Alles wat je moet weten over de CO2-prestatieladder
Grote kans dat wanneer jij op deze pagina terecht komt, jij en jouw organisatie aan de slag willen met duurzaamheid. Nog grotere kans dat jullie dat willen doen met behulp van de CO2-prestatieladder. In deze blog leggen wij, De Duurzame Adviseurs, wat dit meetinstrument inhoudt en welke stappen jij als organisatie kan nemen om duurzaamheid onderdeel te maken van de bedrijfsvoering!
Wat is de CO2-prestatieladder?
De CO₂-Prestatieladder is een instrument dat organisaties helpt om hun CO2-uitstoot te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Tevens is het een managementsysteem dat vraagt om continue verbetering. Het werd in Nederland ontwikkeld en wordt beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). De CO2-Prestatieladder wordt vaak gebruikt in aanbestedingen om bedrijven te stimuleren actief te werken aan het verminderen van hun CO₂-uitstoot. Maar ook veiligheid regio’s, gemeentes en stichtingen maken gebruik van dit meetinstrument!
Wil je zien wie jou voor waren met het behalen van dit certificaat? Dat kan hier!
Hoe werkt de CO₂-Prestatieladder?
De CO₂-Prestatieladder bestaat uit verschillende niveaus. Deze gaan van 1 tot en met 5, waarbij niveau hogere eisen stelt aan de organisatie op het gebied van CO₂-reductie en duurzaamheid. Hoe hoger het niveau, hoe duurzamer het bedrijf en hoe meer voordelen dit oplevert!
- Niveau 1 en 2: De organisatie begint met het meten van haar CO₂-uitstoot en maakt een plan om deze te verminderen.
- Niveau 3: De organisatie laat zien dat ze actief bezig is met het reduceren van CO₂ en verbetert haar prestaties op basis van concrete doelen.
- Niveau 4: De organisatie betrekt ook ketenpartners, zoals leveranciers en klanten, bij het verminderen van de CO₂-uitstoot.
- Niveau 5: De organisatie is koploper op het gebied van duurzaamheid, met invloed op sector- of ketenniveau, en speelt een actieve rol in de samenleving om CO₂-reductie te bevorderen.
Tot en met niveau 3 wordt dus alleen gekeken naar de eigen organisatie – ook wel de scope 1 en 2 emissies. Vanaf niveau 4 wordt de keten erbij betrokken – ook wel de scope 3 emissies.
Meer weten over hoe de CO2 uitstoot van jouw organisatie berekend en gemeten wordt? Lees het op onze blog over de verschillende scopes of over het GHG protocol Wat is het GHG Protocol? (deduurzameadviseurs.nl)
Hoe verloopt de certificering?
Is jouw organisatie geïnteresseerd in het behalen van de CO2-prestatieladder? Dan zijn er een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen. Deze voorwaarden zijn onderverdeeld in vier invalshoeken (invalshoeken A, B, C en D).
- Invalshoek A: Inzicht
- Deze invalshoek focust zich op de CO2 uitstoot van jouw organisatie. De organisatie kiest het meest recente kalenderjaar en gaat aan de slag met het verzamelen van gebruik gegevens (stroomverbruik, aantal getankte liters etc.). Deze worden omgerekend naar CO2 uitstoot. Dit geeft vervolgens inzicht in jouw CO2-footprint.
- Invalshoek B: Reductie
- Nu jij weet waar jij als organisatie staat, wordt in deze invalshoek de focus gelegd op het reduceren van de CO2 footprint. In deze invalshoek maak je een plan van aanpak en zet je doelstellingen voor de komende jaren.
- Invalshoek C: Transparantie
- Jouw footprint en reductieplan zullen nu gecommuniceerd worden. Dit kan op de website, maar ook intern via nieuwsbrieven.
- Invalshoek D: Participatie
- Het is belangrijk dat jij jouw kennis deelt over duurzaamheid. In deze invalshoek ga je samen met andere organisaties aan de slag om kennis te vergaren over duurzaamheid en CO2-reductie potentiëlen!
Zodra aan deze invalshoeken invulling gegeven is en jouw organisatie ingeschreven staat bij de SKAO, kan de audit plaatsvinden. Certificerende instellingen kun je hier vinden!
Hoe lang is een certificaat geldig?
Een certificaat is in principe drie jaar geldig. Echter zal er elk jaar een her-audit plaatsvinden om te controleren of het managementsysteem zijn vruchten afwerpt.
Hulp nodig bij het behalen van de CO2-prestatieladder?
Wij helpen je graag bij het behalen van dit certificaat! Wij zijn super enthousiaste verduurzamers en maken graag tijd voor jou! Ruim 800 organisaties gingen je voor.
Voordelen voor organisaties
Organisaties die gecertificeerd zijn op de CO₂-Prestatieladder kunnen voordelen behalen bij aanbestedingen, omdat ze kunnen aantonen dat ze serieus werk maken van CO₂-reductie en duurzaamheid. Hierdoor kunnen ze een gunningsvoordeel krijgen, wat betekent dat ze een streepje voor hebben bij het binnenhalen van opdrachten.
Daarnaast helpt de ladder organisaties om kosten te besparen door efficiënter met energie en materialen om te gaan, en versterkt het hun reputatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Toepassing in de praktijk
Veel organisaties in Nederland, vooral in sectoren zoals bouw, infrastructuur, en transport, gebruiken de CO₂-Prestatieladder om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren en om hun marktpositie te verbeteren. Het is een krachtig middel voor bedrijven die zich willen onderscheiden door hun inzet voor een beter milieu.
De toekomst van de CO2-Prestatieladder
Vanaf 2025 zal het Handboek 4.0 zijn intrede doen, wat nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden met zich mee brengt. Houd onze website dus in de gaten om up to date te blijven! Wij hebben onlangs een blog geschreven over dit nieuwe handboek, lees deze blog hier!
Tevens verlegt de CO2-prestatieladder de grenzen en wordt het meetinstrument ook steeds meer toegepast in België. Wij bij de Duurzame Adviseurs gaan met volle groene energie mee in deze ontwikkeling. Als wij ergens kunnen verduurzamen doen we dat graag! Zit jouw organisatie in België en kan jij wel wat hulp gebruiken? Laat het ons weten!
Nog niet uitgeleerd?
Wil jij meer weten over de CO2-Prestatieladder? Dit kan via de website van SKAO, via het handboek of stuur ons een berichtje!