De ESRS LSME ondersteunt middelgrote bedrijven bij het implementeren van dubbele materialiteit en duurzame doelen in lijn met CSRD

ESRS LSME

ESRS LSME: Rapportage standaarden voor MKB

Nu grote bedrijven verplicht zijn om hun duurzaamheidsactiviteiten te rapporteren onder het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), vragen veel kleinere bedrijven zich af hoe het voor hen zit. Gelukkig is er goed nieuws voor het MKB. Eind 2024 zullen de European Sustainability Reporting Standards voor Large and Small and Medium-sized Enterprises (ESRS LSME) als definitieve versie bekend worden. Deze standaarden zijn speciaal ontwikkeld om de rapportage last voor kleine en middelgrote bedrijven te verlichten, terwijl ze toch voldoen aan de noodzakelijke duurzaamheidsvereisten. De eerste versie van deze standaarden is in januari 2024 als concept gepubliceerd en biedt een gestructureerd kader voor het MKB om hun duurzame prestaties inzichtelijk te maken. 


ESRS LSME vereenvoudigt duurzaamheidsrapportage voor het MKB

Vanaf 1 januari 2026 zullen nieuwe rapportagestandaarden van kracht worden voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB) in Europa. Deze verplichte standaarden, bekend als de ESRS LSME (European Sustainability Reporting Standards voor Large and Small and Medium-sized Enterprises), zijn ontwikkeld door EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) en goedgekeurd door de Europese Commissie. Ze richten zich specifiek op publieke organisaties, zoals bedrijven waarvan aandelen of obligaties op de Europese markt verhandeld worden, kleine en niet-complexe instellingen (SNCIs), en captive verzekeraars en herverzekeraars. Voor kleinere bedrijven met vrijwillige duurzaamheidsrapportage is er de (niet verplichte) ESRS VSME.


Waarom zijn ESRS LSME ontwikkeld en wanneer gaan ze in?

De ESRS LSME standaard wordt een gedelegeerde handeling, wat betekent dat de Europese Commissie de bevoegdheid heeft gekregen om deze regels te maken en uit te voeren. Deze standaard zal vanaf 1 januari 2026 van kracht zijn, met een opt-out mogelijkheid van twee jaar, wat bedrijven de keuze geeft om de standaard twee jaar later toe te passen. Het doel van de ESRS LSME ED (Exposure Draft) is om rapportagevereisten vast te stellen die passen bij de grootte en complexiteit van deze bedrijven. Dit moet hen helpen betere toegang tot financiering te krijgen en ervoor zorgen dat ze niet gediscrimineerd worden door financiële partijen.


ESRS LSME richtlijnen, sectie voor sectie toegelicht

De LSME ED (ontwerprichtlijn) bestaat uit zes delen. Drie algemene delen: '1. Algemene vereisten', '2. Algemene openbaarmakingen' en '3. Beleid, acties en doelen', en drie delen met meetgegevens: '4. Milieu', '5. Sociaal' en '6. Zakelijk gedrag'. De 6 secties, die nog niet officieel zijn vastgelegd, zijn uitgelegd in de voorlopige ESRS LSME en leggen we hieronder uit. 

Sectie 1: Algemene vereisten

De algemene vereisten van de ESRS LSME omvatten verschillende belangrijke aspecten die kleine en middelgrote bedrijven (MKB's) moeten volgen bij het voorbereiden en presenteren van hun duurzaamheidsverklaring. Dit omvat:

  • Kwalitatieve kenmerken van informatie: Informatie moet relevant, betrouwbaar, vergelijkbaar en begrijpelijk zijn. Dit helpt stakeholders om de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf goed te begrijpen.
  • Dubbele materialiteitDit principe vereist dat bedrijven zowel de impact van hun activiteiten op duurzaamheid als de financiële gevolgen van duurzaamheid voor het bedrijf rapporteren. Lees ook materialiteitsanalyse.
  • Waardeketen: Bedrijven moeten hun hele waardeketen in overweging nemen bij het rapporteren van duurzaamheid, inclusief leveranciers en andere partners.
  • Tijdslijn: Rapportages moeten relevante tijdsperioden bevatten, van korte termijn- tot lange termijn perspectieven, om een volledig beeld te geven van duurzaamheidsprestaties en -doelen.


Sectie 2: Algemene openbaarmakingen

Deze sectie richt zich op de basisvereisten voor het opstellen van duurzaamheidsverklaringen. Het omvat:

  • Basis voor voorbereiding: Bedrijven moeten duidelijk maken hoe ze hun duurzaamheidsverklaring hebben opgesteld, inclusief gebruikte methoden en de waardeketen.
  • Governance: Dit omvat de rol van bestuursorganen in het beheer van duurzaamheidskwesties en due diligence-processen. Due dilligence betekent met gepaste zorgvuldigheid verantwoordelijkheid nemen voor ook de negatieve effecten van zakendoen.
  • Strategie: Bedrijven moeten hun strategie, bedrijfsmodel en waardeketen beschrijven, evenals de belangen en opvattingen van belanghebbenden.
  • Impact- en risicobeheer: Beschrijft de processen in de LSME ESRS om materiële impact en risico's te identificeren en beoordelen.


