Veiligheidsladder

Scoor hoger op veiligheidsbewustzijn en ontvang meer fictieve korting.

200+

Tevreden klanten

80+

Seminars & Webinars georganiseerd

100%

Van de audits gehaald

100% Certificaat garantie

Al onze klanten hebben het certificaat binnen de afgesproken tijd en budget behaald. 

Inzichtelijk en pragmatisch

Door middel van onze unieke formats voldoen aan alle eisen van de norm.

Verhoog het veiligheidsbewustzijn
met de veiligheidsladder

Wat is de veiligheidsladder


In juli 2012 heeft ProRail de Veiligheidsladder ingevoerd voor het meten van veiligheidsbewustzijn van organisaties. Deze wordt door ProRail bij aanbestedingen actief ingezet als instrument, om de ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn bij haar opdrachtnemers te stimuleren.


Een goed begrip van de achtergronden, criteria en eisen is voor alle betrokkenen essentieel. Enerzijds om het niveau op de ladder te kunnen vaststellen, anderzijds om verbeteringen in gang te zetten, om een hoger niveau te bereiken.


5 Treden


De ladder bestaat uit vijf treden en telt achttien bedrijfsaspecten; van managementinteresse tot medewerkersbetrokkenheid. Voor alle aspecten is per trede aangegeven waar een bedrijf aan moet voldoen (de eis), welke criteria hierbij horen (de norm), hoe die criteria gewaardeerd worden (de scores) en waar een onafhankelijke auditor op moet letten; met andere woorden waar vind je de bewijzen? De veiligheidsladder moet bedrijven via positieve prikkels stimuleren om te investeren in hun veiligheidscultuur.


Hoe werkt het?


Via audits wordt er getoetst hoe bedrijven scoren op veiligheidsbewustzijn. Hoe hoger op de ladder, hoe meer fictieve korting een bedrijf krijgt op de inschrijfprijs bij ProRail. In eerste instantie is de ladder voor door ProRail erkende bedrijven. De ladder richt zich op de hele keten van opdrachtgever-opdrachtnemer-leverancier, daar is rekening mee gehouden bij het ontwerp. Daarbij is er veel energie gestoken in afstemming met spooraannemers, ingenieursbureaus en diverse veiligheidsdeskundigen.


Meer informatie over de veiligheidsladder? Check dan dit expertinterview.

Een unieke gezamenlijke aanpak om trede 2 of 3 op de Veiligheidsladder te behalen!

Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig op het gebied van de Veiligheidsladder en wil je daarin gezamenlijk aan de slag met collega KAM-Coördinatoren om inzichtelijk te krijgen wat er voor jouw organisatie moet gebeuren om te voldoen aan de eisen van de trede 2 of 3? Aan de hand van ons implementatie werksessies gaan we in groepsverband aan de slag om de Veiligheidsladder in jouw organisatie te implementeren.


Het pakket bestaat uit:

  • 6 werksessies (locatie Amersfoort) waarin we gezamenlijk met andere deelnemers de eisen van de norm doornemen, bespreken wat hierin de juiste aanpak is, dit spiegelen met jouw eigen organisatie en handige tips en tricks geven voor de implementatie;
  • De gehele implementatieperiode ondersteuning van afstand door een gespecialiseerde adviseur;
  • Benodigde formats en documenten om intern aan de slag te gaan;
  • Een interne audit op locatie;
  • Met als resultaat een door Adviseurs 3.0 uitgebrachte verklaring dat er wordt voldaan aan de eisen van trede 2 of 3 van de veiligheidsladder! Middels deze Self-Assessment verklaring voldoet jouw organisatie in vele gevallen* aan de gestelde eisen binnen de Governance Code waardoor hoge kosten voor een certificeringsaudit kunnen worden bespaard.


Investering: € 4.497,- excl. Btw


Wil jij voldoen aan de governance code en samen met collega bedrijven op een leuke manier voldoen aan de Veilgheidsladder? Meld je nu aan en krijg 10% Bouwend Nederland leden voordeel

Liever individueel aan de slag?

Hiervoor bieden wij de volgende mogelijkheden.

Quick Scan

Aan de hand van een Quick Scan brengen wij in kaart wat de huidige situatie is binnen de organisatie op het gebied van veiligheid en in hoeverre dit aansluit bij de werkwijze en aandachtsgebieden die worden verwacht binnen de veiligheidsladder. We brengen zo de gap tussen huidige situatie en norm in kaart om hier een praktisch actieplan op uit te werken waarmee je zelf aan de slag kan gaan voor implementatie.


Coaching

Meer hulp nodig naar aanleiding van de Quick Scan om nu eens het systeem geheel onder handen te nemen en direct goed neer te zetten voor de komende jaren? Dan kan het coachingtraject van toegevoegde waarde zijn. Ideaal op het moment dat je zelf aan de slag wil met alle stappen, maar hier nog iets meer sturing bij wilt hebben.


Intensieve begeleiding

Geen tijd om het systeem verder in te richten, maar wel stappen willen maken? Middels de intensieve begeleidingsvorm nemen wij veel werk van je over. We bedenken de nodige acties om te voldoen aan de eisen van de norm, zetten deze uit in de organisatie en toetsen ze middels interne audits. Natuurlijk zorgen we ook voor een juiste integratie met andere managementsystemen!

 

*  Wanneer is een Self Assessment genoeg? 

Onderstaande diagram is opgezet door de initiatiefnemers om te laten zien welke eisen er gelden met betrekking tot certificering.
De Duurzame Adviseurs zijn een jong en enthousiast team. Deskundigheid en klantvriendelijkheid scoren hoog.

Gert-Jan Allings - Thales Nederland

Wat onze klanten over ons zeggen:

De diensten van De Duurzame Adviseurs zijn een waardevol steuntje in de rug bij het realiseren van onze ambities. Hun werkwijze vind ik constructief, doelgericht en enthousiasmerend.


Menno van Dijk

Spie Infra

De werkwijze van De Duurzame Adviseurs vond ik leuk, helder en informatief. Nu wij (in no time) gecertificeerd zijn helpen De Duurzame Adviseurs ons nog steeds door de meetings van hun stichting ‘Nederland CO2 Neutraal’.

Tanja Kieboom

Voestalpine GmbH

Geweldig, met eigenlijk simpele formats, veel meer duidelijkheid gekregen en klaargestoomd voor onze her-certificering CO2.
Lia Noordergraaf

Verwaal transport B.V.