na eenmalig gebruik wegspoelt? Maar waarom kappen we zoveel bomen als we ze eigenlijk keihard nodig hebben? Bomen absorberen namelijk zo’n kwart van alle door de mens geproduceerde broeikasgassen. Kunnen we hier niet wat beter mee omgaan?

Een van die oplossingen voor dit wc-probleem was deze week bij ons in de studio! Van gerecycled wc-papier tot het verbeteren van toiletten in Ghana. Melle van The Good Roll kwam ons dit mooie verhaal vertellen. Ben jij ook Benieuwd? Aflevering 43 staat nu online!


 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP42 – Een duurzaam alternatief voor Coca-Cola - Geraldine Duijghuisen (Roze Bunker)

Plastic flesjes dat grotendeels gevuld zijn met water in plaats van frisdrank en doppen die rondslingeren op straat of in de oceaan. Dat zijn slechts twee van de vele problemen die de frisdrank industrie met zich meebrengt. Benieuwd hoe dit beter kan? Lees dan verder!

Wij spraken deze week Geraldine Duijghuisen. Want ook zij is het er mee eens dat dit frisdrank probleem opgelost moet worden. Het inspirerende verhaal van Roze Bunker + andere interessante feitjes over frisdrank kwamen aan bod deze aflevering. Ben jij al benieuwd? Veel luister plezier!


 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP41 – De verborgen impact van ICT - Martijn van Engelen (SNEW)

Wist jij dat Amazon wekelijks zo’n 130.000 nieuwe producten vernietigd? Dit zijn jaarlijks zo’n 6 miljoen ongebruikte producten die op de afvalberg belanden. Helaas gebeurt dit niet alleen bij Amazon. Talloze aantallen aan nieuwe producten worden dagelijks afgedankt omdat het vaak te veel gedoe is om het opnieuw in te pakken of om een klein gebrek te repareren.

Afgedankte elektronische apparatuur is de snelst groeiende categorie afval in de EU. En dit probleem is waarschijnlijk nog groter dan we denken. In de nieuwe podcast aflevering komt Martijn van Engelen, oprichter van Snew, langs om over dit probleem én de oplossing daarvan te praten. Benieuwd naar dit verhaal? Aflevering 41 staat voor je klaar!


 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP40 – Duurzaam bouwen met hout!? - Merijn Storm van Leeuwen (Unbrick)

Wist je dat leven in houten huis je hartslag verlaagd? Dit is één van de vele nieuwtjes die je ontdekt in deze aflevering. Merijn is oprichter van Unbrick. Ze bouwen duurzame (vakantie)woningen, met als missie: de wereld beter achter laten dan hoe we hem vonden.


Deze missie vertaald naar hun product: ultieme luxe, maar dan zonder concessies te doen aan de natuur. Hun (vakantie)huizen zijn gemaakt van hout, de materialen zijn bio-based of circulair en hun huizen zijn energiepositief. Is dit te mooie om waar te zijn? Hoe zit dit met schilderwerk en stucwerk? En is bouwen met hout wel zo duurzaam? Je komt er achter in deze aflevering!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP39 – Pasta gemaakt van groente! - Walter Zantinge (Wholy Greens)

Pasta als oplossing van het voedselverspilling probleem? Ja dat kan echt! Walter Zantinge was deze week bij ons in de studio om de missie van Wholy Greens aan ons uit te leggen.

Want heb jij enig idee hoeveel voedsel er per jaar wordt verspild en wat de impact hiervan is op het milieu? Kom erachter in aflevering 39!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP38 – De donkere waarheid van de make-up industrie - Sinem Tuncer (Arkive)

Ze zijn rond de 5 mm groot en onmogelijk om ooit op te ruimen. Microplastics worden in steeds meer producten gevonden zoals bier en schaaldieren, en zo ook in cosmeticaproducten.

