CO2-Footprint
CO2-Footprint
03/31/2025
3 min

Wat is een CO2-footprint en wat kan je er mee?

03/31/2025
3 min

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer aandacht krijgt, horen we vaak de term "CO₂-footprint". Maar wat betekent dit precies? En wat kan je er mee? Inzicht in je energieverbruik en CO₂-uitstoot vormt de basis om je impact te verminderen. Met een CO₂-footprint krijg je een helder beeld van de emissies van jouw organisatie, zoals gasverbruik, brandstof, elektriciteit, zakelijke kilometers en vliegreizen. Het begrijpen van onze CO₂-footprint is essentieel om bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een duurzamere toekomst. In deze blog duiken we dieper in wat een CO₂-footprint is, waar je een CO₂-footprint voor gebruikt, en hoe je een voetafdruk kan berekenen.


Wat is een CO2 footprint?

Een CO2-footprint, ook wel koolstofvoetafdruk genoemd, is een maat van de totale hoeveelheid koolstofdioxide (CO₂) die vrijkomen door menselijke activiteiten. Het wordt gebruikt om de impact van een individu, organisatie, product of evenement op het milieu te meten. Dit kan variëren van de energie die we gebruiken in onze huizen, tot de manier waarop we reizen en de producten die we kopen.  Een CO₂-footprint van een organisatie geeft een gedetailleerd overzicht van de totale uitstoot die voortkomt uit de activiteiten van de organisatie. Door het identificeren van de grootste bronnen van uitstoot kunnen vervolgens gerichte maatregelen worden genomen om de CO₂ uitstoot te verminderen.

Een footprint wordt opgesteld aan de hand van de richtlijnen van het GHG protocol, op basis van de drie verschillende scopes. Dit zijn de categorieën van emissies die worden gemeten en gerapporteerd:

  • Scope 1: Directe emissies van de organisatie.
  • Scope 2: Indirecte emissies van ingekochte energie.
  • Scope 3: Alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van de organisatie, zoals transport en afvalbeheer.

Meer weten over de verschillende scopes? Lees dan verder in dit blog.

Het overzicht van de verschillende emissiestromen wordt vaak weergegeven door middel van een tabel, waarin de emissies per scope en/of activiteit getoond worden. Zoals in onderstaande afbeelding te zien wordt een footprint vaak ook visueel weergegeven in een grafiek, waardoor de verhoudingen tussen de verschillende emissiebronnen direct zichtbaar worden.


Voor wie is het bedoeld en voor wie is het relevant?

Het opstellen van een CO₂-footprint is relevant voor een breed scala aan groepen, waaronder bedrijven, individuen, overheden en beleidsmakers. Daarnaast kunnen er ook verschillende doelen ten grondslag liggen van het inzichtelijk maken van de uitstoot.

1. Bedrijven

Als bedrijf helpt het opstellen van de footprint om concreet inzicht te krijgen in de impact van het bedrijf op het milieu. Hierdoor kan je specifieke maatregelen nemen om de CO₂-uitstoot te verminderen, waardoor je vaak ook de energiekosten naar beneden kan brengen.

2. Individuen

Als individu kan je ook een CO₂-footprint berekenen om te begrijpen hoeveel uitstoot er vrij komt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit geeft een overzicht van de impact van deze activiteiten op het milieu en kan helpen bij het maken van milieuvriendelijkere keuzes.

3. Overheden

Waar een organisatie het inzicht van een CO₂-footprint kan gebruiken voor het vormgeven van haar eigen strategie, geeft het inzicht van de footprint ook handvatten aan overheden bij het ontwikkelen van beleid voor het verminderen van hun CO₂-uitstoot. Deze overzichten helpen beleidsmakers om te anticiperen op klimaatverandering en daarnaast fungeert het overzicht ook als voorbeeldfunctie voor andere organisaties die samenwerken met de overheden.


Producten

Een footprint kan ook voor een specifiek product worden opgesteld, waarbij wordt gekeken naar de uitstoot die vrijkomt in de levenscyclus van een product, van ontwikkeling tot verwerking. Inzicht in de uitstoot geeft handvatten aan leveranciers bij het reduceren van uitstoot in de keten en helpt consumenten bij het vergelijken van producten.

Uit de bovenstaande groepen blijkt al dat het opstellen van een CO₂-footprint op verschillende manieren relevant kan zijn voor een organisatie.

Allereerst helpt het inzicht wat verkregen wordt bij het opstellen van de footprint bij het creëren van bewustwording. Door het opstellen van een CO2-footprint kunnen organisaties specifiek zien waar hun grootste uitstoot zit en welke maatregelen de meeste impact zullen hebben.

Daarnaast helpt het met regelmaat opstellen van de footprint om de voortgang van de CO₂-uitstoot door de jaren heen te monitoren. Voor organisaties kan een lage uitstoot bijdragen aan een positief imago en aan het voldoen aan de verwachtingen van klanten en investeerders.

Naast een positief imago, kan het rapporteren van een CO₂-footprint ook onderdeel zijn van wet- en regelgeving. Als laatste gaat het opstellen van een footprint en het uitvoeren van maatregelen vaak hand in hand met kostenbesparingen.

Kortom, een CO2-footprint is een waardevol instrument voor iedereen die bij wil dragen aan een duurzamere toekomst.


Hoe bereken je je CO₂ footprint (of voetprint)?

Om er voor te zorgen dat de footprint van verschillende organisaties met elkaar vergeleken kan worden, is het belangrijk om dezelfde methodiek te hanteren. Het in kaart brengen van een CO₂-footprint bestaat in de basis uit de volgende stappen:

  1. Het bepalen van de organisatiegrens
  2. In kaart brengen van je emissiestromen
  3. Emissiefactoren verzamelen
  4. Data verzamelen
  5. Footprint opstellen
  6. Reductiemaatregelen

Benieuwd naar hoe je deze stappen kan toepassen op je eigen organisatie? In ons blog lees je meer over de 6 stappen om je eigen CO₂-footprint te berekenen.


Ga zelf aan de slag! 

Wil je de impact van jouw organisatie op het milieu verminderen? Begin vandaag nog met het berekenen van je CO₂-footprint en ontdek waar je de meeste winst kunt behalen. Door inzicht te krijgen in je uitstoot, kun je gerichte maatregelen nemen om je CO₂-uitstoot te verlagen en kosten te besparen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een footprint? Neem contact met ons op! Op deze pagina lees je hoe wij de footprint voor je in kaart brengen en welke stappen je kunt nemen om je impact te verkleinen.

Reacties
Categorieën