Wat is CSRD?

Wat betekent CSRD voor jouw bedrijf in 2025?

Je bent al aardig bekend met duurzaam ondernemen, maar de CSRD richtlijn vraagt jou als bedrijf om concrete stappen te zetten. Nu is de vraag: Hoe ga je beginnen met CSRD? Geen zorgen, je bent op de juiste plek!

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een belangrijke stap die bedrijven helpt om duurzamer te worden. Maar wat betekent CSRD voor jouw organisatie? 

In deze blogpost geven we je een helder overzicht van de basis informatie van CSRD, zodat je begrijpt wat deze richtlijn inhoudt en hoe je hierop kunt inspelen. Als duurzame adviseurs helpen we je op weg om aan de nieuwe regels te voldoen en duurzamer te ondernemen. 


Back to Basics

Als je al bezig bent met duurzaam ondernemen, is de CSRD waarschijnlijk een term die je steeds vaker hoort. We gaan terug naar de kern en leggen de basis uit.

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een wetgeving die bedrijven verplicht om jaarlijks een duurzaamheidsrapport aan te leveren. Wanneer je begint met CSRD, omschrijft dit rapport de impact van jouw bedrijf op milieu, maatschappij en governance (ESG).

De CSRD richtlijn is van toepassing op grote bedrijven binnen de EU die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:

  1. Meer dan 250 werknemers
  2. Een omzet van meer dan €50 miljoen
  3. Een balanstotaal van meer dan €43 miljoen

Ook beursgenoteerde bedrijven en sommige niet-EU-bedrijven die in de EU actief zijn, vallen onder de CSRD wetgeving.

Bedrijven die onder de CSRD wetgeving vallen, moeten vanaf 2024 starten met het rapporteren over het boekjaar van 2023. Dit betekent dat je nu al stappen moet zetten om aan de eisen te voldoen. Wil je weten hoe je moet beginnen met CSRD? Geen zorgen, in deze blog leggen we je alle stappen uit.

Een hele korte en bondige samenvatting van hoe je gaat beginnen met CSRD: Stel je team samen dat verantwoordelijk is voor CSRD-rapportage, doe een materialiteitsbeoordeling, verzamel de juiste data en zorg dat je rapporteert volgens de juiste rapportagestandaarden. Deze standaarden worden ook wel de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) genoemd. Deze ESRS-standaarden zorgen ervoor dat bedrijven duidelijk rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en governance (ESG).

  • Zijn er hulpmiddelen beschikbaar?

Ja! Bijvoorbeeld de EFRAG Implementation Guides, die bieden stap-voor-stap begeleiding bij het implementeren van de CSRD-richtlijnen en ESRS.


Heb je toch nog wat vragen over een onderwerp zoals CSRD, ESG of ESRS? Of wil je per stap weten hoe je moet beginnen met CSRD? De Duurzame Adviseurs staan voor je klaar om te helpen. 


Meer weten over CSRD?

Kom in contact met De Duurzame Adviseurs en zet concrete stappen richting duurzaamheid.


CSRD-afkortingen

CSRD, ESG, ESRS, IRO… Raak je soms overweldigd door alle termen en afkortingen tijdens het beginnen met CSRD? Wij zijn hier om te helpen! Wij van De Duurzame Adviseurs hebben een handig overzicht voor je gemaakt met de belangrijkste afkortingen rondom de CSRD.

Afkorting Volledige naam Beschrijving
CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties
ESRS European Sustainability Reporting Standards Rapportagestandaarden onder de CSRD die specifieke instructies geven voor duurzaamheidsrapportage
ESG Environmental, Social, and Governance De drie hoofdcategorieën waarop bedrijven moeten rapporteren: milieu, sociale kwesties en goed bestuur
NFRD Non-Financial Reporting Directive De voorganger van de CSRD, richtlijnen voor niet-financiële informatie
IRO Impacts, Risks, and Opportunities Invloeden, risico's en kansen die belangrijk zijn voor de materialiteitsbeoordeling en rapportage
EFRAG European Financial Reporting Advisory Group Adviseert de Europese Commissie over de ontwikkeling van de ESRS en ondersteunt de implementatie van CSRD


Zet je eerste stap met de CSRD Kickstart

Geen idee waar je moet beginnen met CSRD? Met de CSRD Kickstart van De Duurzame Adviseurs krijg je binnen 6 weken alles op de rit! Wij helpen je met:

  • Het vormen van een CSRD-projectteam met de juiste stakeholders.
  • Een overzicht van de belangrijkste CSRD-thema’s voor jouw organisatie.
  • Een pragmatisch stappenplan om te voldoen aan de CSRD.

Na de kickstart weet je precies wat je al doet, wat er nog nodig is, en hoe je duurzaamheidsrapportages effectief kunt opstellen. Wil jij voorbereid zijn op de toekomst? Neem deel aan de CSRD Kickstart en zet de eerste stap richting het beginnen met CSRD.


Meld je aan voor de CSRD Kickstart

De CSRD Kickstart is de eerste stap om jouw organisatie klaar te stomen voor CSRD.