Duurzaamheid voor bedrijven: Alles wat je moet weten over duurzaam ondernemerschap
Een duurzaam bedrijf is toekomstbestendig, bespaart kosten, kan gebruikmaken van aantrekkelijke subsidies en komt vaak als winnaar uit de bus bij aanbestedingen en offertes. Maar wat is duurzaamheid in een bedrijf? We leggen het je graag uit.
Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid is een enorm breed begrip. In de essentie komt het er op neer dat we de aarde niet uitputten en ook voor toekomstige generaties een bewoonbare planeet achterlaten.
Het grootste probleem van onze generatie is klimaatverandering . Door de uitstoot van CO2 warmt de aarde op. Willen we deze opwarming binnen de perken houden, dan zullen we onze CO2-uitstoot de komende decennia flink moeten verminderen. Hoe we dit doel kunnen behalen, is afgesproken in het Klimaatakkoord .
Zowel particulieren als bedrijven hebben een verantwoordelijk.
Voorbeelden van duurzaamheid zijn:
- Recycling
- Bewust omgaan met voeding en elektriciteit
- Geen water verspillen
- Groene stroom opwekken en gebruiken
Wat is duurzaamheid in een bedrijf?
De grootste bedrijven van Nederland zijn verantwoordelijk voor 71% van de CO2-uitstoot . Er ligt bij bedrijven dus een grote verantwoordelijkheid om te verduurzamen. Dit noemen we ook wel duurzaam ondernemen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
De mogelijkheden voor duurzaamheid bij bedrijven zijn onder andere:
- Groene energie opwekken en gebruiken
- CO2-uitstoot minimaliseren
- CO2-uitstoot compenseren
- Restproducten hergebruiken
- Duurzame producten of diensten ontwikkelen
- Bewustwording creëren bij klanten en relaties
Waarom duurzaam ondernemen?
De Nederlandse overheid stelt zichzelf als doel om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990 en in 2050 95%. Stimuleringsmaatregelen, duurzaamheidssubsidies en de handel in CO2-emissierechten zijn manieren om de medewerking van bedrijven te krijgen.
Maar ook de media en het publiek verlangenen een MVO-beleid van (grote) bedrijven. Zo kunnen CO2-neutrale organisaties rekenen op een beter imago , hebben zij een streepje voor bij aanbestedingen en zijn consumenten bereid een hogere prijs voor hun producten of diensten te betalen. En zo zijn er nog veel meer redenen te noemen waarom duurzaam ondernemen de juiste keuze is voor toekomstbestendige ondernemingen.
Duurzaamheid tips voor grote en kleine bedrijven
Duurzaamheid lijkt voor bedrijven soms een grote stap. Toch zijn er genoeg zaken die je zelf kunt doorvoeren om jouw bedrijf te verduurzamen. Enkele praktische tips:
- Begin bij de basis – Vervang gloeilampen door LED- of spaarlampen, zet stekkerblokken aan het eind van de dag uit en vervang apparaten door duurzame varianten wanneer deze aan vervanging toe zijn.
- Afval scheiden
- Veel zakelijke kilometers? Overweeg elektrisch rijden.
- Stimuleer het gebruik van OV, fiets, flexibele werktijden of thuiswerken bij medewerkers.
- Maak gebruik van lokale (duurzame) partners.
Nog meer tips? Lees dan ons artikel waarin we 12 duurzaam ondernemen tips delen.
Wat is CO2-neutraal ondernemen?
Om de CO2-uitstoot te minimaliseren kunnen bedrijven hun uitstoot dus reduceren, zelf groene stroom opwekken en compenseren. Met CO2-neutraal ondernemen wordt bedoeld dat een bedrijf aan het eind van de streep geen CO2-uitstoot meer heeft .
Bij 100% CO2-neutraal ondernemen wordt niet alleen gekeken naar de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt, maar naar de gehele keten. Denk hierbij dus ook aan inkoop, huisvesting, zakelijk reizen, distributie en communicatie.
Om doelgericht te werk te gaan, kunnen bedrijven de CO2-Prestatieladder behalen . Wij vinden dit een geweldige tool om inzicht te verkrijgen in de CO2-uitstoot en om ambitieuze doelstellingen en maatregelen op te stellen om deze te reduceren.
CO2-neutraal ondernemen in 4 stappen
Heb je als bedrijf de ambitie om CO2-neutraal te worden? Door middel van 4 simpele stappen kan vrijwel elke onderneming CO2-neutraal worden.
Stap 1: Breng de CO2-footprint in kaart
Inzicht in energieverbruik en CO2-uitstoot is de basis voor CO2-neutraal ondernemen. Denk hierbij aan gas, brandstof, elektra, zakelijke kilometers en vliegreizen. Hulp nodig? Laat je CO2-footprint door ons opstellen .
Stap 2: CO2-uitstoot reduceren
Nu je in kaart hebt gebracht op welke manieren jouw organisatie CO2 uitstoot, kun je doelgericht te werk gaan om dit te verminderen. Bekijk onze duurzaam ondernemen tips voor zaken die je direct kunt toepassen.
Stap 3: Duurzame energie opwekken
Elk bedrijf heeft stroom nodig. Door zelf groene energie op te wekken, reduceer je je CO2-uitstoot direct. Denk hierbij aan zonne-energie en wind-energie. De overheid stelt verschillende subsidies beschikbaar om het opwekken van duurzame energie te stimuleren.
Stap 4: CO2-uitstoot compenseren
Is er na reductie en het zelf opwekken van groene stroom nog CO2-uitstoot over in de keten? Om 100% CO2-neutraal te worden, is er de mogelijkheid om de rest van de uitstoot te compenseren.
Aan de slag!
Je weet nu wat duurzaamheid in een bedrijf is, waarom duurzaam ondernemen de juiste keuze is, wat CO2-neutraal ondernemen is en hoe je dat aanpakt. Wil je hulp of advies op het gebied van MVO of CO2 ? Kijk eens rond op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op !