DDP - seizoen 1

Dé podcast over duurzaamheid!

logo met microfoon in koptelefoon in de huisstijl van de duurzame podcast

Bekijk hieronder seizoen 1 van De Duurzame Podcast

Bekijk hier de podcast afleveringen!


Podcast afleveringen seizoen 1

DDP0 - Waarom en voor wie is deze podcast?

In deze allereerste aflevering ontdek je antwoord op je vragen omtrent deze nieuwe podcast over duurzaamheid. Waarom zou je bijvoorbeeld überhaupt luisteren? En is deze podcast alleen voor duurzame gekkies of voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid? Je komt het allemaal te weten.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP1 - Suze Gehem leert je hoe je elk pand kan verduurzamen

In deze aflevering interviewen we 'Bouwvrouw van het jaar 2015' Suze Gehem. Suze verduurzaamt met haar bedrijf De Groene Grachten historische panden in binnen- en buitenland. Onze gedachte is hierbij: als je een fort, kasteel, museum of theater kan verduurzamen, dan kan jouw huis ook!


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP2 - Ruud Veltenaar maakt een einde aan al je excuses om niet aan duurzaamheid te doen

Ruud Veltenaar is TED-spreker, filosoof, auteur en progressor. In dit interview gaat hij in op wat je persoonlijk kunt doen om bij te dragen aan een betere wereld. En hij houdt zich niet in. Er is geen enkel excuus om te vinden dat jouw invloed er niet toe doet. En ook al zou je invloed minimaal zijn, hoe wil je dit uitleggen aan je kleinkinderen? Tijd om in actie te komen dus.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP3 - Ad van Wijk over hoe waterstof de wereld kan redden

Ad deelt in dit interview o.a. hoe waterstof een essentiële rol kan spelen in de toekomst van energie. En zelfs dé oplossing kan zijn voor ons klimaatprobleem. Ook ontdek je wat waterstof voor jou persoonlijk kan betekenen. Bijvoorbeeld als brandstof voor je toekomstige auto, of als bron voor het verwarmen en van elektriciteit voorzien van je huis. Je komt er allemaal achter in dit interview!


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP4 - Ruud Koornstra de eerste voorzitter OMT disruptie?

Ruud Koornstra is misschien wel de bekendste duurzame ondernemer die Nederland rijk is. Hij is mede-oprichter van Oxxio en was daarmee in 2004 de eerste die groene stroom in Nederland betaalbaar maakte.


In dit interview vertelt Ruud sappige anekdote na sappige anekdote. Van zijn vriendschap met Rutte (die zijn eigen positie belangrijker vindt dat een duurzame agenda) tot aan het 'verspillen' van 80 miljoen euro met een duurzaam project. 


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP5 - Yvette Watson inspireert 2 miljard mensen om hun gedrag te verduurzamen

Yvette Watson is al 11 jaar voorzitter van het expertteam circulaire en inclusieve economie van FMN - Facility Management Nederland en wij kennen haar persoonlijk omdat haar bedrijf en de duurzame adviseurs samen ‘De Duurzame Game’ hebben ontwikkelt!


 In dit interview vertelt Yvette enthousiast over waarom iedereen meer duurzamer zou moeten gaan leven. Ze legt uit waarom een shirt van €10 eigenlijk niet zou kunnen en waarom duurzaamheid boven de politieke kleuren getild moet worden.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP6 - Annemiek Lauwerijssen met fabels en feiten over de CO2-Prestatieladder

Annemiek Lauwerijssen is general manager van het meest succesvolle en effectieve CO2 systeem in Nederland. Al 7 jaar zit Annemiek in de duurzaamheid. Eerst 3,5 jaar programmamanager CO2-Prestatieladder en de afgelopen 3,5 jaar als general manager voor Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. 


In dit interview vertelt Annemiek over hoe je efficiënt CO2 kunt reduceren als bedrijf en op welke vlakken je dit het beste kan aanvliegen. Ook vertelt ze waarom ze zelf ooit is begonnen met duurzaamheid en wanneer het omslagpunt kwam om nu écht iets te gaan bijdragen aan een groenere wereld.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP7 - Florian Dirkse over het oprichten van The Ocean Cleanup

Florian Dirkse is Co Founder van The Green Miles, een boek dat hun 2 jaar durende zeilreis rond de wereld beschrijft (2010). Samen met Boyan slat als co-captain het project The Ocean Cleanup gestart (2012). En in 2016 besloot Florian zijn eigen bedrijf Zeildromen te starten.


