DDP47 - Alles wat je nog niet wist over Dopper - Virginia Yanquilevich

DDP47 - Alles wat je nog niet wist over Dopper - Virginia Yanquilevich

500.000.000.000! Dat is het aantal plastic wegwerpflessen dat frisdrankbedrijven jaarlijks produceren. Als wij hier niets aan veranderen, is het plastic probleem in 2050 vier keer zo groot als nu. Sinds 1950 is er ongeveer 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, ruim 6,3 miljard ton hiervan is inmiddels afval. Daarvan werd 40% gestort op vuilstortplaatsen, 14% verbrand en slechts 14% gerecycled.


Om plasticverbruik tegen te gaan zijn hier 5 tips voor minder plastic en verpakkingen:

1. Koop zonder verpakking

Stel jezelf de vraag: kan ik dit product ook onverpakt kopen? Vooral op de groente- en fruitafdeling kun je dezelfde producten vaak ook gewoon loskopen in plaats van in een plastic verpakking. Neem de producten los mee of in je eigen herbruikbare tas.

2. Lekker geconcentreerd 

Meer velletjes op je wc-rol, extra geconcentreerde wasmiddelen of de ouderwetse aanmaaklimonade: kies voor geconcentreerd. Meer in minder verpakking en zuiniger in gebruik, daar bespaar je vaak ook nog wat geld mee.

3. Opnieuw vullen 

Gebruik verpakkingen nog een keer! Veel producten worden verkocht in herbruikbare zakken. Bewaar deze zakjes voor een volgende keer. Ook het opnieuw vullen van een fles helpt. Denk bijvoorbeeld aan een thermoskan of herbruikbare waterfles.


4. Koop wat je kunt recyclen 

Wil je recyclen? Zorg dan dat je de juiste verpakkingen koopt. Vermijd het restafvallogo. Laat je niet verleiden: ook in combinatie met andere logo’s wil je dat vrolijke poppetje met prullenmand liever niet op je verpakking. Deze verpakkingen belanden namelijk altijd in de verbrandingsoven. Kies zoveel mogelijk voor transparante en kleurloze kunststoffen en verpakkingen die bestaan uit één materiaal. Deze zijn namelijk het makkelijkst te recyclen!


5. Scheid je afval 

Het scheiden van afval kan soms moeilijk zijn. Producenten gebruiken veel verschillende logo’s om verpakkingstypes te onderscheiden, je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarbovenop hebben alle verschillende gemeentes weer hun eigen beleid op het scheiden en afhalen van afval. Een tip is: De Weggooiwijzer. Deze iconen maken het voor consumenten makkelijker om verpakkingsafval op de juiste wijze weg te gooien.


Er zijn veel manieren om het plasticverbruik tegen te gaan, zoals eerder benoemd kan de vermindering van het aantal plasticwegwerp flessen bijdragen aan het oplossen van het plastic probleem.

In onze Duurzame Podcast hebben we het deze week over twee problemen: de gigantische hoeveelheid single-use plastic die wordt verbruikt en het feit dat niet iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater. Virginia Yanquilevich, CEO van Dopper, is te gast en vertelt Thijs en Juul de oplossing!

Luister jij mee naar aflevering 47?

De Duurzame Podcast - #47 - Virginia Yanquilevich - Spotify


De Duurzame Podcast - #47 - Virginia Yanquilevich - YoutubeReactie plaatsen