arrow_drop_up arrow_drop_down

Als gemeente het CO2-Prestatieladder certificaat behalen?

Wij hebben samen met de VNG een unieke methode ontwikkeld!

800+
Blije klanten
8.9

Gemiddelde klantbeoordeling

13.000+

Event bezoekers

50 gemeenten behalen het CO2-Prestatieladder certificaat in 2020!

Dit is het doel dat we samen met de VNG hebben vastgesteld. Om dit doel te bereiken hebben we een unieke aanpak ontwikkeld. Met deze aanpak combineren we de ervaring van de VNG in het verbinden van de gemeenten, met onze ervaring om overheden te adviseren bij het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat. 


Aan de hand van informatieve bijeenkomsten, onze formats én onze individuele begeleiding zorgen wij ervoor dat iedere gemeente die deelneemt aan het collectieve programma het certificaat op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder behaald. 

Onze ervaring & expertise

Als De Duurzame Adviseurs zijn wij specialisten op het gebied van CO2-reductie. Met ons overzichtelijke, pragmatische en succesvolle CO2-reductiesysteem staan wij ervoor garant dat onze klanten zorgeloos door de audit komen. Omdat wij vinden dat onze klanten alleen hoeven te betalen voor resultaat, werken wij verder altijd met vaste prijzen en 100% garantie. 

Wij zijn er trots op dat we de gemeente Renkum als eerste gemeente in Nederland hebben mogen begeleiden met het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer gemeenten overstag gaan en stappen ondernemen op het gebied van CO2-reductie. 

Een aantal van onze klanten

Dit is hoe we ook jouw gemeente kunnen helpen

Iedere deelnemende gemeente kan gebruik maken van de informatieve bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen over de juiste kennis beschikt om aan de slag te kunnen met de CO2-Prestatieladder. 


Daarnaast ontmoet je tijdens de bijeenkomsten gelijkgestemden en kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Middels de bijeenkomsten, maar ook de inzet van een forum (gefaciliteerd door de VNG) werken we samen naar dit doel toe. Om stapsgewijs het traject te doorlopen zijn er twee informatieve bijeenkomsten gepland.

Bijeenkomst 1 – 24 september 2020 – 09.30 tot 11.00

 • Uitleg CO2-Prestatieladder
 • Boundary bepaling
 • CO2-footprint
 • Energiebeoordeling
 • Communicatie (intern en extern)


Bijeenkomst 2 * – 24 september 2020 – 13.00 tot 15.00

 • CO2-reductiedoelstellingen
 • Actieplan met maatregelen
 • Participaties CO2 initiatieven
 • Managementsysteem (PDCA, interne audit, directiebeoordeling)


Bijeenkomst 2 is het vervolg op de eerste bijeenkomst van 14 mei 2020. Gemeenten die deel hebben genomen aan de eerste bijeenkomst kunnen zich nu inschrijven voor de 2e bijeenkomst.

Dit krijg je er ook bij

Vaste adviseur

Iedere gemeente wordt gekoppeld aan een vaste adviseur van De Duurzame Adviseurs. Deze adviseur dient als vraagbaak maar zal de gemeente ook individueel begeleiden. Op de volgende pagina vertellen we daar meer over.

Individuele begeleiding deelnemende gemeenten

Voor de deelnemende gemeenten is er individuele begeleiding beschikbaar door De Duurzame Adviseurs. Hierdoor wordt het mogelijk om nog in 2020 te starten met het traject. Hiervoor bieden wij twee verschillende opties: 

 • Coaching
 • Ontzorging

Coaching


Allereerst krijgen de deelnemers onze formats tot hun beschikking. Deze formats wijzen je de weg bij het opstellen van je CO2-Prestatieladder documentatie. Het werken met onze formats scheelt ongeveer 120 uur werk. Deze 120 uur bespaar je omdat je zelf geen tijd kwijt bent aan het opzetten en uitzoeken van alle benodigde documentatie. We hebben onze formats inmiddels bij meer dan 250 organisaties succesvol in kunnen zetten en kunnen om deze reden met zekerheid zeggen dat de formats de eisen vanuit de CO2-Prestatieladder dekken. 


Naast de formats en de bijeenkomsten legt een adviseur van De Duurzame Adviseurs een aantal bezoeken op locatie af om de opgestelde documenten door te spreken en om vragen te beantwoorden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie wordt het aantal fysieke afspraken bepaald. Tijdens de laatste afspraak voert onze adviseur een interne audit uit op locatie om er zeker van te zijn dat de gemeente klaar is voor de externe audit. Tijdens de interne audit wordt het dossier gecontroleerd volgens alle eisen van de CO2-Presatieladder. 


Alle deelnemende gemeenten kunnen ook gebruik maken van een gezamenlijk forum, gefaciliteerd en beheerd door de VNG. De Duurzame Adviseurs is op het forum aanwezig om als online helpdesk de vragen te beantwoorden van alle deelnemende gemeenten. Daarnaast plaatsen we interessante content op het forum. Hierbij kun je denken aan FAQ’s en best practices van andere (gecertificeerde) gemeenten.

