Hoe duurzaam is een datacenter en kan dat eigenlijk wel anders? - Thatcher Peskens

Hoe duurzaam is een datacenter en kan dat eigenlijk wel anders? - Thatcher Peskens

Het is weer dinsdag en dat betekent dat er een nieuwe aflevering van de duurzame podcast online staat! In deze podcast gaan Thijs en Nick in gesprek met experts over alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Deze week is Thatcher Peskens te gast die alles weet over het verduurzamen van data centers.

Thatcher Peskens data expert, medeoprichter van leave-cloud. Een applicatie kun je bij hen hosten, data parkeren als het ware. Ze maken servers op unieke locaties die mensen kunnen kopen. Een voorbeeld van een grote klant is milieudefensie.

In deze aflevering gaan we het hebben over CO2 impact en maatschappelijke impact van datacenters. Is het duurzaam? Kan het anders? Hoe ziet een maatschappelijk data center eruit?

Voor de verbeelding: een datacenter heeft explosieve energie nodig. Die ze in Zeewolde wilde gaan bouwen heeft bijvoorbeeld twee keer het energieverbruik van de stad Amsterdam nodig!

Bestaat er dan zoiets als een duurzaam datacenter die opgaat in het landschap? Voor het uitgebreide antwoord moet je de podcast luisteren of bekijken, maar voor het korte antwoord deelt Thatcher drie speerpunten voor een groen datacenter.

Gebruik een gebouw dat er al staat.

Zoals appartementencomplexen, bejaardentehuizen en flats. Hier wordt de warmte en het water centraal geregeld. In de warmte kelder die in zo’n complex staat, worden er nu gewoon wat rekken bij gezet. Dit wordt aangesloten op het warmtesysteem wat er al is. Warmte die vrijkomt, kan worden gebruikt om het gebouw waar je in zit te verwarmen. Hierdoor bespaar je CO2, de server wordt gebruikt als warmte pomp. Deze cloud slaat data op en produceert water, het heeft dus een dubbele functie. De warmte wordt geruild voor de plek in de kelder om de data te plaatsen.

Onderschat de technologie niet.

Ondanks dat elk jaar de capaciteit van chips verdubbelt, stijgt het verbruik ook! Als de prijs omlaag gaat, gaat het gebruikt omhoog. We gebruiken nu ongelofelijk veel data, omdat het beschikbaar is. De oplossing is dus niet dat we meer efficiënter chips gaan maken, maar dat we het op een duurzame manier gaan opslaan.Wereldwijd gaat 2% van de elektriciteit (NL 4%) naar datacenters. En dit groeit exponentieel. Het groeit harder dan dat gecompenseerd kan worden met innovatieve technologie.

Verander het model.

Groene energie gebruiken voor de werking van het data center, is goed. Maar in het huidige model wordt 100% van de elektriciteit die gebruikt wordt, omgezet in warmte. Zonde! Een datacentrum kan je niet verduurzamen, er moet een ander model komen. Die nieuwe model is dus bijvoorbeeld zoals die van cloud leave: op een decentrale manier data opslaan waardoor de warmte die geproduceerd wordt een functie krijgt zoals het verwarmen van appartementencomplexen en bejaardenhuizen.

Wil je meer weten over hoe dat dan precies zit met het bouwen van dit nieuwe model en of het echt een vervanging kan zijn van de huidige manier van data parkeren? Luister dan de hele aflevering op spotify of youtube.

De Duurzame Podcast - #14 - Thatcher Peskens  op YouTube


De Duurzame Podcast - #14 - Thatcher Peskens  op Spotify

Reactie plaatsen