Kapitein Iglo zet zich in voor schone oceanen | Florian Dirkse

Kapitein Iglo zet zich in voor schone oceanen | Florian Dirkse

Vandaag spreken we Florian Dirkse over zijn liefde voor de oceanen en zijn ambitie om deze plasticvrij te krijgen. Tijdens zijn zeilreis rond de wereld ving hij meer plastic dan vis en toen hij weer terug in Nederland was wilde hij hier iets aan veranderen. Samen met een compagnon richtte hij The Ocean Cleanup op bij een notaris in Delft, de rest is geschiedenis. Daarnaast is Florian vijf jaar het gezicht van Iglo geweest, waar hij als kapitein meer bewustzijn voor duurzame visserij creëerde.

In deze blog drie dingen die jij kan doen om de oceaan schoon te houden:

Recyclen

Er komen per dag een miljoen plastic flessen in de oceaan terecht, waarvan 90% uit de omliggende rivieren komt. Dit probleem moet bij de bron aangepakt worden, recycle je afval en gooi het in de container in plaats van op straat. Toen Florian in 2008 aan zijn wereldreis begon vingen ze meer plastic dan vis en dat terwijl de plastic soep nog helemaal niet bekend was, nog geen eens een naam had. Florian heeft ze met eigen ogen gezien en heeft er zijn levensmissie van gemaakt om ze op te ruimen. Samen met een 17-jarige scholier uit Delft hebben ze The Ocean Cleanup opgericht en zijn ze haalbaarheidsstudies gaan doen voor grote armen die op zee gebruikt kunnen worden om plastic uit de oceaan te vissen. TU delft heeft toen een werkplek aangeboden. We maakte 80 uur per week. Als je droom zo groot is om de oceanen plastic vrij te maken, dan heb je ook een bepaalde drive.

Bewustzijn creëren

Leer het je kinderen, zij zijn de toekomst. Samen plastic rapen op straat, een project maken voor school en creëer bewustzijn. Want hoewel recyclen nu ontzettend hard nodig is, is de oorzaak van dit probleem een stukje bewustzijn over plastic en de oceanen. Toen Florian zich echt gingen inlezen kwam hij erachter dan 70% van de zuurstof in de lucht afgegeven wordt door de oceanen, dat 50% van de CO2 wordt opgenomen door de oceanen en dat de oceaan de plek met de meeste biodiversiteit op aarde is. We kunnen niet zonder de oceanen, maar we zijn ze flink aan het verpesten. Daarom geeft Florian nu lezingen met name gericht op scholen om bewustwording op jonge leeftijd te creëren.

Steun een plastic project

De meeste draaien op vrijwilligers en hardwerkende mensen. Een paar concrete projecten: plastic soup foundation (awareness), great bubble barrier (houdt plastic tegen), ocean cleanup (fixed barrier) en heel veel kleine individuele projecten.

Wil je het verhaal van deze avontuurlijke man horen, waarom hij zo gefascineerd is als het gaat om plastic en oceanen en welke impact hij heeft gemaakt met de verschillende projecten die hij heeft gedaan? Luister dan de podcast of bekijk de aflevering op youtube.

De Duurzame Podcast - #07 - Florian Dirkse op YouTube

We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

De Duurzame Podcast - #07 - Florian Dirkse op Spotify

 


Reactie plaatsen