Florian vertelt waar zijn passie voor plastic uit de ocean halen vandaan komt, hoe hij internationaal is doorgebroken met The Ocean Cleanup en hoe hij 300 kandidaten heeft verslagen in een kapiteinspak en 5 jaar Kapitein Iglo is geweest.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP8 - Maartje Bregman deelt tientallen tips voor een duurzame lifestyle

Maartje is content creator voor haar eigen blog Life of Maart, ze heeft een positieve nieuwsbrief Happy Times waar ze positief nieuws klimaatnieuws deelt met de wereld. Daarnaast kwam in 2020 haar eerste boek ‘De Kracht van Teruggeven’ uit.


In deze aflevering krijg je praktische tips voor een duurzame lifestyle, maar is het vooral een heel interessant gesprek over hoe je zonder mensen iets op te leggen, toch duurzame gedragsverandering teweeg kan brengen.

Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP9 - Hoe bouw je een volledig circulair festival voor 45.000 mensen? - Mitchell van Dooijeweerd

Mitchell van Dooijeweerd is Sustainability Manager bij Revolution Foundation. Zij organiseren festivals op een duurzame en circulaire manier. Met Digital Festival, die zij organiseren, hebben ze een prijs gewonnen: Het meest duurzame festival van Europa!


Mitchell houdt van experimenteren en testen om met zijn festivals een voorbeeld te geven voor een circulaire maatschappij. Want als je een festivalterrein circulair kunt maken, dan kan je alles circulair maken.


In deze aflevering leer je alles over wat er komt kijken achter de schermen van een festival en hoor je de gekste aanvraag van een artiest die komt optreden. Natuurlijk ook het antwoord van de sustainability manager en hoe zij omgaan met dit soort eisen.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts| Google Podcasts

DDP10 - Dolf Jansen over hardlopen, politiek, boeren en impact maken met theater

Dolf Jansen is een van de bekendste cabaretiers van Nederland en is daarnaast actief als presentator en schrijver. Hij vraagt al jaren aandacht voor de groene zaak, en dan het liefst op humoristische wijze.


Naast zijn cabaretwerk heeft Jansen zich als ambassadeur verbonden aan ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Hij was onder meer het gezicht van de Groene Sint, een actie waarin supermarkten werden aangespoord eerlijke chocola in te kopen. En de cabaretier deed onlangs tijdens zijn voorstelling symbolisch het licht uit vanwege Earth Day.


Hij is hét voorbeeld als het gaat om duurzaamheid. En in deze aflevering kom je erachter waarom dit zo is!


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP11 - Waarom AFAS is verkozen tot de ‘Beste werkgever van Europa’ - Britt Breure

Deze week spreken we met de MVO-manager van de beste werkgever van Europa. Win-win-win voor people, planet en profit! Britt Breure, AFAS, directeur HR en CSR. Great placet to work gewonnen in 2019, 2020 en 2021. 


AFAS heeft 600 medewerkers en maakt een softwareproduct waarmee je bedrijfsprocessen kunt automatiseren. Elk bedrijf van enige omvang heeft support nodig op dat gebied. 7000 gasten per week ontvangen. 

In deze aflevering vertelt Britt over hoe je duurzaamheid binnen een grote organisatie kan aanpakken, hoe dit bij AFAS is geregeld en hoe je een succesvol bedrijf kan worden door goed te zorgen voor je medewerkers.


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

DDP12 - Wat kun je op je werk doen om te verduurzamen? - Charlotte Extercatte

Charlotte Extercatte is schrijver van het net nieuwe boek Klimaatwerkers. Ze is daarnaast transformatie experts en ze heeft 10 stappen ontwikkelt voor klimaatwerkers met als motto: ‘think big, start small en have fun’.


