Mark Kulsdom over dierenactivisme, vastzitten en The Dutch Weed Burger

Mark Kulsdom over dierenactivisme, vastzitten en The Dutch Weed Burger

Het is weer dinsdag en dat betekent dat er een nieuwe aflevering van de duurzame podcast online staat. In deze podcast gaan Thijs en Nick in gesprek met experts over duurzaamheid. Deze week is Mark Kulsdom te gast, oprichter van de Dutch Weed Burger. 

Mark Kulsdom heeft een half jaar vastgezeten in Denenmarken omdat hij een poging heeft gedaan nertsen te bevrijden. Mark is woordvoerder geweest van het dierenbevrijdingsfront van 2001 tot 2004. Daarnaast is hij filmmaker in conflictgebieden geweest en heeft hij in 2012 een documentaire over de toekomst van de eetcultuur gemaakt. Hierbij ontstond de visie en droom van de Dutch Weed Burger met als missie ‘Changing the way we eat, one bite at the time’.

In deze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Mark over zijn visie op de klimaatcrisis en zijn manier van actievoeren. Hij deelt hoe hij als persoon is veranderd van activist die door die acties in de gevangenis is beland, tot de positieve, maar doelgerichte ondernemer die mensen laat zien wat ze kunnen doen om bij te dragen aan de oplossing. 

In deze blog delen we drie inspirerende en activerende citaten van Mark Kulsdom uit de podcast met betrekking tot individuele keuzes rondom de klimaatcrisis.

“Alle eiwitten die we in dieren vinden, komen uit planten.”

De dieren eten planten. Ik denk dan: eet direct van de bron! Dat is een plantaardige leefstijl. De mainstream is nog redelijk traditioneel geconditioneerd, helaas. Mijn mening is: wees iets dankbaarder voor wat de aarde ons levert (plantbased), in plaats van te eten met de arrogantie hoe we het doen. 

“Toen dacht ik, ik moet een andere manier vinden om mensen te informeren en inspireren…”

…door mensen handelingsperspectief geven en ze te laten zien wat we wel kunnen doen! Niet meer de negatieve benadering, dan schieten mensen in de verdediging. Je moet mensen laten zien wat ze wel kunnen doen en ze niet schuldig laten voelen. Individuen zijn aan de macht om de geschiedenis kan veranderen als je het mij vraagt. Als mens kan je je neerzetten als toeschouwer, of als deelnemer. Welke invloed wil je hebben? En dan heb ik het niet over macht, maar wel over hoe je positieve verandering teweeg kan brengen. 

“Samen met een grote filmmaker hebben we onze burgers uitgedeeld voor de McDonalds. Toen is Dutch Weed Burger groot in de media gekomen”

Eenmaal geproefd waren mensen om, we kregen veel als reactie: ‘als dit de verandering is, laat maar komen!’ We willen niet een-op-een de normale burger vervangen, het is een zeewierburger die anders mag smaken en er anders uit mag zien. Dat onderscheidt ons ook. Nu gaan we samenwerken met Live Kindly om het concept nog groter op de kaart te zetten. We komen bijvoorbeeld in 600 Albert Heijn filialen te liggen!

Wil je het verhaal horen hoe en waarom hij in de gevangenis heeft gezeten? En zijn visie horen over individuele impact op de klimaatcrisis? Luister dan nu de podcast!

De Duurzame Podcast - #18 - Mark Kulsdom op YouTube


De Duurzame Podcast - #18 - Mark Kulsdom op Spotify
Reactie plaatsen