EFRAG IG 1
EFRAG IG 1
Wil je weten hoe jouw bedrijf kan voldoen aan de nieuwste Europese richtlijnen en tegelijkertijd een positieve impact kan maken? De EFRAG IG 1 is de implementatie gids die je nodig hebt in combinatie met richtlijn 2 en 3. Met details zoals uitleg over IRO’s en dubbele materialiteit geeft het meer informatie om jouw rapportages aan de CSRD te laten voldoen.
Wist je dat bedrijven die zich houden aan de ESRS richtlijnen niet alleen transparanter zijn, maar ook een concurrentievoordeel behalen? Stel je voor: inzichtelijke rapportages die niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Klinkt goed, toch? Maar hoe pak je dit aan? Laten we dieper duiken in de wereld van materialiteitsanalyses en ontdekken hoe jouw bedrijf kan uitblinken.
Meer weten over EFRAG?
Kom in contact met De Duurzame Adviseurs en zet concrete stappen richting duurzaamheid.
Meer informatie Offerte aanvragen
Wat is de EFRAG IG 1?
Simpel gezegd is de EFRAG IG 1 jouw geheime wapen om te navigeren door de complexe wereld van Europese duurzaamheidsnormen. Deze implementatie gids, uitgebracht in mei 2024, biedt een duidelijke en praktische aanpak voor materialiteitsanalyses volgens de ESRS. Het helpt bedrijven bepalen welke informatie echt belangrijk is om te rapporteren. Met duidelijke stappen en gedetailleerde uitleg, is de EFRAG IG 1 jouw roadmap naar succesvolle rapportages. Denk aan het betrekken van stakeholders, het identificeren van risico's en kansen, en het evalueren van de gehele waardeketen. Of je nu een groot bedrijf bent of een MKB, deze handleiding zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en altijd een stap voor blijft. Klinkt ingewikkeld? Dat valt best mee als je weet waar je moet beginnen, laten we kijken naar de belangrijkste punten.
Samenvatting in 13 punten
Benieuwd naar de kern van de EFRAG IG 1 handleiding? Hier zijn de 13 belangrijkste punten op een rijtje zoals beschreven in de Implementation Guideline 1:
1. Materialiteit
De duurzaamheidsverklaring volgens de ESRS moet relevante en betrouwbare informatie bevatten over alle invloeden, risico's en kansen (IRO's) op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) die als belangrijk worden gezien vanuit het perspectief van impact of financiële gevolgen, of beide. Hiervoor wordt een materialiteitsanalyse gehanteerd.
Materialiteitsanalyse?
- Wat is het? Het proces waarbij het bedrijf bepaalt welke informatie over duurzaamheid IRO's belangrijk zijn.
- Hoe wordt dat gedaan? Er wordt bepaald welke zaken en informatie gerapporteerd moeten worden. Vooraf worden ook doelen en criteria bepaald die cruciaal zijn voor de analyse.
- Wat doe ik als bedrijf? Je maakt hierbij gebruik van het vermogen om te oordelen over impact op het milieu en het belang. De uitleg die hierbij wordt gegeven zal meer duidelijkheid bieden.
2. Materialiteitsbeoordeling
De materialiteitsbeoordeling kijkt naar de hele waardeketen van het bedrijf. Dit betekent niet alleen dat de eigen activiteiten van het bedrijf worden meegenomen, maar ook die van de leveranciers (upstream) en klanten (downstream).
3. Openbaarmaking
Zodra een bedrijf een belangrijke invloed, risico of kans (IRO’s) met betrekking tot duurzaamheid heeft vastgesteld, kijkt het eerst naar de regels voor het openbaar maken van informatie om te bepalen welke relevante informatie moet worden meegenomen.
Als de invloed, het risico of de kans niet voldoende wordt behandeld door de ESRS, zal het bedrijf zelf hier nog extra specifieke informatie hierover moeten verstrekken. De beslissing over welke extra informatie openbaar gemaakt moet worden, hangt af van (1) hoe belangrijk de informatie is voor het onderwerp dat wordt besproken, of (2) hoe nuttig de informatie is voor het nemen van beslissingen.
4. Openbaarmakingsvereisten
Hoe moet een bedrijf de materialiteit van informatie toepassen bij het openbaar maken van informatie over materiële duurzaamheidskwesties?
Regels en richtlijnen bepalen welke informatie een bedrijf moet publiceren of bekendmaken in zijn rapporten of verklaringen. De openbaarmakingsvereisten in ESRS 2 die betrekking hebben op overkoepelende onderwerpen moeten gerapporteerd worden, ongeacht of ze als materieel zijn beoordeeld.
Voor beleidsmaatregelen, acties en doelstellingen moet informatie worden bekendgemaakt volgens de voorschriften voor openbaarmaking. Als er geen beleidsmaatregelen, acties of doelstellingen zijn met betrekking tot een belangrijke duurzaamheidskwestie, moet dit ook worden vermeld.
Daarnaast worden maatstaven beoordeeld op hun belangrijkheid: de informatie die vereist is volgens de relevante openbaarmakingsvereisten wordt van toepassing als de onderneming bepaalt dat de maatstaven belangrijk zijn, en wordt weggelaten als dit niet het geval is.
Na een grondige materialiteitbeoordeling geeft het weglaten van bepaalde informatie aan gebruikers aan dat een bepaalde metriek niet als belangrijk wordt beschouwd. Deze weglatingen vormen nuttige informatie over duurzaamheid, die helpt bij het begrijpen van de samenhang van de duurzaamheidsverklaring en draagt bij aan eerlijke rapportage over duurzaamheidskwesties.
