Algemene blogberichten
Algemene blogberichten
07/18/2024
5 min

Wat is het GHG Protocol?

07/18/2024
5 min

Het GHG Protocol, of voluit het Greenhouse Gas Protocol, is een internationaal erkend raamwerk voor het meten, beheren en rapporteren van broeikasgassen die door bedrijven en organisaties worden uitgestoten. Het helpt bedrijven bij het in kaart brengen van directe en indirecte emissies, verdeeld over drie scopes. Een ander voordeel? Het GHG Protocol maakt de milieu-impact niet alleen zichtbaar maar biedt ook een gestructureerde aanpak om deze te verminderen.

Het GHG Protocol is ontwikkeld door een samenwerking tussen het World Resources Institute (WRI) en het World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Het is sinds de introductie in 1998 uitgegroeid tot de meest gebruikte standaard voor klimaat rapportage door bedrijven wereldwijd.


Figuur 1. GHG Protocol: Overzicht van emissie scopes


GHG Scopes en directe en indirecte emissies

Het GHG Protocol onderscheidt emissies in drie 'scopes' om organisaties te helpen bij het managen en rapporteren:

  1. Scope 1: Directe emissies 
    Alle uitstoot die direct het gevolg is van eigen activiteiten. Voorbeelden zijn o.a. de uitstoot van eigen fabrieken en vrachtauto’s of eigen gasgebruik (bijv. gasboilers, warmtekrachtinstallaties en ovens). Daarnaast kan het ook emissies bevatten die vrijkomen uit chemische productieprocessen of lekkage van koelgassen.
  2. Scope 2: Indirecte emissies van ingekochte energie  
    Indirecte emissies die ontstaan door de productie van energie die je bedrijf verbruikt, zoals elektriciteit, stoom en koeling. De emissie ontstaat bij het opwekken van de elektriciteit.
  3. Scope 3: Andere indirecte emissies 
    De meest uitgebreide categorie, die emissies bevat van activiteiten zoals de productie door leveranciers, het vervoer van goederen, en het gebruik van verkochte producten. Andere voorbeelden zijn afvalverwerking, zakelijk reizen en woon-werkverkeer van medewerkers.

De basis van de scopes (met een aantal uitzonderingen) wordt ook toegepast bij de CO2-Prestatieladder.

Op tijd klaar zijn voor het GHG Protocol?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Stel je voor dat jouw bedrijf een groot feest is waarbij je alles zelf regelt: van het barbecueën in de tuin tot de lichtshow. Dit kun je vergelijken met hoe een bedrijf de uitstoot van broeikasgassen aanpakt, verdeeld in directe en indirecte emissies volgens het GHG Protocol. Hieruit ontstaat een zogenaamde ‘Inventaris aan broeikasgassen’ van het bedrijf of de organisatie die kan worden gekwantificeerd en gemanaged.

Directe emissies zijn als het barbecueën waarbij je zelf de kolen aansteekt en de rook direct ziet opstijgen. Deze emissies ontstaan door activiteiten die binnen je bedrijf gebeuren, zoals de uitstoot van je fabrieken, de auto's van het bedrijf en de verwarming.

Indirecte emissies zijn meer als het gebruik van elektriciteit voor de verlichting en muziek op je feest, die ergens anders wordt geproduceerd. Dit omvat de stroom die je bedrijf nodig heeft, maar ook de uitstoot die komt kijken bij de productie van materialen die je gebruikt. Deze zijn niet direct zichtbaar, maar wel essentieel voor hoe je bedrijf werkt.

Net zoals bij het organiseren van een feest, is het herkennen en beheren van deze emissies essentieel voor een bedrijf om effectief zijn impact op het milieu te verminderen. Het is zoals een goed georganiseerd feest dat niet alleen leuk is voor de gasten, maar ook de natuur respecteert.

Het GHG protocol bestaat uit twee modules:

  • GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard. Deze module omvat een stappenplan, richtlijnen om CO2-uitstoot te kwantificeren en erover te rapporteren.
  • GHG Protocol Project Quantification Standard. Een gids om de resultaten van CO2-reductieprojecten te meten.

Bekijk de website van het GHG protocol.