Gelukkig waren twee experts op het gebied van duurzame en circulaire make-up bij ons in de studio. Sinem en Claire kwamen hun verhaal vertellen over hoe ze met Arkive de cosmetica-industrie een beetje groener maken. Benieuwd naar hun hele verhaal check de nieuwe aflevering!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP37 – Hoe pensioenfondsen en verzekeraars investeren in duurzaamheid -  Jessica Peters (Argos Wityu)

Een nieuwe week betekend ook een nieuwe gast in de studio. Jessica Peters, Head of ESG bij Argos Wityu, kwam ons vertellen over wat zij doet om haar duurzame steentje bij te dragen aan de wereld. Want hoe zit duurzaam beleggen nou precies in elkaar, en wat zou er gebeuren als de hele wereld dit zou gaan doen?

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP36 – Airco’s zijn de grootste boosdoener van het klimaatprobleem - Arthur van der Lee (Dutch Climate Systems)

Hoe komt het dat bijna niemand weet dat airco’s behoren tot de grootste vervuilers op aarde? Arthur van der Lee was deze week bij ons in de studio om ons te vertellen over dé oplossing tegen vervuilende airco’s: De ICE CUBE. Maar wat heeft deze airco niet dat vervuilende airco’s wel hebben? Dit en meer in aflevering 37!

 

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP35 - Hoe we ongelijkheid de wereld uit helpen - Deepshikha Dey (Solve Consulting)

‘Wat kan ik zelf doen om deze wereld een klein beetje beter te maken?’ Dat vraagt Deepshikha Dey zich af. Op 21-jarige leeftijd is zij vrijwilligster bij Solve Consulting en zet ze zich in voor non-profit bedrijven en stichtingen op het gebied van social impact.


Deepshikha maakt zich zorgen. Want hoe moet de volgende generatie leven op een planeet waar het zo slecht mee gaat? Daarom is ze opzoek gegaan naar haar intrinsieke motivatie, en moedigt ze iedereen aan om dit ook te doen. Zodat iedereen op zijn eigen manier een klein steentje bij kan dragen aan een betere wereld.

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP34 - Geeft duurzaam beleggen meer rendement? - Wouter van Leusen (Stan & Wende)

Met jouw geld bijdragen aan een duurzame toekomst maar geen rendement inleveren, kan dat wel? Ja! Wouter van Leusen, oprichter van Stan & Wende legt ons uit hoe. 


Stan & Wende is een duurzame onafhankelijke vermogensbeheerder voor de toekomst van u en de kinderen. Met veel ervaring in de financiële sector kon Wouter ons alles vertellen over wat duurzaam beleggen inhoudt en wat je er zelf als klant aan over houdt. Want is dat duurzaam beleggen dan niet duurder? En hoe maak je nou winst? Dit en meer in aflevering 34!

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP33 - Alle geheimen van een plantaardig dieet onthuld – Jurriaan & Sandra (WUR)

‘Hoe zou de wereld eruitzien als iedereen plantaardig zou eten?’ was een van de vragen in de aflevering van deze week. Sandra en Juriaan, twee wetenschappers op het gebied van plantaardig eten waren bij ons in de studio. Zij kwamen ons meer vertellen over de voordelen van een volledig plantaardig dieet. 


Want wat veroorzaakt nou vaak de weerstand tegen plantaardig eten bij veel mensen? En hoe kan je deze weerstand bij mensen wegnemen? Dit en meer in aflevering 33! 

 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP32 – Hoe creëer je een positieve, duurzame cultuur? – Marcella Bremer

Deze week was Marcella Bremer bij ons te gast. Als schrijver van de boeken ‘Cultuur doe je zelf!’ en ‘Positieve cultuur doe je samen’, heeft zij ons alles verteld over hoe je een duurzame organisatiecultuur binnen je bedrijf of organisatie kan creëren.


Hoe maak je een duurzame bedrijfscultuur nou leuk en aantrekkelijk? In deze aflevering ontdek je tips over hoe je snel en effectief stappen in de goede richting kan nemen. Tevens wordt besproken wat er vaak misgaat binnen de cultuur van veel organisaties, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken! Veel luisterplezier.


