Nooit meer koemelk - met de Natulatte van Astrid van Santen!

Nooit meer koemelk - met de Natulatte van Astrid van Santen!

Astrid van Santen is founder & managing director van Natulatte (havermelkpoeder voor in de koffieautomaat), ze is finalist van de ASN wereldprijs, ze stond in de top 20 onderneming van Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020 en ze won de derde plaats tijdens de Vegan Awards 2020.

In deze aflevering van De Duurzame Podcast vertelt Astrid over haar missie om het systeem te veranderen. Conventionele koffiemelk kan anno 2022 echt niet meer en daar zag ze een grote behoefte aan een duurzame oplossing. Natulatte werd geboren en nu is ze in binnen- en buitenland te vinden met haar havermelkpoeder. Nadat ze zelf moeder werd zag ze in dat het echt niet langer meer kan om kalfjes bij hun moeder weg te halen, deze motivatie en gedrevenheid geeft haar de motivatie om door te pakken.

In dit blog delen we drie redenen waarom je (volgens Astrid) beter havermelk cappuccino’s kunt drinken dan de gewone ;)

1. Landbouwgrond inefficiëntie 

Het produceren van melk kost heel veel landbouwgrond. Niet alleen omdat de koeien ruimte nodig hebben om te grazen, maar vooral om hun voer te produceren. 80% van de wereldwijde landbouwgrond wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer! Hiervoor worden veel bossen gekapt. Het zou veel efficiënter zijn als we zelf die producten eten in plaats van ze eerst aan de koe te geven om vervolgens de producten van de koe te consumeren.

2. Moederhart

Kalfjes worden direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Astrid vertelt dat ze na haar eigen bevallig dit niet meer kon verantwoorden naar zichzelf. Ze vertelt dat ze hierdoor is gaan kijken vanuit het perspectief van de dieren: "Tegenwoordig kunnen we dierlijke producten zo goed plantaardig maken, je mist er helemaal niks aan!". Haar eigen havermelkpoeder is hier een goed voorbeeld van.

3. Minder schoonmaken

Een mooie bijkomstigheid: Natulatte havermelkpoeder is een product dat de koffiemachine niet verstopt. Het is namelijk een stuk minder plakkerig dan conventionele melk en dit zorgt ervoor dat de machine netjes schoon blijft! Alleen maar redenen om het koemelkpoeder in de koffieautomaat te vervangen voor havermelkpoeder dus!

Wil je meer weten over de missie van Astrid en het volledige verhaal horen? Beluister of bekijk dan de hele aflevering via onderstaande links!

De Duurzame Podcast - #20 - Astrid van Santen op YouTube

De Duurzame Podcast - #20 - Astrid van Santen op Spotify


Reactie plaatsen