“We kweken oesterzwammen op koffiedik!

“We kweken oesterzwammen op koffiedik!" - Britt Breure

Deze week spreken we met de MVO-manager van de beste werkgever van Europa. Win-win-win voor people, planet en profit! Britt Breure, AFAS, directeur HR en CSR. Great placet to work gewonnen in 2019, 2020 en 2021. 

People, planet, proft. Het win-win-win motto van AFAS. In een nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast deelt Britt Breure over hoe ze op alle drie die elementen focus hebben en hoe dat elkaar ook versterkt. Bij AFAS wordt duurzaamheid bekeken op zowel ‘planet’ niveau als op ‘people’ niveau en dat is super interessant om te zien. Britt vertelt over de cultuur bij AFAS en waar ze voor staan, maar ze deelt vooral ook een aantal hele fijne praktische tips hoe je op de werkvloer op zowel people, als planet niveau verbetering kan bewerkstellige. 

People niveau - vertrouwen

Er is altijd een basis vertrouwen. “Werk met gezond verstand in het belang van AFAS” is ons motto, dat betekent: veel vrijheid en vertrouwen. Je zou bijvoorbeeld zelf je werktijd mogen bepalen. Dit zorgt voor meer creativiteit, meer innovatie en meer teamdynamiek. Er zijn wel een aantal sterke overtuigingen waar iedereen van op de hoogte is. Zo worden er geen uitzondering gemaakt, voor niemand. En gaat het belang van het collectief, voor het individu.

People niveau - betrokkenheid

Een keer in de maand is er een cultuurcafé. “Er heerst een schoolreis gevoel de hele dag” zegt Brit lachend. Dan nemen we de maand door, krijgen de nieuwe mensen die zijn aangenomen een momentje en worden mensen die weggaan bedankt. Het is eigenlijk een klein feestje. Ook zijn we nu na corona begonnen met een ‘catch-up date’, dit is voor alle werknemers die in de corona-tijd zijn begonnen. Om ook hen kennis de laten maken met de AFAS-cultuur.

Planet niveau - klimaat

We hebben een volledig elektrisch wagenpark en maken eigen compost, omdat we geschrokken waren van ons afval. Dit wordt voor eigen tuinen gebruikt. We kweken onze een eigen oesterzwammen kweken op eigen koffiedik. Hier maak je de chefs in de keuken heel blij mee, en er wordt effectief omgegaan met de prut uit de verse koffiemolen. Daarnaast hebben we een eigen kruidentuin 

Als grote droom heb ik om een CSR-dashboard te maken in het product wat we hebben. Hierin kunnen bedrijven zien hoe duurzaam ze zijn en waar ze nog op zouden kunnen verbeteren. Er zit zoveel data al in het product, dat veel zegt over duurzaamheid, maar dat zit nu nog verstopt. Mijn droom is om ons product in te kunnen zetten voor onze klanten zodat zij met een druk op de knop kunnen zien waar ze nog kunnen verbeteren op het stukje people en planet.

Wil meer horen over de bedrijfsvoering van AFAS en hoe je als bedrijf duurzaamheid op de kaart kan zetten? Luister dan het hele interview met Britt Breure via je favoriete podcast kanaal of bekijk hem via youtube.

De Duurzame Podcast - #10 - Britt Breure op YouTube


De Duurzame Podcast - #10 - Britt Breure op Spotify

 


Reactie plaatsen