ESG vs CSRD: De verschillen en overeenkomsten

ESG (Environmental, Social, and Governance) en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) het zijn twee veel gehoorde termen die dicht bij elkaar liggen maar het is goed om toch even uit te leggen in deze blog hoe ze zich tot elkaar verhouden. Beide zijn nauw met elkaar verbonden door hun gezamenlijke focus op duurzaamheidsrapportage.

De kern van ESG en CSRD

ESG en CSRD zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ESG biedt een kader voor bedrijven om hun impact op milieu, maatschappij, en governance te beoordelen en te rapporteren. Dit is een breed gebruikt raamwerk dat helpt bij het begeleiden van bedrijven in hun duurzaamheidsinspanningen en het communiceren van deze inspanningen aan belanghebbenden. De gedachte is dat wanneer bedrijven op deze punten moeten rapporteren, zij hier ook over moeten nadenken en daarnaar gaan handelen.

De CSRD, daarentegen, integreert ESG rapportage in de wettelijke rapportagevereisten voor bedrijven binnen de EU. Dit versterkt de nadruk op duurzaamheidsinitiatieven, moedigt bedrijven aan om hun duurzaamheidsstrategieƫn te verbeteren, en gedetailleerder te zijn over hun ESG prestaties. Dit betekent dat ESG principes niet alleen leidraden zijn voor duurzaam handelen, maar ook concrete rapportagevereisten worden waaraan bedrijven moeten voldoen onder de CSRD.

Kortom, ESG vs CSRD;

  • ESG: Vrijwillig kader, breed scala aan indicatoren.
  • CSRD: Wettelijke verplichting, gedetailleerde rapportagevereisten, gedefinieerde set indicatoren (ESRS).

De rol van ESRS in het landschap van ESG rapportage

In de context van ESG vs CSRD, speelt de introductie van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) een sleutelrol. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn ontwikkeld onder de CSRD om specifieke instructies te geven over duurzaamheidsrapportage. Deze standaarden maken het eenvoudiger voor bedrijven om te voldoen aan de rapportagevereisten, door duidelijkheid te bieden over welke onderwerpen gerapporteerd moeten worden en hoe. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) geven specifieke onderwerpen en richtlijnen voor wat je moet rapporteren en deze zijn ingedeeld volgens de ESG.


ESG rapportage en de CSRD

Met de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) binnen de Europese Unie, wordt ESG rapportage een geĆÆntegreerd onderdeel van de wettelijke rapportagevereisten (bekijk ook de CSRD tijdlijn). De CSRD breidt de bestaande richtlijnen uit en stelt strenge eisen aan bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, wat van invloed is op ongeveer 50.000 bedrijven in de EU (EY, 2024). Dit benadrukt de toenemende nadruk op duurzaamheidsinitiatieven en verplicht bedrijven om gedetailleerder te rapporteren over hun ESG prestaties.


Aan de slag met de ESG en CSRD?


Waarom is ESG en CSRD Cruciaal voor Jouw Groene Toekomst?

Leer hoe de CSRD jouw bedrijf helpt
bij het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen.


Zoek je hulp om je weg te vinden in de complexiteit van ESG vs CSRD en wil je zorgen dat jouw bedrijf niet alleen aan de wet voldoet, maar ook echt bijdraagt aan een betere wereld? De Duurzame Adviseurs kunnen je hierbij helpen. We weten precies wat er nodig is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf niet alleen voldoet aan de wet, maar ook echt bijdraagt aan een duurzamere wereld.