In deze aflevering vertelt Charlotte over hoe je duurzaamheid binnen een grote organisatie kan aanslingeren als medewerker. Dit doet ze aan de hand van verschillende voorbeelden en ze sluit af met vier principes voor elke medewerker die duurzaamheid wil implementeren binnen een organisatie.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP13 - Ontdek alle ins & outs over duurzame gedragsverandering

In de nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertellen Thijs en Nick je over het nieuwe duurzame event dat eraan komt!


Zoals je misschien wel weet is De Duurzame Podcast onderdeel van de Stichting CO2-neutraal. Vier keer per jaar wordt er een event georganiseerd en de volgende is op 16 juni aanstaande. Het wordt weer een fantastische middag én avond met vegan food court.


In deze nieuwste aflevering hoor je alles; van de praktische informatie, de line-up aan sprekers, wat dit event onderscheid van andere zakelijke congressen of events en een kortingscode waarmee je gratis naar het event kunt gaan! Uitsluitend voor podcast luisteraars!


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

DDP14 - Hoe duurzaam is een datacenter en kan dat eigenlijk wel anders? - Thatcher Peskens

Thatcher Peskens data expert, medeoprichter van leave-cloud. Een applicatie kun je bij hen hosten, data parkeren als het ware. Ze maken servers op unieke locaties die mensen kunnen kopen. Een voorbeeld van een grote klant is milieudefensie.


In deze aflevering gaan we het hebben over CO2 impact en maatschappelijke impact van datacenters. Is het duurzaam? Kan het anders? Hoe ziet een maatschappelijk data center eruit?


Voor de verbeelding: een datacenter heeft explosieve energie nodig. Die ze in Zeewolde wilde gaan bouwen heeft bijvoorbeeld twee keer het energieverbruik van de stad Amsterdam nodig!


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP15 - Iris van Asselt over het wonen in een biobased Tiny House en eco-community

Iris van Asselt, oprichter van haar eigen bedrijf duurzameinterieurstylist.nl, helpt mensen met een duurzaam interieur. Samen met haar partner en kinderen bouwen en wonen ze in hun eigen duurzame, circulair, biobased huisje.

In deze aflevering willen Nick en Thijs erachter komen wat een duurzaam interieur precies is en hoe kun je dit in je eigen huis kunt introduceren.

Iris vertelt ons over haar ervaringen en hoe zij in 2020 de overstap heeft gemaakt naar de eco-community in Koedijk. Naast wonen geeft ze hier ook wat terug aan de omgeving door middel van een kenniscentrum waar workshops en lezingen worden gegeven. 


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

DDP16 - Maurits Groen raakt je met zijn duurzame hart

Maurits Groen is een echte wereldverbeteraar. Hij heeft verschillende bedrijven die toonaangevend zijn in de duurzame sector, hij is spreker over duurzaam ondernemerschap en heeft in 2006 de welbekende documentaire ‘An Inconvenient Truth’ naar Nederland gehaald. 

 

In deze aflevering worden we meegenomen in de wereld van Maurits. Hij vertelt over waar zijn passie voor duurzaamheid vandaan komt, hij deelt persoonlijke anekdotes over zijn Waka Waka lamp in Afrika en vertelt over zijn nieuwste duurzame tool: olifantengras!


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP17 - Dé (circulaire) oplossing voor bedrijfsafval! - Joost Kamermans

Joost Kamermans van Seenons mede-oprichter en CEO. Ze zijn in 2019 gestart en nu actief in de houthavens in Amsterdam. Seenons is een IT web app die een platform biedt aan bedrijven waar die hun afval inzichtelijk kunnen maken. Met deze duurzame innovatie hebben ze in 2021 de Circulair Innovation City Challenge gewonnen. Inmiddels heeft het team 50 collega’s en gaat het dus ontzettend goed.


In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Joost over het probleem van de huidige afvalverwerking en welke oplossing Seenons kan bieden. Wanneer je dit luistert kan je eigenlijk alleen maar denken, ‘waarom bestond dit nog niet eerder?!’.


