Materialiteitsmatrix: zo kies je wat belangrijk is voor duurzaamheid

Materialiteitsmatrix: zo kies je wat belangrijk is voor duurzaamheid

Organisaties hebben te maken met talloze duurzaamheidskwesties, variërend van klimaatverandering tot werknemersrechten en van supply chain transparantie tot milieueffecten. Maar welke van deze kwesties zijn echt belangrijk voor jouw bedrijf en jouw stakeholders? Dat is waar de materialiteitsmatrix van de CSRD om de hoek komt kijken.

De materialiteitsmatrix is een krachtig hulpmiddel dat bedrijven helpt te bepalen welke duurzaamheidskwesties het meest relevant zijn voor hun bedrijf en stakeholders. Het draait allemaal om het identificeren van de materiële kwesties - de onderwerpen die de grootste impact hebben op jouw financiële prestaties op de lange termijn, en waarover je transparant moet rapporteren.

Ondersteuning bij jouw dubbele materialiteitsanalyse?

Laten we samen jouw bedrijf versterken met diepgaand inzicht voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Het belang van een materialiteitsmatrix

De uitkomst van de dubbele materialiteitsanalyse wordt weergegeven in een materialiteitsmatrix. Deze matrix is een visuele representatie van de bevindingen en helpt jouw organisatie bij het identificeren van materiële onderwerpen op basis van zowel financiële als impact materialiteit. Deze materiële onderwerpen vormen de basis van jouw CSRD rapportage.

Materialiteitsmatrix

Materialiteitsmatrix voorbeeld 

In de wereld van duurzaamheidsrapportage draait alles om het begrijpen van welke duurzaamheidskwesties het meest relevant zijn voor een bedrijf en zijn stakeholders. De Materialiteitsmatrix van de CSRD is een krachtig instrument om dit inzicht te verkrijgen. Hier is hoe het werkt:

  • Financiële Impact: Dit vertegenwoordigt de financiële impact van een specifieke duurzaamheidskwestie op de bedrijfsprestaties op de lange termijn. Met andere woorden, hoeveel invloed heeft deze kwestie op de financiële gezondheid en het succes van het bedrijf?
  • Impact Materialiteit: Dit vertegenwoordigt de impact van de organisatie, en haar waardeketen, op mens, milieu en maatschappij. Het gaat hierbij zowel om positieve als negatieve vormen van impact.

Een materialiteitsmatrix is een goede manier om een duidelijk overzicht te geven, maar het is niet de enige manier en ook niet verplicht volgens de CSRD. Het handige van een matrix is dat het overzichtelijk is, maar soms verlies je details omdat je dingen moet samenvoegen. Daarom kiezen sommige organisaties ervoor om de resultaten in een gedetailleerdere tabel weer te geven.

Stakeholderbetrokkenheid: een cruciale stap

Het betrekken van stakeholders is een essentiële stap in het vaststellen van de materialiteitsmatrix. Door middel van gesprekken, enquêtes en andere vormen van stakeholder engagement verzamel je waardevolle inzichten. Deze inzichten helpen bij het verfijnen van de matrix en zorgen ervoor dat jouw rapportage aansluit bij zowel de behoeften van jouw organisatie als de verwachtingen van je stakeholders. Uiteindelijk leg je de materialiteitsmatrix voor aan een accountant ter controle.

Een continu proces

De Materialiteitsmatrix is geen statisch document. Het is een evoluerend instrument dat zich aanpast aan veranderende omstandigheden en nieuwe inzichten. Bedrijven moeten regelmatig hun materialiteitsbeoordeling herzien en bijwerken om relevant te blijven in een steeds veranderende wereld. In een tijd waarin duurzaamheid en verantwoord ondernemen centraal staan, speelt de Materialiteitsmatrix van de CSRD een essentiële rol voor bedrijven. Het helpt hen de juiste koers te bepalen in de wereld van duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Met data en statistieken om het te ondersteunen, is de Materialiteitsmatrix een waardevol instrument voor bedrijven en stakeholders.

De matrix voor materialiteit bevat op zichzelf geen concrete meetbare indicatoren, zoals een financieel jaarverslag dat doet. Maar je kunt wel specifieke doelstellingen koppelen aan belangrijke kwesties en daarop actie ondernemen. Duurzaamheid is geen exacte wetenschap waarvoor overal kant-en-klare oplossingen bestaan. Er bestaat nog steeds debat over de aard van de problemen en de meest effectieve manieren om ze aan te pakken. Dit debat is echter uiterst waardevol, omdat het ons helpt om beter met duurzaamheidsvraagstukken om te gaan. Door middel van jouw materialiteitsmatrix lever je een bijdrage aan deze voortdurende verbetering en aanpak van duurzaamheidsproblemen.

Zet de volgende stap

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in jouw duurzaamheidsreis en wil je meer weten over hoe de materialiteitsmatrix jouw organisatie kan helpen? Vraag dan hieronder een vrijblijvende offerte aan of neem contact op. Bij De Duurzame Adviseurs zijn we gespecialiseerd in het ondersteunen van organisaties bij het navigeren door de complexe wereld van duurzaamheidsrapportage en -strategie. Op basis van alle kennis en ervaring die we de afgelopen 10 jaar hebben opgedaan bij vele bedrijven en overheden hebben wij een heel concrete aanpak ontwikkeld. We kijken ernaar uit om samen te werken aan een duurzamere toekomst.

Op tijd klaar zijn voor de CSRD?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Reactie plaatsen