arrow_drop_up arrow_drop_down

Als overheid het CO2-Prestatieladder certificaat behalen?

Wij hebben samen met de VNG een unieke methode ontwikkeld!

Hoe kan ik starten?
800+
Blije klanten
8.9

Gemiddelde klantbeoordeling

13.000+

Event bezoekers

50 gemeenten behalen het CO2-Prestatieladder certificaat in 2021!

Dit is het doel dat we samen met de VNG hebben vastgesteld. Om dit doel te bereiken hebben we een unieke aanpak ontwikkeld. Met deze aanpak combineren we de ervaring van de VNG in het verbinden van de gemeenten, met onze ervaring om overheden te adviseren bij het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat. 


Aan de hand van informatieve bijeenkomsten, onze formats én onze individuele begeleiding zorgen wij ervoor dat iedere organisatie die deelneemt aan het collectieve programma het certificaat op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder behaald. 

Onze ervaring & expertise

We zijn er trots op dat we tot nu toe bijna alle gecertificeerde gemeenten hebben mogen begeleiden in het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer gemeenten en andere overheden overstag zijn gegaan en stappen ondernemen op het gebied van CO2-reductie. Met veel genoegen en zeer veel enthousiasme begeleiden wij als CO2 experts ook hen bij het behalen van het certificaat. Klik hier voor het volledige overzicht van deelnemende overheden.

Een aantal van onze tevreden klanten

Dit is hoe we overheden begeleiden:

Iedere deelnemende overheid kan gebruik maken van de gratis informatieve online bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen over de juiste kennis beschikt om aan de slag te kunnen met de CO2-Prestatieladder. 


Middels de bijeenkomsten, maar ook de inzet van een forum (gefaciliteerd door de VNG) werken we samen naar dit doel toe.


Om stapsgewijs het traject te doorlopen zijn er twee informatieve bijeenkomsten gepland.

Bijeenkomst 1 – 11 februari 2021, 10:00

  • Uitleg CO2-Prestatieladder
  • Boundary bepaling
  • CO2-footprint
  • Energiebeoordeling
  • Communicatie (intern en extern)

Klik hier om je aan te melden voor deze online bijeenkomst.


Bijeenkomst 2 – 20 mei 2021, 10:00

  • CO2-reductiedoelstellingen
  • Actieplan met maatregelen
  • Participaties CO2 initiatieven
  • Managementsysteem (PDCA, interne audit, directiebeoordeling)

Klik hier om je aan te melden voor deze online bijeenkomst.

Dit krijg je er ook bij

Vaste adviseur

Iedere organisatie wordt gekoppeld aan een vaste adviseur van De Duurzame Adviseurs. Deze adviseur dient als vraagbaak maar zal de organisatie ook individueel begeleiden. Op de volgende pagina vertellen we daar meer over.

Individuele begeleiding deelnemende organisaties

Voor de deelnemende organisaties is er individuele begeleiding beschikbaar, zodat de organisatie in 2021 al van start kan gaan met het traject.

Volledige ontzorging


In dit implementatietraject wordt er veel werk voor de organisatie uit handen genomen. Deze werkzaamheden zijn voornamelijk gebaseerd op het neerzetten van een goed fundament van het systeem. Hierbij is de organisatie zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van data, creëren van draagvlak en daadwerkelijk reduceren van CO2.


De adviseur verwerkt alle data in het systeem, zodat we precies weten hoeveel jullie uitstoten en welke  reductiemaatregelen interessant kunnen zijn. Op basis hiervan kunnen we ook de reductiedoelstelling bepalen.


Daarnaast worden er infographics opgesteld, zodat deze intern of extern gepubliceerd kunnen worden. Tussendoor bespreken we alle stappen digitaal of op locatie, zodat jullie precies weten hoe dit systeem uiteindelijk is opgebouwd, waardoor het proces goed geborgd kan worden in de organisatie.


Uiteindelijk zal de adviseur twee dagen aanwezig zijn bij de audit die wordt uitgevoerd door een externe certificerende instelling. De adviseurs weten precies waar ze op moeten letten en kunnen ter plekke vragen beantwoorden en aanpassingen doorvoeren in de documentatie. Dit scheelt een hoop tijd en voorbereiding voor de organisatie zelf.


Alle deelnemende organisaties kunnen ook gebruik maken van een gezamenlijk forum, gefaciliteerd en beheerd door de VNG. De Duurzame Adviseurs is op het forum aanwezig om als online helpdesk de vragen te beantwoorden van alle deelnemende overheden.


Daarnaast plaatsen we interessante content op het forum. Hierbij kun je denken aan FAQ’s en best practices van andere (gecertificeerde) overheden.

Onderhoud van het certificaat

Het startpunt van verduurzaming binnen de organisatie begint pas wanneer je het certificaat hebt behaald. Maar hoe zorg je ervoor dat dit CO2-managementsysteem werkend blijft? Voor bijna alle organisaties zorgen wij ook na de audit ervoor dat het dossier en de implementatie van de maatregelen na de audit worden bijgehouden. Dit noemen wij het onderhoudspakket. Zo weet je zeker dat je jaarlijks blijft voldoen aan de eisen, waardoor je als organisatie daadwerkelijk kunt richten op het reduceren van CO2. 


Een andere mogelijkheid is dat er een projectleider op locatie/digitaal aan het werk gaat. Organisaties hebben veel verschuivingen binnen de  afdelingen, waardoor kan het zijn dat de vorige projectleider niet meer actief is binnen dit thema. Hier kunnen wij bij helpen. Het is voor ons al mogelijk om in één dag in de maand het volledige systeem actueel te houden. Het exacte aantal dagen is afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij het onderhoud verzamelen we zelf de gegevens, nemen we deel aan overleggen over duurzaamheid en schrijven we businesscases voor maatregelen. Op die manier haal je meer kennis in huis en behoud je het certificaat zonder zorgen.  

Als een organisatie in de offerte direct kiest voor het onderhoud, dan krijgt de organisatie een jaar lang gratis toegang tot de evenementen van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Hier zijn inmiddels al meer dan 200 organisaties bij aangesloten. Onder andere gemeente Fryske Marren bezoekt met plezier deze events. Met de deelname en de aanwezigheid tijdens de bijeenkomst borgt de organisatie direct een belangrijke eis uit de norm.

wat andere overheden over ons zeggen:

Melanie Hutting

We zijn fijn geholpen door De Duurzame Adviseurs. De samenwerking was top!

Ze hebben ervoor gezorgd dat we als eerste gemeente het niveau 3 certificaat hebben behaald. We bevelen ze zeker aan!


Gemeente Renkum

Ivo Lammertink

De gemeente Harderwijk kan de Duurzame Adviseurs aanbevelen voor het behalen van de CO2-Prestatieladder! Ze zijn ervaren in het begeleiden van overheden en snappen wat hierbij komt kijken. Hierdoor hebben we de CO2-prestatieladder in korte tijd kunnen behalen!

Gemeente Harderwijk

Start vandaag nog en vraag die gratis offerte aan!

Wij maken gebruik van cookies