Juist medewerkers kunnen een duurzame revolutie starten! - Charlotte Extercatte

Juist medewerkers kunnen een duurzame revolutie starten! - Charlotte Extercatte

Charlotte Extercatte is schrijver van het net nieuwe boek Klimaatwerkers. Ze is daarnaast transformatie experts en ze heeft 10 stappen ontwikkelt voor klimaatwerkers met als motto: ‘think big, start small en have fun’.

In deze aflevering vertelt Charlotte over hoe je duurzaamheid binnen een grote organisatie kan aanslingeren als medewerker. Dit doet ze aan de hand van verschillende voorbeelden en ze sluit af met vier principes voor elke medewerker die duurzaamheid wil implementeren binnen een organisatie. 

Heeft het zin om als medewerker duurzaamheid binnen een nog niet duurzaam bedrijf te implementeren? Charlotte zegt van wel, deze mensen noemt zij ‘klimaatwerkers’. Dit zijn de mensen met een positieve blik naar de toekomst, eigen pad maken.  Optimistisch naar wat wel kan kijken. Dat geeft heel veel energie. Medewerkers in een ‘gewone’ functie, die ook met intrinsieke motivatie inzet voor het thema duurzaamheid. Klimaatwerkers kennen het probleem, maar kunnen ook goed binnen eigen organisatie bedenken wat dan toch invloed kan hebben.

Als jij iets vindt, ga ervoor staan, vertel een verhaal. Nu actie ondernemen, zorgt dat we in 2030 de doelen halen. 

In de aflevering deelt Charlotte 4 principes, hierbij de eerste 3:

1. Think big! 

Hoe ziet onze organisatie eruit als we klimaat neutraal of klimaat positief zijn in 2030? Dat beeld beschrijven is het eerste principe. Doelen uit het klimaatakkoord als leidraad houden. Er zijn voor landen en markten hele duidelijke doelstellingen. Maar cijfers zijn vaak heel subjectief, dat is totaal niet duidelijk wie wat dan anders moet gaan doen. Breng het tot leven, waar moet je veranderen? Als je het kan voorstellen, kun je het realiseren. Goed beschrijven hoe je daar gaat komen en wat dat betekent voor de verschillende medewerkers.

2. Transformeren doe je nooit alleen. 

Veranderen moet je niet in je eentje gaan doen. Probeer altijd eerst een change-team (krachtteam/ dreamteam/ greenteam) bij elkaar te verzamelen. Toekomstvisie maken en de eerste stap zetten. Een groepje van pakweg 5 mensen, groot genoeg om impact te maken, maar klein genoeg slagvaardig te blijven. 

3. Er gebeurt al heel veel en we willen dat versnellen. 

Er gebeurt vaak al veel op verschillende vlakken, maar dat weten we niet van elkaar als medewerker. Wil jij als medewerker zorgen dat er meer gebeurt? Kijk dan heel goed naar wat er al wel gebeurt en kijk goed naar wat er al wel werkt. Gebruik ook die mensen als ambassadeurs in jouw beweging. Help elkaar in plaats van te concurreren. Breng in kaart wat we kunnen doen met alle goede dingen die al gebeuren om dat verder uit te werken en te realiseren. Werk met sprints en blokken om in een half jaar echt effectieve stappen te maken. Die manier van werken wordt nu nog heel weinig toegepast. Kleine sprints binnen het grote on-going proces. 

Er zit zoveel potentieel in bedrijven, want mensen willen wel! Wil je meer inspirerende voorbeelden van duurzame personen binnen organisaties? Luister dan het hele interview met Charlotte Extercatte via je favoriete podcast kanaal of bekijk hem via youtube.

De Duurzame Podcast - #12 - Charlotte Extercatte op YouTube


De Duurzame Podcast - #12 - Charlotte Extercatte op Spotify

Reactie plaatsen