CSRD ESRS: De nieuwe standaard in duurzaamheidsrapportage

CSRD ESRS: De nieuwe standaard in duurzaamheidsrapportage

In de wereld van duurzaamheid en rapportage komen we veel verschillende termen en afkortingen tegen. Twee daarvan, CSRD en ESRS, zorgen soms voor verwarring. Je zou kunnen denken dat 'CSRD ESRS' één ding is, terwijl het eigenlijk gaat over twee verschillende, maar wel heel belangrijke onderdelen in het veld van duurzaamheidsrapportages. We leggen graag uit wat deze termen betekenen, wat het verschil is tussen CSRD en ESRS, en vooral wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Wat is het verschil tussen ESRS en CSRD?

Het belangrijkste verschil tussen de ESRS (European Sustainability Reporting Standards) en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is hun rol en functie binnen het kader van duurzaamheidsrapportage. De CSRD is een Europese richtlijn die vereist dat bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het legt de basis voor wat bedrijven moeten rapporteren. De ESRS, daarentegen, zijn de specifieke standaarden die ontwikkeld zijn om de inhoud en vorm van deze duurzaamheidsrapportages te begeleiden. Ze bieden gedetailleerde richtlijnen over hoe bedrijven hun impact op duurzaamheidsthema's van milieu, sociale zaken en bestuur moeten rapporteren. Samen zijn dit de ESG; Environment, Social, Governance.

Kortom, de CSRD bepaalt dat bedrijven moeten rapporteren, terwijl de ESRS specificeert hoe ze dit moeten doen. CSRD ESRS is dus niet één concept, maar twee begrippen.


De Duurzame Adviseurs helpen je graag in dit nieuwe landschap van duurzaamheidsrapportage. Als experts in duurzaamheid helpen we bedrijven bij het begrijpen en implementeren van de CSRD verplichting. Met onze kennis en ervaring zorgen we ervoor dat jouw bedrijf niet alleen voldoet aan de nieuwe regels, maar er ook voordeel uit haalt.

Hoe bereiden we je voor op de CSRD verplichting?

  • Concrete producten zoals materialiteits- en GAP-analyse
  • MVO-bewustzijn en toewerken naar zelfstandig rapporteren
  • Integratie van MVO in de organisatie middels strategie en actieplan


Meer informatie Offerte aanvragen


Compliance met CSRD ESRS: wat betekent het voor een onderneming?

Voor bedrijven betekent compliance met CSRD dat ze moeten zorgen voor nauwkeurige, tijdige en volledige rapportage van duurzaamheidsinformatie. Dit omvat een breed scala aan onderwerpen, zoals milieu impact, sociale verantwoordelijkheid en bestuurspraktijken. Het waarborgen van compliance vereist een strategische aanpak en een grondige kennis van de ESRS vereisten.

Klaar voor CSRD ESRS?

De Duurzame Adviseurs staan klaar om bedrijven te ondersteunen bij het navigeren door de duurzaamheidsrichtlijnen. Van het opstellen van rapportages volgens de ESRS, inclusief stakeholderdialogen en materialiteitsanalyses, tot het vertalen van beleidsplannen naar concrete actieplannen. Zo wordt ervoor gezorgd dat organisaties direct verbeteringen kunnen doorvoeren en hun duurzaamheidsprestaties kunnen verbeteren.

Op tijd klaar zijn voor de CSRD?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Een strategische aanpak en het verkrijgen van deskundige begeleiding kan cruciaal zijn voor een soepele overgang. Voor meer informatie en ondersteuning bij de implementatie van de CSRD, kunt je direct een offerte aanvragen of contact met ons opnemen. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij elke stap in het proces, van de eerste beoordeling tot de volledige implementatie van CSRD rapportage op basis van de ESRS.

Reactie plaatsen