CO2-neutraal ondernemen? Dit zijn de mogelijkheden.

CO2-neutraal ondernemen? Dit zijn de mogelijkheden.

Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ook bedrijven en organisaties kiezen vaker voor duurzaam ondernemen. Maar hoe geef je deze duurzame ambities handen en voeten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over CO2-neutraal ondernemen.

Wat is CO2-neutraal ondernemen?

Met CO2-neutraal ondernemen wordt bedoeld dat een bedrijf bewust is van haar vervuiling en er iets aan doet om dit te verminderen. Het doel van CO2-neutraal worden is om geen CO2-uitstoot te hebben of de uitstoot volledig te compenseren.

Dit doel kun je realiseren door het opwekken van groene energie, je uitstoot te compenseren, in circulariteit te investeren of door bomen te planten.

Een goed voorbeeld is IKEA. Het bedrijf wekt groene energie op door middel van zonnepanelen en windenergie, plant meer bomen dan ze verbruiken en laten hun klanten zien welke producten een duurzame keuze zijn. In 2020 wil IKEA volledig klimaatneutraal zijn.

klimaatneutraal ondernemen?

Waarom klimaatneutraal ondernemen?

Het is natuurlijk belangrijk dat we allemaal bijdragen aan een betere toekomst en de oplossing voor het klimaatproblemen. Maar naast een schonere planeet voor onze kinderen, zitten er ook commerciële voordelen aan klimaatneutraal ondernemen. 

  • Financiële voordelen: kostenbesparing op energie en gebruik van subsidies en investeringsaftrek t.b.v. duurzaamheid.
  • Je bedrijf is nu al klaar voor toekomstige wetgeving.
  • CO2-neutraal ondernemen is goed voor het imago van je bedrijf.
  • En een groen imago trekt gedreven mensen met dezelfde mindset naar je bedrijf toe.
  • Je bent een interessante partner voor overheden en investeerders.

Mogelijkheden voor bedrijven

CO2-neutraal ondernemen heeft dus tal van verleidelijke voordelen. Maar hoe doe je het? Er zijn verschillende mogelijkheden om CO2-neutraal te handelen.

  1. Energiereductie bij het eigen bedrijf. Als je een eigen bedrijfspand hebt, is het relatief eenvoudig om een duurzame huisvesting te realiseren. Zie tip 8 in dit artikel. Wil jij persoonlijk advies? Dan kan onze CO2-prestatieladder mogelijk helpen.
  2. Groene stroom opwekken of inkopen. Denk hierbij aan windenergie of zonne-energie.
  3. Compenseren door middel van emissierechten. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het nodig heeft? Dan mag deze haar rechten verkopen aan een bedrijf dat meer CO2 uitstoot. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over de handel in CO2-emissierechten.
  4. Investeren in projecten die CO2-uitstoot elders verminderen. Bomen planten of het voorkomen dat bomen gekapt worden, zijn bijvoorbeeld projecten waarin geïnvesteerd kan worden.

Co2 neutraal

5 tips voor een klimaatneutrale organisatie

Een stap in de juiste richting is al een goed begin. En een goed begin is het halve werk! Deze vijf tips zorgen ervoor dat jouw bedrijf die eerste stap kan maken naar een klimaatneutrale organisatie.

Tip 1: Verdiep je in duurzaam ondernemen

Wil je Co2-neutraal ondernemen? Begin bij de basis en leer eerst meer over duurzaam ondernemen. Lees onze 12 slimme tips voor duurzaam ondernemen.

Tip 2: footprint in kaart brengen

Om je CO2-uitstoot te verminderen, is het verstandig om eerst te weten wat je verbruikt aan energie. Met de CO2-footprint van De Duurzame Adviseurs krijg je inzicht in de scope 1 en 2 emissies van jouw organisatie. 

Tip 3: CO2-prestatieladder

Als je inzicht hebt in je CO2-uitstoot en weet welke kleine veranderingen al een verschil maken, helpt de CO2-prestatieladder van De Duurzame Adviseurs je om specifieke maatregelen op te stellen. Uit de praktijk blijkt zelfs dat organisaties door de CO2-prestatieladder twee keer sneller hun uitstoot verminderen dan andere organisaties!

Tip 4: Maak gebruik van subsidies

Er bestaan verschillende subsidies voor organisaties met betrekking tot energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies helpen je bedrijf om hierin goed te kunnen investeren.

Tip 5: Creëer bewustwording

Om klimaatneutraal ondernemen tot een succes te brengen, is het fijn om iedereen in het bedrijf on board te krijgen. Hoe maak je medewerkers bewust van ‘groene’ keuzes op een leuke, effectieve manier? Dat kan onder andere met diverse pakketten die De Duurzame Adviseurs aanbiedt voor organisaties.

Klimaatneutraal

Conclusie

Duurzaam ondernemen is de toekomst! Niet alleen voor het behoud van de planeet, maar ook vanwege de voordelen die CO2-neutrale organisaties genieten. En het is makkelijker dan je denkt! Wil jij meteen aan de slag om je bedrijf klimaatneutraal te maken, of heb je vragen? Wij helpen je graag!

Reactie plaatsen