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP31 – De echte prijs van kleding – Fina Vanbuel (BambooBelgium)

Deze week was Fina Vanbuel te gast. Zij heeft van haar droom om voor zichzelf te beginnen, maar dan wel duurzaam en met respect voor de mens, werkelijkheid gemaakt. Hieruit is BambooBelgium ontstaan. Een webshop met eerlijk gemaakte kleding dat CO2 neutraal is en waarbij de makers genoeg geld krijgen om normaal te kunnen leven.


Fina: ‘Ik geloof als je het bewust koopt dat je het bewust kan dragen en dat je er zeker een beter gevoel aan over houdt’

Want wat voor grote negatieve impact heeft de fashion industrie nou op het milieu? En hoe kan jij als consument indirecte positieve impact hebben hierop?


Dit en meer in de aflevering van deze week!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP30 - Hoe sportvelden 50% energie kunnen besparen - Joran de Witte (LI sports)

Joran mailde ons met uitleg over de vernieuwende sportveldverlichting van LI sports. Na een aantal e-mails heen en weer werden we steeds enthousiaster! En in deze uitzending ontdek je waarom.


Je komt er achter wat de jaarlijkste energierekening is van een gemiddelde voetbalvereniging. Wij schrokken hier enorm van.  En ook wat van de nadelige neveneffecten zijn van traditionele sportveldenverlichting.

Gelukkig is er een oplossing. Na het luisteren van deze aflevering kijk je nooit meer het zelfde naar een sportveld dat 's avonds verlicht is. En wellicht inspireer je je lokale vereniging wel om te verduurzamen.

Deze aflevering is ook zeker een aanrader om YouTube te bekijken want Joran demonstreert hun nieuwe verlichting. Veel kijk- en luisterplezier!

SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP29 - Olifantsgras als oplossing voor het klimaatprobleem? - Jan-Govert van Gilst

Een nieuwe week, dus een nieuwe gast in de studio. Deze week spreken we met Jan-Govert van Gilst. Founder en CEO van Vibers. 


Change the script. Join the vibe!


Natuurlijke vezels worden door Vibers omgezet in Hollands olifantsgras op grond waar geen voedsel kan worden verbouwd. Vibers maakt van dit olifantsgras weer bio plastic, duurzaam papier en bio-beton. Dat is nog eens duurzaam! 


De verwachting is dat tegen 2050 er meer plastic in de oceaan zit dan vis. We leren in deze aflevering daarom alles over misschien wel DE oplossing voor dit probleem.  Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het werken met olifantsgras en hoe ziet Jan-Govert de toekomst voor zich? Dit en nog meer in aflevering 29!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP28 - Schandalen en waarheden over CO2 compensatie - Jacob Hietink

De gast van deze week is Jacob Hietink. Drie jaar geleden is hij gestart met The Green Branch om zich in te zetten voor een leefbare toekomst en het beschermen van natuurgebieden.

Ze onderzoeken onder andere samen met universiteiten hoe de natuur op een bepaald stuk land moet worden hersteld. Hiervoor planten ze bomen en geven ze prioriteit aan inheemse boomsoorten zodat het ecosysteem in zijn oorspronkelijke staat kan terugkeren.

 

‘Maar hoe ga ja van een 0 punt naar een gezond bos?’ was een van de vele vragen van deze aflevering. Alle feiten en fabels over CO2 compensatie worden op tafel gegooid en niks blijft onbesproken.


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP27 - Hoe verwezenlijk je je duurzame droom? - Rinske van Noortwijk

Een nieuwe week betekent ook een nieuwe gast in de studio. Deze week was dat Rinske van Noortwijk, oprichter en directeur van Stichting GreenWish. Het doel van Stichting GreenWish is kort gezegd om mensen te ondersteunen bij het behalen van hun duurzame droom. Iets kleins, iets zonder winst. Het maakt allemaal niet uit want iedereen is welkom.