Sectie 3: Beleid, acties en doelen

Sectie 3 benadrukt het belang van beleid, acties en doelen met betrekking tot duurzaamheid. Bedrijven moeten:

  • Beleid: Vastleggen en communiceren van duidelijke duurzaamheidsbeleid maatregelen.
  • Acties: Beschrijven welke concrete acties worden ondernomen om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.
  • Doelen: Specifieke, meetbare doelen stellen en de voortgang rapporteren richting deze doelen.


Sectie 4: Milieu

Deze sectie behandelt milieu gerelateerde verslaglegging voor de ESRS LSME en omvat onder andere:

  • Energieverbruik en -mix: Bedrijven moeten hun energieverbruik en de mix van energiebronnen rapporteren.
  • Broeikasgasemissies: Dit omvat Scope 1, 2 en 3 emissies en eventuele projecten voor emissiereductie.
  • Waterverbruik en impact: Bedrijven moeten hun waterverbruik en de impact op mariene ecosystemen rapporteren.
  • Biodiversiteit en ecosystemen: Dit omvat de impact van bedrijfsactiviteiten op biodiversiteit en ecosystemen.
  • Gebruik van hulpbronnen en circulaire economie: Bedrijven moeten rapporteren over hun grondstoffenverbruik en hoe ze bijdragen aan een circulaire economie.


Sectie 5: Sociaal

De sociale onthullingen omvatten onderwerpen zoals:

  • Arbeidsomstandigheden: Bedrijven moeten rapporteren over de werkomstandigheden van hun werknemers, inclusief veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
  • Mensenrechten: Dit omvat beleid en maatregelen om schendingen van mensenrechten te voorkomen binnen de ESRS LSME.
  • Diversiteit en inclusie: Bedrijven moeten hun initiatieven voor het bevorderen van diversiteit en inclusie rapporteren.
  • Betrokkenheid bij de gemeenschap: Beschrijft hoe bedrijven omgaan met de gemeenschappen waarin ze opereren.


Sectie 6: Bedrijfsvoering

Deze sectie richt zich op bedrijfsvoering en omvat:

  • Anti-corruptie en anti-omkoping: Bedrijven moeten hun strategieën en maatregelen tegen corruptie en omkoping beschrijven.
  • Beheer van leveranciersrelaties: Dit omvat hoe bedrijven hun relaties met leveranciers beheren, inclusief betalingspraktijken.
  • Politieke invloed en lobbyactiviteiten: Bedrijven moeten hun activiteiten op het gebied van politieke invloed en lobbyen openbaar maken.

Door deze richtlijnen te volgen, kunnen MKB's niet alleen voldoen aan de ESRS LSME, maar ook waardevolle inzichten bieden in hun duurzaamheidsinspanningen en prestaties. Het helpt bedrijven om transparanter te zijn en beter voorbereid op toekomstige duurzaamheidseisen.


Fasen van de ESRS LSME implementatie

De ESRS LSME bevat een gefaseerde implementatie benadering om bedrijven te helpen zich aan te passen aan de nieuwe rapportage standaarden. In de eerste jaren kunnen MKB's bepaalde complexe of gedetailleerde informatie achterwege laten. Er staat bijvoorbeeld in sectie 1 dat het presenteren van vergelijkende informatie niet vereist is wanneer het niet mogelijk is om vergelijkende informatie aan te passen met redelijke inspanning. En in sectie 3 van de ESRS LSME staat bijvoorbeeld dat openbaarmakingen met betrekking tot beleid en acties kunnen worden uitgesteld wanneer ze nog niet volledig zijn geformaliseerd in een geschreven document. Ondernemingen kunnen openbaarmakingen met betrekking tot duurzaamheid due diligence processen uitstellen als ze nog geen processen hebben geïmplementeerd (sectie 2). Naarmate de tijd vordert, worden de rapportagevereisten geleidelijk uitgebreider en specifieker toegepast. Dit gefaseerde proces is ontworpen om de overgang naar volledige naleving soepeler en beheersbaarder te maken voor MKB's die moeten voldoen aan de ESRS LSME.


Uitdagingen en ondersteuning

Het implementeren van de ESRS LSME kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals beperkte middelen, technische expertise, dataverzameling en aanpassing aan veranderende regelgeving. De Duurzame Adviseurs bieden praktische ondersteuning bij de CSRD en helpen bij elke stap van het proces, van initiële beoordeling tot volledige implementatie van de rapportage volgens de ESRS.


Maak je klaar voor ESRS LSME

Wij helpen je bij elke stap om te voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsrapportagestandaarden.

Meer informatie Offerte aanvragen


De ESRS LSME biedt een gestructureerde aanpak voor MKB's om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren en te verbeteren. Met een focus op toegankelijkheid, proportionaliteit en transparantie helpt deze standaard bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen op een effectieve manier te communiceren. Neem contact op met De Duurzame Adviseurs om te ontdekken hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij de implementatie van de CSRD en andere duurzaamheidsinitiatieven.

Reactie plaatsen