Ontzorging


Naast alle activiteiten die onder de coaching vallen, zal er bij ontzorging nog meer uit handen worden genomen door De Duurzame Adviseurs. Als er wordt gekozen voor volledige ontzorging, gaat de adviseur aan de slag met alle verplichte documentatie.


De adviseur gaat met de aangeleverde gegevens aan de slag, en zorgt dat dit op de juiste manier wordt gedocumenteerd en verwerkt. Er worden onder andere kant-en-klare communicatieberichten aangeleverd die direct verstuurd kunnen worden. De gemeente is verantwoordelijk voor wat echt belangrijk is: aan de slag gaan met CO2-reducerende maatregelen. 


De adviseur komt langs op locatie om de opgestelde documentatie te bespreken en om nog meer input te verzamelen. Deze afspraken zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem goed wordt opgezet en het proces juist geborgd wordt binnen de organisatie. 


Bij het ontzorgingstraject zal de adviseur twee dagen aanwezig zijn bij de audit die wordt uitgevoerd door een externe certificerende instelling. De adviseurs weten precies waar ze op moeten letten en kunnen ter plekke vragen beantwoorden en aanpassingen doorvoeren in de documentatie. Dit scheelt een hoop tijd en voorbereiding voor de gemeente zelf. 


Onderhoud van het certificaat

Optioneel: onderhoud van het certificaat

Het CO2-Prestatieladder certificaat is altijd 3 jaar geldig. Daarbij komt er jaarlijks een certificerende instelling langs die komt toetsen of alle activiteiten het afgelopen jaar juist zijn uitgevoerd. Vanuit het certificaat zijn er een aantal halfjaarlijkse en jaarlijkse verplichtingen waaraan voldaan dient te worden om het certificaat ook daadwerkelijk te behouden.


Wij bieden daarom ook altijd het onderhoud van het certificaat aan. De prijzen voor het onderhoud zijn altijd 60% van het initiële traject per jaar. Het contract wordt aangegaan voor een periode van onbepaalde tijd, maar is altijd per direct opzegbaar.


Als een gemeente in de offerte direct voor het onderhoud kiest, dan krijgt de gemeente een jaar lang gratis toegang tot de evenementen van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Hier zijn inmiddels al meer dan 180 organisaties bij aangesloten. Onder andere gemeente Fryske Marren bezoekt met plezier deze events.


Met de deelname en de aanwezigheid tijdens de bijeenkomst borgt de gemeente direct een belangrijke eis uit de norm.

De investering voor het CO2-prestatieladder certificaat

Coaching

Vanaf € 7.000,- met collectieve VNG korting

Voor gemeenten met < 50.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 • 3x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 • Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)


€ 8.400,- € 7.000,-


Wij nemen hiermee ca. 150 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 185 uur.


Voor gemeenten met > 50.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 •  4x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 •  Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)


€ 9.775,- € 8.500,-


Wij nemen hiermee ca. 180 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 215 uur.


Voor gemeenten met > 100.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 • 5x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 • Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)


€ 12.000,- € 10.000,- 


Wij nemen hiermee ca. 220 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 225 uur.


Ontzorgen

Vanaf € 11.000,- met collectieve VNG korting

Voor gemeenten met < 50.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 • 3x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 • Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)
 • Invullen van alle documentatie
 • 2 dagen aanwezigheid bij de externe audit 


€ 13.200,- € 11.000,-


Wij nemen hiermee ca. 280 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 55 uur.


Voor gemeenten met > 50.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 • 4x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 • Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)
 • Invullen van alle documentatie
 • 2 dagen aanwezigheid bij de audit 


€ 16.100,- € 14.000,-


Wij nemen hiermee ca. 320 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 75 uur.


Voor gemeenten met > 100.000 inwoners


 • Het gebruik van formats van De Duurzame Adviseurs
 • 5x afspraak op locatie (incl. interne audit)
 • Onbeperkte helpdesk (forum en vragen via mail)
 • Invullen van alle documentatie
 • 2 dagen aanwezigheid bij de audit 


€ 19.550,- € 17.000,-


Wij nemen hiermee ca. 360 uur aan werkzaamheden uit handen.


Resterende tijdsbesteding gemeente circa 85 uur.


Dit is wat een aantal gemeenten over ons zegt

Melanie Hutting

We zijn fijn geholpen door De Duurzame Adviseurs. De samenwerking was top!

Ze hebben ervoor gezorgd dat we als eerste gemeente het niveau 3 certificaat hebben behaald. We bevelen ze zeker aan!


Gemeente Renkum

Ivo Lammertink

De gemeente Harderwijk kan de Duurzame Adviseurs aanbevelen voor het behalen van de CO2-Prestatieladder! Ze zijn ervaren in het begeleiden van overheden en snappen wat hierbij komt kijken. Hierdoor hebben we de CO2-prestatieladder in korte tijd kunnen behalen!

Gemeente Harderwijk

Start vandaag nog en vraag die gratis offerte aan!

Wij maken gebruik van cookies