co2 prestatieladder

Als provincie aan de slag met de CO2-Prestatieladder?

Wij hebben hier een unieke methode voor ontwikkeld!

Vraag een offerte aan

800+

Opdrachtgevers

63+

Overheden & Gemeenten

750+

Bedrijven

Ons unieke format 

Door onze formats hoef je alleen nog maar na te denken over wat echt belangrijk is: CO2-reductie!

Netwerk

Onze klanten maken gebruik van elkaars kennis en ervaring bij Stichting Nederland CO2 Neutraal.

100% Certificaat garantie

Al onze klanten hebben het certificaat binnen de afgesproken tijd en budget behaald. 

Ervaring

Al meer dan 10 jaar begeleiden wij ruim 500 bedrijven en overheden!
de duurzame adviseurs co2 prestatieladder waterschappen

Onze ervaring & expertise

We zijn er trots op dat we tot nu toe bijna alle gecertificeerde overheden hebben mogen begeleiden in het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer provincies en andere overheden overstag zijn gegaan en stappen ondernemen op het gebied van CO2-reductie. Na deze trajecten blijven wij hen ook vaak begeleiden in het behouden van het certificaat.

Een aantal van onze tevreden klanten

De Duurzame Adviseurs - Lars Dijkstra
De CO2-Prestatieladder is hét instrument om de CO2-uitstoot van een organisatie te meten en reduceren. Daarnaast is het de perfecte tool voor opdrachtgevers om in te zetten bij aanbestedingen. Met de verschillende niveaus op de ladder wordt snel inzichtelijk wat de intenties zijn van de inschrijvende bedrijven en instellingen.
Lars Dijkstra - Adviseur bij De Duurzame Adviseurs

Hoe we samen een effectief CO2-managementsysteem opzetten

Tijdens het implementatietraject wordt er veel werk voor de provincie uit handen genomen. Deze werkzaamheden zijn voornamelijk gebaseerd op het neerzetten van een goed fundament van het CO2-managementsysteem. Een belangrijke basis van het systeem is het verzamelen van de juiste data. Wij helpen hier graag bij omdat we precies weten welk detailniveau noodzakelijk is. Dit doen we bijvoorbeeld door de betreffende personen ook te betrekken bij het project zodat er ook direct draagvlak ontstaat. Veel provincies hebben al enige inzicht in de uitstoot binnen de organisatie, echter wordt er binnen dit systeem nog kritischer gekeken naar de bronnen en berekeningen.


De adviseur verwerkt alle data in een dashboard, zodat we precies weten hoeveel jullie uitstoten en waar jullie de meeste impact op kunnen maken. Op basis hiervan kunnen we uiteindelijk ook een reductiedoelstelling bepalen.


Daarnaast worden er infographics opgesteld, zodat deze intern of extern gepubliceerd kunnen worden. Tussendoor bespreken we alle stappen digitaal of op locatie, zodat jullie precies weten hoe dit systeem uiteindelijk is opgebouwd, waardoor het proces goed geborgd kan worden in de organisatie.


Elke provincie wordt gekoppeld aan een vaste adviseur van De Duurzame Adviseurs. De adviseur zal jullie ondersteunen in de implementatie, maar zal voor vooral veel werk uit handen nemen. Voor elk waterschap is deze individuele begeleiding beschikbaar, zodat de provincie al in 2021 van start kan gaan met de implementatie.

Duurzaamheid op de werkvloer

Het onderhouden van het CO2-managementsysteem

Het startpunt van verduurzaming binnen de provincie begint pas wanneer je het certificaat hebt behaald. Maar hoe zorg je ervoor dat dit CO2-managementsysteem werkend blijft? Voor bijna alle overheden zorgen wij ook na de audit ervoor dat het dossier en de implementatie van de maatregelen na de audit worden bijgehouden. Dit noemen wij het onderhoudspakket. Zo weet je zeker dat je jaarlijks blijft voldoen aan de eisen, waardoor je als organisatie daadwerkelijk kunt richten op het reduceren van CO2. 


Een andere mogelijkheid is dat er een projectleider op locatie/digitaal aan het werk gaat. Organisaties hebben veel verschuivingen binnen de afdelingen, waardoor kan het zijn dat de vorige projectleider niet meer actief is binnen dit thema. Hier kunnen wij bij helpen. Het is voor ons al mogelijk om in één dag in de maand het volledige systeem actueel te houden. Het exacte aantal dagen is afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij het onderhoud coördineren we zelf het verzamelen van de gegevens, nemen we deel aan overleggen over duurzaamheid en schrijven we businesscases voor maatregelen. Op die manier haal je meer kennis in huis en behoud je het certificaat zonder zorgen.  

Als een organisatie in de offerte direct kiest voor het onderhoud, dan krijgt de organisatie een jaar lang gratis toegang tot de evenementen van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Hier zijn inmiddels al meer dan 200 organisaties bij aangesloten. Onder andere gemeente Fryske Marren bezoekt met plezier deze events. Met de deelname en de aanwezigheid tijdens de bijeenkomst borgt de provincie direct een belangrijke eis uit de norm.

arrow_drop_up arrow_drop_down