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

DDP18 - Mark Kulsdom over dierenactivisme, vastzitten en The Dutch Weed Burger

Mark Kulsdom is oprichter van de Dutch Weed Burger. Hij heeft een half jaar vastgezeten in Denemarken omdat hij een poging heeft gedaan nertsen te bevrijden. Mark is woordvoerder geweest van het dierenbevrijdingsfront van 2001 tot 2004. Daarnaast is hij filmmaker in conflictgebieden geweest en heeft hij in 2012 een documentaire over de toekomst van de eetcultuur gemaakt. Hierbij ontstond de visie en droom van de Dutch Weed Burger met als missie ‘Changing the way we eat, one bite at the time’.


In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Mark Kulsdom over zijn visie op de klimaatcrisis en zijn manier van actievoeren. Hij deelt over hoe hij als persoon is veranderd van activist die door die acties in de gevangenis is beland, tot de positieve, maar doelgerichte ondernemer die mensen laat zien wat ze kunnen doen om bij te dragen aan de oplossing.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP19 - Het verhaal achter Pieter Pot - Jouri Schoemaker

Jouri Schoemaker is medeoprichter van Pieter Pot: de verpakkingsvrije online supermarkt. Ze haalde recentelijk 9 miljoen binnen aan investeringen. Tevens was Youri in 2016 Nederlands Kampioen Pitchen.


In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt hij over de missie van zijn bedrijf Pieter Pot en de transitie naar verpakkingsvrij boodschappen doen voor iedereen. Hij vertelt transparant over het duurzame concept, waar ze al heel ver in zijn, maar ook waar ze nog stappen te maken hebben. Ook beschrijft hij de keuken van de toekomst, open en vol met glazen (pieter)potjes!


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

DDP20 - Nooit meer koemelk met de Natulatte van Astrid van Santen!

Astrid van Santen is founder & managing director van Natulatte (havermelkpoeder voor in de koffieautomaat), ze is finalist van de ASN wereldprijs, ze stond in de top 20 onderneming van Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020 en ze won de derde plaats tijdens de Vegan Awards 2020.


In deze aflevering vertelt Astrid over haar missie om het systeem te veranderen. Nadat ze zelf moeder werd zag ze in dat het echt niet langer meer kan om kalfjes bij hun moeder weg te halen. Deze motivatie heeft geleid tot het oprichten van Natulatte.


Spotify| Youtube| Apple Podcasts

DDP23 - Exclusieve lezing Ruud Veltenaar - vertaal de SDG's naar je privéleven

In de laatste aflevering van seizoen 1 van onze podcast sluiten af met iets bijzonders. Namelijk de volledige lezing van Ruud Veltenaar opgenomen tijdens een van onze events.

Ruud Veltenaar is filosoof, auteur en TED-spreker. In zijn lezing vertaalt hij de SDG’s (Sustainable Development Goals) naar persoonlijke doelen. Hij noemt dit: ‘Good Life Goals’.


Wat kun je zelf in je persoonlijke leven doen om bij te dragen aan deze doelen? Daar kom je achter in deze inspirerende lezing!


Spotify| Youtube|Apple Podcasts

Podcast blogposts seizoen 1

Thijs en Nick met Suze Gehem

Zelfs monumentale panden kun je verduurzamen

Als je een fort, kasteel, museum of theater kan verduurzamen, dan kan jouw huis ook!
Ruud met Nick en Thijs van De Duurzame Podcast

Halveer je persoonlijke CO2-footprint

Er is geen enkel excuus om te vinden dat jouw invloed er niet toe doet. En ook al zou je invloed minimaal zijn, hoe wil je dit uitleggen aan je kleinkinderen? Tijd om in actie te komen dus.
Thijs en Nick met Ad van Wijk

Waterstof de toekomst van duurzame energie?

Hoe waterstof een essentiële rol kan spelen in de toekomst van energie en zelfs dé oplossing kan zijn voor ons klimaatprobleem.
Thijs en Nick met Ruud Koornstra

Rutte gaat voor ‘groen rechts’!

Van zijn vriendschap met Rutte (die zijn eigen positie belangrijker vindt dat een duurzame agenda) tot aan het 'verspillen' van 80 miljoen euro met een duurzaam project. 

Hoe werkt duurzame gedragsverandering?

