Rutte gaat voor ‘groen rechts’! | Ruud Koornstra

Rutte gaat voor ‘groen rechts’! | Ruud Koornstra

Ruud Koornstra is misschien wel de bekendste duurzame ondernemer die Nederland rijk is. Hij is mede-oprichter van Oxxio en was daarmee in 2004 de eerste die groene stroom in Nederland betaalbaar maakte. Nog bekender is Ruud van zijn rol in het succes van de led-lamp. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat dankzij Ruud de led-lamp een wereldwijd geworden succes is.

Ruud Koornstra vertelt sappige anekdote na sappige anekdote. Zoals je van ons gewend bent sommen we bij deze alvast de beste voor je op!

1. Oxxio verkopen voor 144 miljoen

Ruud is mede oprichter van Oxxio. Daarmee waren ze in 2004 de eerste in Nederland die groene energie betaalbaar maakte. Met het geld dat de verkoop van Oxxio opleverde wilde Ruud de allereerste échte led-lamp ontwikkelen. Tot op dat moment bestond de led-lamp alleen nog als bijvoorbeeld het controle lampje van je TV.

En dat is gelukt! Alleen zijn ze zelf wel failliet gegaan. Ruud zegt hierover het volgende: “We hebben het grote succes gehad dat de hele wereld nu led heeft. De revolutie is gelukt. Maar het heeft ons wel 80 miljoen gekost. En dat geld hadden we toevallig. Het was alleen ook meteen weer op.”.

In het interview deelt Ruud ook nog hoe in 2008 de directeur van Philips niets van de led-lamp wilde weten… (want deze lamp gaat te lang mee en is dus niet goed voor de business van de gloeilamp)

2. Rutte zo blij als een klein kind!

Ruud had samen met Mark een pamflet gemaakt: ‘GroenRechts’. Oftewel een groene agenda, maar dan over de visie van rechts. Toen Mark in 2010 premier werd zocht Ruud hem op in het torentje om het hierover te hebben. En toen gebeurde het volgende:

“Hij was als een jongen zo blij! … En toen schoof ik zo dat pamflet naar voren. En hij schoof het weer terug. Hij zegt: Ruud, ik zit hier nou. En als ik hier wil blijven zitten moet ik dit voorlopig effe niet doen.”.

Gelukkig vertelt Ruud later in het interview dat hij inmiddels wel met Mark in gesprek is over het uitrollen van ‘GroenRechts’. Ruim 10 jaar later, maar toch. 

3. OMT disruptie

Ruud is een rasechte ondernemer, maar kan zich niet inhouden om zich te bemoeien met politiek. Hij vertelt over zijn visie hoe je duurzaamheid integraal in Den Haag zou kunnen aanpakken: “Je laat de ministeries met hun sector werken. En onder de premier moet een OMT disruptie komen. Ik ben het nu aan het vormgeven.”.

Het zal je niet verbazen dat Ruud zelf graag de voorzitter van dit OMT zou zijn. Hij heeft al heel wat ideeën hoe de overheid miljarden zou kunnen besparen en de duurzame transitie veel sneller zou gaan. In het interview deelt hij een aantal voorbeelden van deze ideeën. 

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het interview barst van rake, eerlijke, schokkende en vermakelijke anekdotes. Met een vleugje optimisme en duurzame inspiratie.

Ben je hier nieuwsgierig naar? Klik dan op een van onderstaande links. 

De Duurzame Podcast - #04 - Ruud Koornstra op YouTube

We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

De Duurzame Podcast - #04 - Ruud Koornstra op Spotify

  

Wil  Scgottman
Door

Wil Scgottman

op 20 Jun 2024

een duidelijke mening hoe we de energietransitie moeten gaan aanpakken met een enorme energie ,zelf zijn we ontwikkelaars van een nieuwe warmtepomp . ruud graag zou ik met jou in contact willen komen om onze produkt met jou te bespreken 06-21714696

Reactie plaatsen