In december 2019 werd de Europese Green Deal gepresenteerd. Dit ambitieuze plan heeft als doel om Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Een belangrijk onderdeel van deze deal is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en zorgt ervoor dat duurzaamheidsinformatie transparanter en van betere kwaliteit wordt.

Volgens de CSRD moet duurzaamheid prominent aanwezig zijn in het jaarverslag van bedrijven, inclusief de uitstoot van broeikasgassen. Zo'n jaarverslag moet informatie bevatten over de drie emissiescopes, zoals omschreven in het GHG Protocol. Door het GHG Protocol te gebruiken, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de eisen van de CSRD voor het rapporteren van emissies, maar ook inzicht krijgen in hoe zij hun uitstoot kunnen verminderen.


Voor wie en waarom is het GHG Protocol van belang?

Voor verschillende functies binnen een organisatie is het GHG protocol en bijbehorende zaken van belang. Of je nu leidinggeeft aan een grote onderneming, MKB of een KMO, het GHG Protocol is jouw gids in het navigeren door de complexe wereld van duurzaamheidsrapportage. Daarnaast stelt het beleidsmakers en teams van inkoop en verkoop in staat om weloverwogen keuzes te maken over inkoopbeleid, duurzaamheidsdoelstellingen en de betrokkenheid van leveranciers. Dit is vooral belangrijk nu transparantie over milieuprestaties steeds essentiëler wordt, zoals voorgeschreven door de nieuwe CSRD richtlijnen.

Zoals je las in scope 3, is het selecteren van leveranciers op basis van hun milieuprestaties belangrijk voor een organisatie. Bedrijven moeten criteria ontwikkelen voor het beoordelen van de duurzaamheid van leveranciers, inclusief hun emissies en milieu-impact. Dit kan betekenen dat je overstapt naar leveranciers die milieuvriendelijker zijn of samenwerkt met bestaande leveranciers om hun prestaties te verbeteren. Het beleid moet helder, uitvoerbaar en in lijn met de bedrijfsstrategie zijn.

Wanneer inkoopmanagers leveranciers selecteren, moedigt het GHG Protocol hen aan om te kiezen voor partners met lagere emissiewaarden. Stel, een bedrijf wil zijn Scope 3-emissies verminderen, dan kan het kiezen voor leveranciers die gebruikmaken van groene energie of die efficiënte logistieke methoden hanteren. Dit kan betekenen dat een bedrijf overstapt naar een leverancier die zonnepanelen gebruikt voor de productieprocessen, wat bijdraagt aan een lagere koolstofvoetafdruk van de ingekochte goederen.

Gebruik van het GHG Protocol zorgt voor consistentie, vergelijkbaarheid en transparantie in hoe bedrijven over hun emissies rapporteren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten, investeerders en andere stakeholders in jouw bedrijf.

Beginnen met het GHG Protocol lijkt misschien een grote stap, maar het begint allemaal met het begrijpen van jouw huidige emissies. Van daaruit kun je strategieën ontwikkelen om deze te verminderen en jouw bedrijf op de kaart te zetten als een duurzame leider.


Dubbele materialiteitsanalyse en GHG Protocol

De dubbele materialiteitsanalyse is een kernonderdeel van de CSRD, waarbij bedrijven hun meest significante impact op mens en milieu identificeren. Het GHG Protocol helpt bij het bepalen welke emissies (Scope 1, 2 of 3) het meest relevant zijn voor jouw bedrijf, en dus onderwerp van nadere analyse en rapportage moeten zijn.


Samen naar een duurzame toekomst

Bij De Duurzame Adviseurs begrijpen we dat de weg naar duurzaamheid complex kan zijn. Daarom staan wij klaar om jou te ondersteunen bij elke stap, van het meten van jouw emissies volgens het GHG Protocol tot het voldoen aan de CSRD en het uitvoeren van de dubbele materialiteitanalyse.

Wil je meer weten over hoe het GHG Protocol jouw bedrijf kan helpen bij het voldoen aan de CSRD en het leiden van de weg naar een duurzamere toekomst? Neem contact met ons op voor een persoonlijk voorstel of advies. Samen werken we aan een toekomst waarin jouw bedrijf niet alleen prestaties levert, maar ook positief bijdraagt aan onze planeet.


Reacties
Categorieën