Ze legt uit waarom een shirt van €10 eigenlijk niet zou kunnen en waarom duurzaamheid boven de politieke kleuren getild moet worden.
Thijs en Nick met Annemiek Lauwerijssen

CO2 reductie voor je organisatie, dit is hoe je dat aanpakt 

Annemiek vertelt over hoe je efficiënt CO2 kunt reduceren als bedrijf en op welke vlakken je dit het beste kan aanvliegen.
Nick en Thijs met Florian Dirkse

Kapitein Iglo zet zich in voor schone oceanen

Florian Dirkse over zijn liefde voor de oceanen en zijn ambitie om deze plasticvrij te krijgen. Samen met een compagnon richtte hij The Ocean Cleanup op. 

Maartje Bregman met Nick van Moerkerk en Thijs Lindhout

Bewuste duurzame keuzes maken

Er zijn ongelofelijk veel dingen die je zelf kan doen aan klimaatverandering. De eerste stap is bewustwording, weten wat er speelt en wat jouw aandeel hierin is.  

Maartje deelt drie tips in deze aflevering!

De Duurzame Podcast - Mitchell van Dooijeweerd

Hoe bouw je een volledig circulair festival voor 45.000 mensen?

Mitchell vertelt je alle dingen die ze doen om het festival circulair en CO2 neutraal te maken
Dolf Jansen - de duurzame podcast

Hardlopen, politiek, boeren en impact maken met theater

Dolf neemt je mee in zijn gedachtegang met betrekking tot klimaat, mensenrechten en gelijkheid.

“We kweken oesterzwammen op koffiedik!"

Deze week spreken we met de MVO-manager van de beste werkgever van Europa. Win-win-win voor people, planet en profit! Britt Breure, AFAS, directeur HR en CSR. Great placet to work gewonnen in 2019, 2020 en 2021. 

Charlotte Extercatte

Juist medewerkers kunnen een duurzame revolutie starten!

In deze aflevering vertelt Charlotte over hoe je duurzaamheid binnen een grote organisatie kan aanslingeren als medewerker. 
Thijs en Nick met Ruud Veltenaar

Ontdek alle ins & outs over duurzame gedragsverandering

Deze week geen expert, maar wel een uitnodiging voor het meest inspirerende en leerzame event over duurzaamheid! 

Thatcher Peskens

Hoe duurzaam is een datacenter en kan dat eigenlijk wel anders?

In deze aflevering gaan we het hebben over CO2 impact en maatschappelijke impact van datacenters. Is het duurzaam? Kan het anders?

Duurzame Interieur Stylist

"Ikea en Seats & Sofa's is helemaal niet duurzaam"

Iris vertelt ons over haar ervaringen en hoe zij in 2020 de overstap heeft gemaakt naar de eco-community in Koedijk
De Duurzame podcast - Maurits Groen

“Ik had een kwetsbaar gesprek met Al Gore"

Hij vertelt over waar zijn passie voor duurzaamheid vandaan komt, hij deelt persoonlijke anekdotes over zijn Waka Waka lamp in Afrika en hij vertelt over zijn nieuwste duurzame tool: olifantengras!

Joost Kamermans

Dé (circulaire) oplossing voor bedrijfsafval!

In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Joost over het probleem van de huidige afvalverwerking en welke oplossing Seenons kan bieden.

Het verhaal achter

'The Dutch Weed Burger'!

In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Mark over zijn visie op de klimaatcrisis en zijn manier van actievoeren.
Jouri Schoemaker - oprichter van Pieter Pot

Alles over de verpakkingsvrije online supermarkt: Pieter Pot!

In deze aflevering is Jouri Schoemaker te gast, mede-oprichter van Pieter Pot. Hij is op een missie om verpakkingsvrij boodschappen doen de norm te maken.

Natulatte

Nooit meer koemelk met de Natulatte van Astrid van Santen!

In deze aflevering vertelt Astrid over haar missie om het systeem te veranderen. Een diervrije koffiebreak! Met haar havermelkpoeder voor in de zakelijke koffieautomaat.

Ruud Veltenaar2

Exclusieve lezing Ruud Veltenaar - vertaal de SDG's naar je privéleven

In deze aflevering deelt Ruud Veltenaar hoe je de SDG’s (Sustainable Development Goals) kunt vertalen naar je persoonlijke leven. Hij noemt dit: ‘Good Life Goals’.