De uitzondering waarbij informatie wordt weggelaten, geldt specifiek voor datapunten die voortkomen uit andere EU-wetgeving (raadpleeg bijlage B van ESRS 2 voor de lijst van deze datapunten), en is impliciet van toepassing in andere situaties.
5. Proces
De ESRS schrijft geen vast stappenplan voor. Jij bepaalt hoe je de materialiteitsbeoordeling uitvoert, zolang het proces past bij de unieke situatie van je bedrijf.
6. Voorbeeld beoordeling
Hier is een voorbeeld van de stappen voor een materialiteitsbeoordeling die zouden voldoen aan de vereisten van ESRS:
a) Begrijpen van de context;
b) Identificeren van feitelijke en mogelijke invloeden, risico's en kansen (IRO's) met betrekking tot duurzaamheidskwesties;
c) Beoordelen en vaststellen van de materiële IRO's met betrekking tot duurzaamheidskwesties;
d) Rapporteren.
7. Belanghebbenden
De betrokkenheid van relevante belanghebbenden (zoals werknemers, klanten en de gemeenschap) is cruciaal voor het materialiteitsbeoordelingsproces en volgt de praktijken die worden aanbevolen door internationale due diligence-instrumenten, zoals verwezen in de CSRD. Dit omvat actief zoeken naar input en feedback om de zorgen en bewijzen te begrijpen over de feitelijke en mogelijke impact van het bedrijf op mens en milieu.
Het betrekken van relevante belanghebbenden helpt ook om de relevantie van duurzaamheidskwesties te onderbouwen vanuit hun perspectief. Hoewel de ESRS geen specifieke gedragsrichtlijnen voorschrijft voor betrokkenheid van belanghebbenden, anticiperen ze ook niet op de inhoud van de CSDDD die momenteel wordt ontwikkeld in het EU-wetgevingsproces.
8. Impact
Voor rapportage beoordeelt het bedrijf hoe belangrijk de impact is door ernst en waarschijnlijkheid te evalueren. Dit omvat het vaststellen van drempels voor wat er gerapporteerd moet worden. Ernst gaat over hoe groot en onherstelbaar de negatieve gevolgen zijn, en hoe groot de positieve gevolgen zijn.
9. Risicofactoren
Belangrijke risico's en kansen voor een bedrijf komen meestal voort uit de impact die ze hebben of uit de afhankelijkheden en andere risicofactoren.
Bedrijven beoordelen of deze risico's en kansen materieel zijn door gebruik te maken van passende kwantitatieve en/of kwalitatieve drempels. Deze drempels zijn gekoppeld aan de verwachte financiële invloeden op prestaties, kasstromen, financiële positie en toegang tot financiering, inclusief kapitaalkosten.
10. Due diligence-proces
Het due diligence-proces, volgens gerelateerde internationale instrumenten, helpt een onderneming om zowel (a) de daadwerkelijke en mogelijke negatieve impact te identificeren en te beoordelen als (b) de materialiteit ervan te beoordelen voor rapportagedoeleinden op basis van criteria zoals ernst en waarschijnlijkheid.
11. GRI Universal Standards
Wanneer bedrijven een beoordeling uitvoeren volgens de GRI Universal Standards, biedt deze beoordeling een sterke basis voor het beoordelen van de impact volgens de ESRS.
12. ISSB Standards
Van een bedrijf dat de ESRS toepast, wordt verwacht dat het in staat is om duurzaamheidsgerelateerde informatie over risico's en kansen te identificeren zoals voorgeschreven door de IFRS Sustainability Disclosure Standards, ook bekend als de ISSB Standards. Dit geeft een overeenstemming in het bereik van de financiële materialiteit zoals vastgelegd in de ISSB-standaarden en de ESRS.
13. Voltooiing
Na afronding van het materialiteitsbeoordelingsproces moet je het volgende openbaar maken:
- Proces voor het identificeren en beoordelen van materiële IRO's – Hoe je de belangrijkste invloeden, risico's en kansen (IRO’s) hebt vastgesteld (ESRS 2 IRO-1).
- Interacties met strategie en bedrijfsmodel – Hoe deze IRO's passen binnen je strategie en bedrijfsmodel (ESRS 2 SBM-3).
- Openbaarmakingsvereisten – De specifieke openbaarmakingsvereisten die van toepassing zijn op jouw duurzaamheidsverklaring (ESRS 2 IRO-2).
Hoe je de belangrijkste risico's en kansen hebt bepaald – Laat zien hoe je de invloed van bepaalde kwesties op je bedrijf hebt beoordeeld.
Hoe deze risico's en kansen je strategie beïnvloeden – Leg uit hoe ze passen binnen je bedrijfsstrategie.
Welke informatie je rapporteert – Geef duidelijk aan welke duurzaamheidsinformatie je volgens de regels openbaar maakt.
Deze Implementation Guide 1 is niet bindend, maar dient als hulpmiddel voor grote ondernemingen die onder de CSRD vallen, om hen te helpen bij het effectief implementeren van de ESRS. Het bevat ook veelgestelde vragen (FAQ’s) om verdere verduidelijking te bieden over de toepassing van de standaarden.
Hulp bij de CSRD
Meer weten over EFRAG?
Kom in contact met De Duurzame Adviseurs en zet concrete stappen richting duurzaamheid.
Meer informatie Offerte aanvragen
De Duurzame Adviseurs staan klaar om je te helpen bij elke stap van het CSRD proces. Of je nu net begint met je materialiteitsanalyse of je de weg kwijt bent bij het uitzoeken van dubbele materialiteit, ons team van experts biedt de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt op een leuke manier. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag direct een offerte aan.