Sinds 2003 heeft GreenWish meer dan 1300 initiatieven bijgestaan. Dit doen ze door meer ruimte te maken voor mensen die aan de slag willen met wat ze daadwerkelijk belangrijk vinden. ‘Als mensen doen wat ze werkelijk belangrijk vinden dan is dat eigenlijk intrinsiek duurzaam’ zegt Rinske. 


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP26 - Eindelijk alle fabels & feiten over de Europese CO2-emissiehandel! - Isa Mulder

Geen fossiele en kernenergie, maar groene energie dat schoon, veilig en eerlijk is voor iedereen. Dat is precies wat WISE wil. Deze week spraken we Isa Mulder. Projectcoördinator energie transitie bij WISE Nederland. Zij vertelt ons waarom Carbon Killer zo’n uniek concept is en wat voor verschil je ermee kan maken als burger. 

 

WISE staat voor World Information Service on Energy. Dagelijks dagen zij het energiesysteem uit om te veranderen en zo de aarde niet nog verder uit te putten. Dit kan onder andere door het verkopen en kopen van rechten. Je haalt dan namelijk één ton CO2 per recht uit de markt die dan niet meer kan worden uitgestoten door een bedrijf. 

 Weer weten over WISE en het concept van Carbon Killer? Aflevering 26 staat voor je klaar!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP25 - De toekomst van laadpalen - Mark de Raaij 

Slimmer, sneller en voordeliger je elektrische auto opladen klinkt goed, maar hoe slim is dat eigenlijk. Is dat snel laden wel zo belangrijk als we denken? Directeur van Blue Current, Mark de Raaij verteld ons hoe Blue Current zich onderscheidt van andere laadpaal leveranciers en behandelt een van de grootste angsten van mensen als het gaat om overstappen op elektrisch rijden en vertelt waarom deze zorgen in veel gevallen helemaal niet nodig zijn.


Samen duurzaam is de missie van Blue Current. Hun doel is zoveel mogelijk laadpunten te realiseren. Tegelijk moeten deze zo min mogelijk zichtbaar zijn. In 2025 hoopt het bedrijf dan ook helemaal klimaat positief te zijn. Mark vertelt hoe zij als bedrijf oplossingen bedenken om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de mens en wat zij doen om sneller laden mogelijk te maken.

 

Ook verteld Mark wat er zou gebeuren als de hele wereld elektrisch zou gaan rijden. Benieuwd naar het hele verhaal? Aflevering 25 staat voor je klaar!

 SpotifyYoutubeApple Podcasts|

DDP24 - De missende link van circulair bouwen - Bernice Kamphuis

Vraag jij je ook wel eens af wat er gebeurt met al het 'groen' van een sloopproject? Helaas wordt dat simpelweg vernietigd. Althans, niet als het aan Bernice Kamphuis ligt. Zij heeft Stichting Struikroven opgericht. Hiermee zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk van alle bomen, planten en struiken een nieuw leven krijgen. Hiermee maakt ze de cirkel van circulair bouwen compleet!

Met Stichting Struikroven is Bernice in Eindhoven begonnen, waar ze tevens de officiële klimaatburgemeester is. Inmiddels opereert deze stichting landelijk en groeit snel. In dit interview vertelt Bernice onder andere over de vele voordelen van haar initiatief. Het gaat namelijk veel verder dan enkel het redden van bomen en planten, het heeft ook een grote maatschappelijke impact!

Ook vertelt Bernice over de grootste uitdagingen van haar stichting en inspireert ze jou om zelf in actie te komen. Een leuk interview om na de zomerstop mee te beginnen!


SpotifyYoutubeApple Podcasts|

De Duurzame Podcast - seizoen 1

Ons eerste seizoen zit erop! Bekijk alle oude afleveringen via de knop hieronder.