De energiebeoordeling conform CO2-Prestatieladder. Wat houdt het in?
De energiebeoordeling, oftewel eis 2.A.3 van CO2-Prestatieladder handboek 3.0. Deze eis heeft veel overeenkomsten met de EED (Energy Efficiency Directive), maar daar gaan we het hier niet over hebben. In dit artikel gaan we het hebben over de energiebeoordeling conform de CO2-Prestatieladder. Wat is dit en wat houdt dit in?
De taartdiagram
Allereerst stel je een taartdiagram op. Dit doe je aan de hand van je CO2-Footprint. Je kijkt naar je gas-, elektra- en brandstofverbruik en daar maak je een taartdiagram van. Ons taartdiagram ziet er bijvoorbeeld ongeveer als volgt uit:
- 10% gas
- 30% elektra
- 60% diesel
Deze verhouding komen wij vaak tegen. Diesel is vaak minimaal 50% tot 60% van het geheel. Soms zelfs 98%.
Wat doe je bij een energiebeoordeling?
Heel simpel gezegd ga je nieuwe taartdiagrammen maken van je hoofddiagrammen. Wat wij hiermee bedoelen is dat de taartdiagram die je voor eis 3.A.1 gemaakt hebt, gemaakt is op basis van hoofdlijnen. Maar misschien heb je wel verschillende soorten materieel of verschillende soorten leaseauto’s, of heb je kranen en shovels. Bij de energiebeoordeling ga je hier dieper op in. Op deze manier kun je pas echt effectief gaan werken aan CO2-reductie en goede reductiedoelstellingen kunt formuleren.
Stel je voor dat je 500.000 liter diesel gebruikt. Dit ga je specificeren in een nieuwe taartdiagram. Vervolgens ga je dit opdelen in het aantal liter dat je gebruikt voor je shovels, wagenpark, kranen of vrachtwagens. Hoe nauwkeuriger hoe beter! Het liefst ga je bijvoorbeeld ook je wagenpark weer opdelen in een nieuwe taartdiagram. Welke auto heeft welk verbruik, welke machine heeft wel verbruik etc. We gaan er niet dieper op in hoe je dat kan doen, er zijn een heleboel verschillende bedrijven die dit voor je kunnen meten.
Dus, in het kort.
Voor de energiebeoordeling maak je van je CO2-Footprint allemaal nieuwe taartdiagrammen. Als een ware Sherlock Holmes ga je uitzoeken waar je energieverbruik vandaan komt. We hebben nu diesel als voorbeeld genomen, maar dit wil je ook gaan doen voor je elektra en gas. Tot slot hopen wij dat je dit niet voor de CO2-Prestatieladder eis doet, maar voor jezelf. Als je dit niet doet, is het namelijk knap lastig om effectieve reductiedoelstellingen en maatregelen op te stellen. Het is even wat werk, maar daarna weet je veel beter waar jouw besparingspotentieel ligt en kun je echt aan de slag gaan!
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een energiebeoordeling? Wij helpen je hier graag mee verder en met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.
https://youtu.be/MItOoW2DsNI