EFRAG IG 2
EFRAG IG 2: gedetailleerde richtlijnen voor waardeketen rapportage
Benieuwd hoe jouw bedrijf kan voldoen aan de nieuwste Europese richtlijnen voor waardeketen rapportage? Het is duidelijk dat duurzaamheid gerapporteerd moet worden, maar hoe dit precies moet, is iets waar veel bedrijven advies bij kunnen gebruiken. De EFRAG Implementation Guideline 2, uitgebracht in mei 2024, geeft een praktische en gedetailleerde aanpak voor de implementatie van je waardeketen analyse. Samen met implementation guideline 1 en 3 geeft het een volledige handleiding voor de implementatie van de Europese Duurzaamheidsrapportage standaarden (ESRS). Laten we samen kijken naar de belangrijkste punten.
Ontdek hoe EFRAG IG 2 jouw waardeketen kan verduurzamen!
Leer meer over praktische stappen om te voldoen aan de Europese Duurzaamheidsrapportage Standaarden (ESRS).
Meer informatie Offerte aanvragen
Wat is de EFRAG IG 2 en wat zijn IRO’s?
De EFRAG IG 2, oftewel de "Value Chain Implementation Guidance", is een richtlijn ontwikkeld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Deze richtlijn helpt bedrijven om te rapporteren over hun gehele waardeketen, dus zowel upstream (leveranciers) als downstream (distributiekanalen en klanten). De waardeketen omvat alle activiteiten, middelen en relaties die te maken hebben met het bedrijfsmodel en de omgeving waarin het bedrijf actief is. De EFRAG IG 2 biedt duidelijke instructies en uitleg over hoe bedrijven informatie moeten verzamelen en rapporteren over de IRO's binnen hun zakelijke relaties in de waardeketen.
En wat zijn IRO’s dan precies? IRO’s zijn Invloeden, Risico's en Kansen die een groot effect kunnen hebben op de prestaties van een bedrijf. Dit omvat zowel directe contractuele relaties als indirecte zakelijke relaties die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de impact van de onderneming. De EFRAG IG 2 helpt bedrijven bij het identificeren, beoordelen en rapporteren van deze materiële invloeden, risico's en kansen in hun waardeketen, zodat ze beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen en kansen kunnen benutten.
Waarom is de EFRAG IG 2 van belang?
Het doel van de richtlijn is om bedrijven te ondersteunen bij het voldoen aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Door deze richtlijn te volgen, kunnen bedrijven een volledig beeld geven van hun duurzaamheidsprestaties en transparantie verbeteren over hun impact op het milieu, sociale zaken en governance (ESG).
De belangrijkste punten uit de IG 2
1. Duurzaamheidsverklaring
De duurzaamheidsverklaring van de onderneming omvat informatie over alle belangrijke effecten, risico's en kansen (IRO's), inclusief die voortkomen uit haar zakelijke relaties in de upstream (leveranciers) en downstream (distributiekanalen en klanten) waardeketen.
2. Informatie opnemen
De onderneming hoeft niet altijd informatie over de waardeketen op te nemen in alle openbaarmakingen, maar alleen als deze relevant is voor belangrijke effecten, risico's en kansen (IRO's) die voortkomen uit haar zakelijke relaties buiten haar eigen activiteiten, en wanneer dit expliciet vereist is door de openbaarmakingsvereisten.
3. Waardeketen
De materialiteitsanalyse moet zich richten op waar in de waardeketen (bijvoorbeeld in welke regio's, sectoren, operaties, leveranciers of klanten) belangrijke invloeden, risico's en kansen waarschijnlijk zullen ontstaan. Dit moet gedetailleerd worden beschreven in de rapporten SBM-1, SBM-3 en IRO-1 (ESRS 2). Deze rapporten moeten ook informatie bevatten over hoe de onderneming deze invloeden, risico's en kansen in de waardeketen beoordeelt.
De huidige normen vereisen dat policies, targets and actions (PAT's) voor belangrijke zaken worden bekendgemaakt. Specifiek moeten ze ofwel deze PAT's bekendmaken, of verklaren dat ze niet bestaan. Wanneer deze PAT's betrekking hebben op actoren in de waardeketen, moet de openbaarmaking informatie bevatten over hoe ze belangrijke effecten, risico's en kansen (IRO's) in de upstream en/of downstream van de waardeketen aanpakken.
