Het is weer dinsdag en dat betekent dat er een nieuwe aflevering van de duurzame podcast online staat. In deze podcast gaan Thijs en Nick in gesprek met experts over duurzaamheid. Deze week is Joost Kamermans te gast, founder van Seenons, de app om op een circulaire manier met afval om te gaan.
Joost Kamermans van Seenons mede-oprichter en CEO. Ze zijn in 2019 gestart en nu actief in de houthavens in Amsterdam. Seenons is een IT web app die een platform biedt aan bedrijven waar die hun afval inzichtelijk kunnen maken. Met deze duurzame innovatie hebben ze in 2021 de Circulair Innovation City Challenge gewonnen. Inmiddels heeft het team 50 collega’s en gaat het dus ontzettend goed.
Joost is CEO en oprichter van Seenons, een IT web app die een platform biedt aan bedrijven waar die hun afval inzichtelijk kunnen maken. Met deze duurzame innovatie hebben ze in 2021 de Circulair Innovation City Challenge gewonnen. Hij vertelt over waarom het voor steeds meer bedrijven en organisaties (financieel) aantrekkelijk wordt om hun reststroom zo klein mogelijk te maken. Maar wat moet je dan met al dat gesorteerde afval? Dat is waar Seenons om de hoek komt kijken, zij zijn de verbindende factor tussen producent en verwerker.
In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Joost over het probleem van de huidige afvalverwerking en welke oplossing Seenons kan bieden. Wanneer je dit luistert kan je eigenlijk alleen maar denken, ‘waarom bestond dit nog niet eerder?!’.
In deze blog delen we drie (in goede volgorde) manieren wat je het beste kunt doen met afval.
Afval voorkomen
Het beste wat je kunt doen met afval, is zorgen dat je geen afval produceert. Ga dus bij elke stroom van afval na, wat er eventueel minder zou kunnen. Zijn er punten waarop bespaard kan worden? Zijn er stromen die overbodig zijn? Misschien kan er ergens iets gehalveerd worden of een paar procent minder afval. Elke vorm van besparen en voorkomen is beter dan recyclen.
Afval hergebruiken
Kijk of je binnen het eigen bedrijf/ de organisatie het afval kunt hergebruiken. Is er afval dat eigenlijk nog prima opnieuw gebruikt kan worden? Zo lang je het zelf in de keten kunt houden, scheelt dat ontzettend veel. Zowel voor jezelf, want je hebt minder nieuwe grondstoffen nodig, als voor de afvalberg, want dat afval hoeft niet verbrand te worden.
Afval recyclen
Recyclen en scheiden. Sorteer het afval en zet het in de app. Er wordt een persoonlijk dashboard gecreëerd in de Seenons app waarbij je inzichtelijk krijgt welke afvalstromen jouw bedrijf/ organisatie heeft. Vervolgens wordt er aan deze afvalstroom een afvalverwerker/ nieuwe producent gekoppeld die jouw afval stroom als grondstof kan gebruiken!
Het doel van Seenons is om verwerkers en producenten stimuleren om niet naar andere landen te gaan voor zowel grondstoffen importeren als afvalstoffen exporteren, maar kijk welke grondstoffen/ afvalstoffen er in Nederland zijn!
Wil je meer weten horen over Seenons en het voorbeeld van het Flevoziekenhuis horen? Luister dan de hele aflevering op spotify of youtube.
De Duurzame Podcast - #17 - Joost Kamermans op YouTube
PS. Abonneer je nu op ons YouTube kanaal! Je hoort het dan als eerste als er een nieuwe aflevering online staat!