CO2 reductie voor je organisatie, dit is hoe je dat aanpakt | Annemiek Lauwerijssen

CO2 reductie voor je organisatie, dit is hoe je dat aanpakt | Annemiek Lauwerijssen

Deze week spraken wij Annemiek Lauwerijssen, General Manager van meest succesvolle CO2 management ter wereld, in de podcast. We hebben het gehad over iets waar wij dagelijks mee bezig zijn met de Duurzame Adviseurs, namelijk: CO2 reduceren! En ondanks dat we in Nederland dus een geweldige systeem hebben bedacht en uitgerold (CO2 prestatieladder), bungelen we ook nog steeds onderaan de lijstjes als het gaat om meest vervuilende landen. Daarom in deze blog drie tips van Annemieke Lauwerijssen over hoe jij als organisatie CO2 kan reduceren.

Implementeer de CO2 prestatieladder.  

Het is een CO2 management systeem die Inzicht in je voetprint geeft waardoor je effectief kunt gaan reduceren. Daarnaast is het ook een aanbesteding instrument. 5000 organisaties in Nederland zijn al gecertificeerd. Met certificaat verminder je 2x zo snel CO2 dan zonder certificaat.  

De ladder bevat vijf niveaus en je kunt je per niveau certificeren, niveau vijf is het hoogst haalbare, maar dat betekent niet dat je ‘klaar’ bent. Elk jaar wordt er door een onafhankelijke partij een controle gedaan. Er wordt gekeken naar welke plannen je hebt, welke er zijn gehaald en of je nog voldoen aan de criteria. Als dit niet het geval is kan het certificaat weer worden ingenomen. 

Meer met de natuur gaan leven in plaats van er boven staan.  

Op dit moment staan we ver van de natuur verwijderd en dat zorgt voor ongelooflijk veel CO2 uitstoot, puur en alleen door menselijke handelingen. Wanneer we meer met de natuur kunnen gaan leven, komen we er ook achter dat zo snel mogelijk winst behalen op de korte termijn misschien niet een hele duurzame ambitie is. CO2 reductie gaat echt over samenwerken, plannen maken voor de lange termijn en vooral binnen de draagkracht van de aarde. 

Kijk verder dan alleen jouw organisatie of bedrijf, betrek de hele keten.  

Waar komen bijvoorbeeld de grondstoffen vandaan die je inkoopt en van welk soort transport maken die producten gebruik? Het is de bedoeling dat je meer gaat praten met organisaties met wie je samenwerkt om ervoor te zorgen dat je als een collectief effectief kan gaan verduurzamen. 

Ben je benieuwd naar hoe de CO2 prestatieladder precies werkt en hoe het komt dat Annemiek zo gepassioneerd is over duurzaamheid? Luister dan de podcast of bekijk de aflevering op youtube. 

De Duurzame Podcast - #06 - Annemiek Lauwerijssen op YouTube

We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

De Duurzame Podcast - #06 - Annemiek Lauwerijssen op Spotify


Reactie plaatsen