De gast van deze week is Jacob Hietink. Drie jaar geleden is hij gestart met The Green Branch om zich in te zetten voor een leefbare toekomst en het beschermen van natuurgebieden.
Ze onderzoeken onder andere samen met universiteiten hoe de natuur op een bepaald stuk land moet worden hersteld. Hiervoor planten ze bomen en geven ze prioriteit aan inheemse boomsoorten zodat het ecosysteem in zijn oorspronkelijke staat kan terugkeren.
‘Maar hoe ga ja van een 0 punt naar een gezond bos?’ was een van de vele vragen van deze aflevering. Alle feiten en fabels over CO2 compensatie worden op tafel gegooid en niks blijft onbesproken. Hier is The Green Branch uitgelegd in drie korte vragen!
Duurt het niet ontzettend lang voordat er weer een volgroeit bos staat op een stuk land?
The Green Branch maakt een plan waarbij ze boomsoorten uitzoeken die snel groeien. Binnen 30 jaar kan je met de juiste planten en bomen het volume creëren van een bos dat 100 jaar oud is.
Hoe zorg je voor dat de CO2 compensatie in beeld komt?
Ze schrijven elk jaar een certificering. Een globaal standaard dat zegt hoe je de CO2 van een bebossingsproject kan kwantificeren. Door bij te houden welke boom soort ze planten, hoeveel en op welke manier dat gebeurt kunnen ze een verwachting maken van de CO2 die opgeslagen wordt. Elk jaar dat het bos ouder wordt vangt het meer CO2 op, waardoor ze ook elk jaar weer meer certificaten kunnen afgeven.
Is het niet een beetje een slangenkuil deze business?
Wat is nou slimmer, een credit van 10 of 25 euro kopen? En hoe weet je je klanten te raken met je verhaal om ze wél die paar euro extra te laten betalen? Het is belangrijk om de impact en de waarde dat er uit zo’n project gehaald wordt te weten. Want bij veel projecten gaat het niet alleen om de uitstoot van CO2 te verminderen of te compenseren. Maar ook de om de sociale impact en wat het doet met de mensen die in de omgeving wonen.
De Duurzame Podcast - #28 - Jacob Hietink - Spotify