Wat zijn de CSRD richtlijnen? Een makkelijke uitleg

Wat zijn de CSRD richtlijnen? Een makkelijke uitleg

De CSRD richtlijnen hebben vanaf 2024 een belangrijke impact op grote bedrijven. In november 2022 keurde de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) goed. Volgens dit voorschrift moeten bedrijven vanaf 2024 beginnen met het uitvoeren van de CSRD richtlijnen. We snappen dat het allemaal een beetje overweldigend kan klinken, maar maak je geen zorgen, we leggen het je stap voor stap uit.

Wat zijn de CSRD richtlijnen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om in hun bestuursrapporten uitgebreid te rapporteren over mens en milieu. Deze richtlijn, die een sleutelrol speelt in de Europese Green Deal, heeft als doel de transparantie en de kwaliteit van gerapporteerde duurzaamheidsgegevens te verbeteren. Het rapport is een middel, het is niet het doel. Lees meer over de CSRD en voor wie het verplicht is in onze CSRD uitleg.

Als je zoekt op CSRD richtlijnen, dan bedoel je eigenlijk de ESRS standaarden. Hieronder geven we je een handig overzicht van alle afkortingen en betekenissen:

AfkortingVolledige NaamBeschrijving en Relatie
CSRDCorporate Sustainability Reporting DirectiveEU-richtlijn die vereist dat bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.
ESRSEuropean Sustainability Reporting StandardsStandaarden ontwikkeld onder CSRD voor specifieke instructies over duurzaamheidsrapportage.
ESGEnvironmental, Social, and GovernanceDrie hoofdcategorieën in duurzaamheidsrapportage die door CSRD en ESRS worden benadrukt.
NFRDNon-Financial Reporting DirectiveVoorganger van CSRD, richtlijnen voor rapportage over niet-financiële informatie door bedrijven.

De CSRD richtlijnen kunnen worden beschouwd als een reeks voorschriften en standaarden die door de Europese Unie zijn vastgesteld, gericht op het verbeteren van de transparantie en kwaliteit van duurzaamheidsrapportages door bedrijven. Ze verplichten grote ondernemingen om uitgebreid te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en bestuur (ESG), en zijn bedoeld om een gedetailleerder inzicht te geven in de niet-financiële aspecten van bedrijfsvoering. Hoewel de term 'richtlijnen' suggereert dat het om aanbevelingen gaat, hebben de CSRD richtlijnen in dit geval een verplichtend karakter voor de bedrijven die onder deze EU richtlijn vallen. Deze richtlijnen heten dus eigenlijk de ESRS.


De Duurzame Adviseurs helpen je graag in dit nieuwe landschap van duurzaamheidsrapportage. Als experts in duurzaamheid helpen we bedrijven bij het begrijpen en implementeren van de CSRD verplichting. Met onze kennis en ervaring zorgen we ervoor dat jouw bedrijf niet alleen voldoet aan de nieuwe regels, maar er ook voordeel uit haalt.

Hoe bereiden we je voor op de CSRD verplichting?

  • Concrete producten zoals materialiteits- en GAP-analyse
  • MVO-bewustzijn en toewerken naar zelfstandig rapporteren
  • Integratie van MVO in de organisatie middels strategie en actieplan


Meer informatie Offerte aanvragen


European Sustainability Reporting Standards

De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn een set van standaarden die zijn ontwikkeld als onderdeel van de CSRD. Deze standaarden geven specifieke instructies over hoe bedrijven moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Ze zijn ontworpen om uniformiteit en vergelijkbaarheid in duurzaamheidsrapportages te brengen, en omvatten gedetailleerde richtlijnen over hoe bedrijven informatie over milieu, sociale zaken en governance (ESG) moeten rapporteren. Dit helpt bij het creëren van transparante en betrouwbare informatie over de duurzaamheidsinspanningen en -effecten van bedrijven, wat essentieel is voor investeerders, belanghebbenden en het publiek. In onze uitleg over de ESRS lees je hier meer over.

Waarom zijn CSRD richtlijnen belangrijk voor bedrijven?

De CSRD richtlijnen zijn meer dan alleen een set aan regels; ze veroorzaken een grote verandering in hoe bedrijven over duurzaamheid denken en rapporteren. Door de CSRD richtlijnen kunnen bedrijven laten zien hoe goed ze bezig zijn met duurzaamheid. Zo kunnen ze makkelijk verantwoording afleggen over hun duurzaamheidsinspanningen en om transparantie te bieden aan stakeholders, zoals investeerders, klanten, medewerkers en de bredere samenleving.

De richtlijnen kunnen naast duurzaamheid ook strategische voordelen bieden voor bedrijven, zoals het verbeteren van de reputatie, het vergroten van het vertrouwen van stakeholders en het aantrekken van investeringen. Bedrijven die de CSRD richtlijnen volgen, onderscheiden zich als duurzaamheid leiders en zijn aantrekkelijker voor groene investeringen.

Kortom, de CSRD richtlijnen zijn goed nieuws voor iedereen. Ze helpen bedrijven om beter te worden in duurzaamheid en bieden een duidelijk kader voor het rapporteren over hun impact op de wereld.

Op tijd klaar zijn voor de CSRD?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Reactie plaatsen