5. Gegevens rapporteren
De huidige normen vereisen dat alleen enkele gegevens over de waardeketen worden gerapporteerd. Als een bedrijf vindt dat belangrijke effecten, risico's of kansen in de waardeketen niet voldoende worden behandeld door de ESRS-vereisten, moet het extra specifieke informatie verstrekken. Deze informatie moet aangeven wanneer het nodig is voor gebruikers om de belangrijke impact, risico's of kansen van het bedrijf te begrijpen.
6. Geen informatie geven
In principe moeten bedrijven alle beschikbare en relevante informatie, zoals proxy- en sectorgegevens, en andere indirecte bronnen gebruiken zonder onnodige kosten en moeite. Als het bedrijf schattingen gebruikt moet het uitleggen hoe deze geschatte gegevens zijn voorbereid en aangeven hoe nauwkeurig deze schattingen naar verwachting zijn. In sommige gevallen kan een materialiteitsbeoordeling op geldige wijze worden uitgevoerd zonder directe informatie van belanghebbenden in de waardeketen.
7. Opname risico kapitaal
De opname van risicokapitaal informatie in de duurzaamheidsverklaring heeft geen invloed op de rapportagegrenzen, die overeenkomen met de grenzen van de entiteiten opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening. De opname van risicokapitaal informatie weerspiegelt de relaties die alle bedrijven binnen de consolidatieperimeter hebben met hun durfkapitaal partners, inclusief die buiten het primaire niveau. Niet-geconsolideerde dochterondernemingen en andere investeringen worden behandeld als overige zakelijke relaties, zoals actoren in de waardeketen - indien van toepassing.
Waardeketen dekkingskaart
De waardeketen dekkingskaart is een hulpmiddel dat bedrijven helpt om hun verplichtingen voor duurzaamheidsrapportage beter te begrijpen en na te leven volgens de Europese normen (ESRS). Het biedt een gedetailleerde lijst van informatie die bedrijven moeten rapporteren om te voldoen aan de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Wanneer en hoe gebruik je de EFRAG IG 2?
Hoe voer je dit alles uit? Voor een effectieve implementatie moeten bedrijven nauw samenwerken met hun stakeholders om betrouwbare data te verzamelen en te rapporteren over hun waardeketen. Dit kan uitdagend zijn, vooral in gevallen waar directe toegang tot gegevens beperkt is. In zulke gevallen raden we bedrijven aan om redelijke inspanningen te leveren en, indien nodig, schattingen te gebruiken die gebaseerd zijn op beschikbare sectorgegevens of andere betrouwbare secundaire bronnen.
Bedrijven hoeven niet altijd waardeketen informatie op te nemen, alleen als het gaat om belangrijke invloeden, risico's en kansen die ontstaan door hun zakelijke relaties buiten hun eigen operaties. Dit moet alleen als het specifiek wordt vereist door de rapportageverplichtingen.
Praktisch voorbeeld: energieverbruik bij leveranciers
Een groot technologiebedrijf kan bijvoorbeeld informatie verzamelen over het energieverbruik en de CO2 uitstoot van zijn leveranciers. Door samen te werken met leveranciers en hen te ondersteunen bij het meten en rapporteren van hun energieverbruik, kan het technologiebedrijf een vollediger beeld krijgen van zijn totale ecologische voetafdruk. Dit kan hen ook helpen om gerichte maatregelen te nemen om hun CO2-uitstoot te verminderen en duurzamer te opereren. Lees meer over het meten van uitstoot volgens het internationaal erkend raamwerk in ons artikel over het GHG protocol.
Start vandaag met waardeketen rapportage!
Wij helpen je om moeiteloos de CSRD richtlijnen te implementeren in jouw organisatie.
Meer informatie Offerte aanvragen
Het implementeren van de EFRAG IG 2 richtlijn binnen jouw organisatie kan complex zijn, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning is het mogelijk om aan de CSRD vereisten te voldoen en je duurzaamheidsdoelen te bereiken. Wil je meer weten over hoe je de EFRAG IG 2 effectief kunt implementeren? Neem dan contact op of vraag een offerte aan. Onze experts staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.