Hoe bouw je een volledig circulair festival voor 45.000 mensen? | Mitchell van Dooijeweerd

Hoe bouw je een volledig circulair festival voor 45.000 mensen? | Mitchell van Dooijeweerd

Met de eerste zonnestralen die weer langzaam Nederland verwarmen, krijgen we allemaal weer een beetje festival kriebels. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? Wist je dat de mobiliteit van en naar het festival de grootste CO2 uitstoot heeft en dat een gemiddeld festival zo’n 1,5 kilo afval per persoon per dag achterlaat?!

Mitchell van Dooijeweerd is Sustainability Manager bij Revolution Foundation. Zij organiseren festivals op een duurzame en circulaire manier. Met Digital Festival, die zij organiseren, hebben ze een prijs gewonnen: Het meest duurzame festival van Europa! Dit doen zij onder andere door bamboe te gebruiken in plaats van staal en urine te serveren als thee (mits dit wettelijk wordt goedgekeurd!).

Mitchell houdt van experimenteren en testen om met zijn festivals een voorbeeld te geven voor een circulaire maatschappij. Want als je een festivalterrein circulair kunt maken, dan kan je alles circulair maken.

Het is een openhartig gesprek over hoe ze als festival van 16 duizend L diesel naar 0 gingen in 8 jaar, wat je kan doen met het podium als het festival is afgelopen en hoe BMW motoren duurzame energie kunnen opslaan. In de podcast luister je alle dingen die ze doen om het festival circulair en CO2 neutraal te maken, maar hieronder vast drie dingen die worden ondernomen vanuit de Revolution Foundation:

Er wordt gekeken naar ‘vaste plekken’ voor festivals. 

Het lastigste aan een festival circulair maken is dat alles tijdelijk is. Het moet in een paar dagen worden opgebouwd, maar ook weer worden afgebouwd. Het zou ideaal zijn als er bepaalde terreinen in Nederland zijn waar vaker festivals gehouden kunnen worden, zodat daar de juiste technologie neergezet kunnen worden en steeds weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Door te blijven experimenteren kun je innoveren. 

Zoals Mitchell zo mooi zei tijdens de podcast: “Als je altijd hetzelfde blijft doen, gaat de wereld niet veranderen”. Er mogen dingen fout gaan, zolang je maar niet blijft doen wat je deed en kijkt naar nieuwe duurzame oplossingen.

Het verschil tussen een normaal en een circulair festival

Op een circulair festival zijn geen plastic bekers die de grond bedekken, worden er borden en bestek gemaakt van biologisch afbreekbare producten, is het podium modulair en eet je friet met vegan mayo. Kleine verschillen voor het oog, grote verschillen met betrekking tot de klimaatimpact!

Mitchell van Dooijeweerd denkt niet lineair, alles wat normaal als afval wordt gezien, ziet hij als een nieuwe grondstof. Zijn houding straalt leiderschap uit, zijn visie brengt verandering teweeg en de festivals die hij organiseert hebben impact op de bezoeker, de artiest en de planeet.

Wil je meer weten over hoe festivals circulair kunnen zijn en welke invloed dat heeft? Luister dan de podcast of bekijk de aflevering op youtube.

De Duurzame Podcast - #09 - Mitchell van Dooijeweerd op YouTube


We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

De Duurzame Podcast - #09 - Mitchell van Dooijeweerd op Spotify

 

Reactie plaatsen