De rol van CSRD in de Europese Green Deal

Stel je eens een wereld voor waarin elke actie, elk project, en elke ontwikkeling bijdraagt aan een gezondere, groenere planeet. Dit is het doel van de Europese Green Deal, soms ook EU Green Deal genoemd; een ambitieus plan om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken tegen 2050. De EU Green Deal is in feite de Europese Unie's toverformule om klimaatverandering aan te pakken, de biodiversiteit te herstellen, en de milieuvervuiling te verminderen, terwijl economische groei wordt bevorderd. “De Green Deal ondersteunt de omvorming van de EU tot een eerlijke en welvarende samenleving met een moderne en concurrerende economie”, aldus de Europese Raad. Het is een gigantische puzzel waarbij elke EU-lidstaat een stukje bijdraagt door middel van verschillende initiatieven en regelgevingen.


Green Deal Initiatieven

Enkele kernpunten van de Green Deal initiatieven zijn:

  • Klimaatneutraliteit tegen 2050: Dit betekent dat de EU ernaar streeft om de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen in evenwicht te brengen met de hoeveelheid die wordt verwijderd uit de atmosfeer.
  • 55% minder broeikasgasuitstoot tegen 2030: De EU Green Deal vergelijkt dit met de niveaus van 1990, wat een flinke sprong voorwaarts is ten opzichte van het vorige doel van 40%.
  • Investeringen: Onder de Green Deal is er sprake van een investeringsplan waarbij honderden miljarden euro's zullen worden ingezet om de doelstellingen te behalen. Dit omvat de financiering van innovatieve technologieën, het ondersteunen van de industrieën in de transitie naar een groene economie, en het helpen van regio's die het meest getroffen worden door de transitie.


Maar, hoe gaan we dit allemaal bereiken? Door middel van een heleboel initiatieven, zoals:

  • De ‘renovatiegolf’: Een plan om miljoenen gebouwen energiezuiniger en groener te maken.
  • Van boer tot bord: Een strategie om ons voedselsysteem duurzamer en gezonder te maken.  Deze strategie moet ervoor zorgen dat iedereen genoeg goed en gezond eten heeft, dat past binnen wat onze aarde aankan.
  • Schoon vervoer: Inzetten op elektrische voertuigen en de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.
  • Een circulaire economie: Waarin afval wordt verminderd en producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled.

Met het zogenoemde Fit for 55-pakket worden klimaatambities omgezet in concrete Green Deal wetgeving. Het pakket bestaat uit een aantal voorstellen om de wetgeving over klimaat, energie en vervoer in de EU te vernieuwen en aan te passen naar de doelen voor het klimaat. De gewenste uitkomst is een samenhangend en evenwichtig systeem te creëren dat:

  • ervoor zorgt dat de overgang eerlijk en sociaal rechtvaardig is;
  • de vernieuwing en de competitiekracht van de industrie in de EU bevordert, en zorgt voor eerlijke concurrentie met bedrijven uit andere landen;
  • de leidende positie van de EU in de wereldwijde aanpak van klimaatverandering versterkt.


De Green Deal is niet alleen een beleidsdocument; het is een oproep tot actie voor overheden, bedrijven, en individuen. Of het nu gaat om het kiezen van lokale producten, het verminderen van ons energieverbruik, of simpelweg het planten van een boom, elke actie telt. Om deze visie van een duurzame toekomst werkelijkheid te maken, speelt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een cruciale rol in het versterken van transparantie en verantwoording binnen de hele Europese economie.


Ben Jij Klaar voor de Uitdagingen van de EU Green Deal?

Ontdek hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan een duurzamere toekomst
met behulp van de Green Deal en CSRD.


CSRD Green Deal

Wat maakt de CSRD zo belangrijk in het groene masterplan van Europa? De Europese Green Deal heeft ambitieuze doelen gesteld voor een duurzame toekomst, en om deze doelen te bereiken, moeten we wel weten waar we staan. De CSRD verplicht bedrijven om transparant te zijn over hun milieu impact, sociale verantwoordelijkheden en bestuurspraktijken (ESG). Dit is niet alleen een kwestie van 'goed doen' omdat het moet, maar het biedt ook een schat aan informatie voor investeerders, consumenten, en beleidsmakers om betere keuzes te maken.

De rol van CSRD in de Green Deal is drievoudig:

  • Transparantie vergroten: In een wereld waar informatie koning is, zorgt de CSRD ervoor dat bedrijven gedetailleerde informatie geven over hun duurzaamheidspraktijken. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor investeerders, klanten en het brede publiek die willen weten hoe groen een bedrijf werkelijk is.
  • Uniformiteit in rapportage: Denk aan de CSRD als de universele vertaler van duurzaamheidsrapportage; het biedt een gemeenschappelijk kader waarmee alle EU-bedrijven rapporteren over de ESG. Dit maakt het gemakkelijker om appels met appels te vergelijken wanneer we kijken naar de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Het draagt hiermee bij aan transparantie voor de Green Deal.
  • Aanzetten tot actie: Door bedrijven te verplichten te rapporteren over hun impact, motiveert de CSRD hen ook om meer te doen voor het milieu en de maatschappij. Het zet ze alleen maar meer aan tot actie, want wie wil nu bekendstaan als de boosdoener die niet genoeg doet om onze planeet te beschermen?

Wat de Green Deal statistieken betreft, wordt verwacht dat de CSRD van toepassing zal zijn op bijna 50.000 bedrijven in de EU, een aanzienlijke uitbreiding vergeleken met de ongeveer 11.000 bedrijven die onder de eerdere richtlijn vielen, de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Bovendien vereist de CSRD dat bedrijven niet alleen rapporteren over hun huidige activiteiten, maar ook over hun toekomstplannen voor duurzaamheid, inclusief hoe ze van plan zijn bij te dragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal.




Advies over de Green Deal en CSRD

Bij De Duurzame Adviseurs begrijpen we dat het een uitdaging kan zijn om door de eisen van de CSRD te navigeren en de doelstellingen van de Green Deal in jouw bedrijfsstrategie te integreren. Daarom staan we klaar om jou te ondersteunen met onze expertise. Wij bieden je de nieuwste inzichten in de wetgeving, gericht advies om jouw onderneming duurzamer en maatschappelijk verantwoordelijker te maken, en helpen je met het vinden van de juiste informatie en de beste praktijken voor jouw specifieke sector.


Hoe Helpt De Duurzame Adviseurs Jouw Bedrijf met de Green Deal?

Neem contact op voor een voorstel op maat en persoonlijke
begeleiding in jouw duurzaamheidstraject.


Begin je net aan je reis naar duurzaamheid onder de Green Deal en CSRD, of wil je deze verbeteren? De Duurzame Adviseurs staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor een voorstel op maat of voor persoonlijk advies. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf niet alleen aan de actuele vereisten voldoet, maar ook klaar is voor een duurzame toekomst.