Vertaal de SDG's naar je privéleven

Vertaal de SDG's naar je privéleven

De laatste aflevering van seizoen 1 van onze podcast staat voor je klaar! We sluiten af met iets bijzonders. Namelijk de volledige lezing van Ruud Veltenaar opgenomen tijdens een van onze events.

Ruud Veltenaar is filosoof, auteur en TED-spreker. In zijn lezing vertaalt hij de SDG’s (Sustainable Development Goals) naar persoonlijke doelen. Oftewel: wat kun je zelf in je persoonlijke leven doen om bij te dragen aan deze doelen? Hij noemt dit: ‘Good Life Goals’.

Onderstaand alvast drie highlights uit deze inspirerende lezing van Ruud.

1. Leven binnen de grenzen van onze planeet

Earth Overshoot Day is de dag waarop we voor dat jaar alle grondstoffen van de aarde hebben verbruikt. Dit jaar lag deze dag op 28 juli. En voor Nederland ligt deze dag al op 12 april. Dat betekent dat als alle 8 miljard mensen op aarde zouden leven zoals wij Nederlands doen, dat we dan 4 planeten nodig hebben!

Het is dus belangrijk dat we de grenzen van onze planeet respecteren, niet meer verbruiken dan de aarde ons kan bieden en we de Earth Overshoot Day opschuiven (naar idealiter 31 december).

2. Minder welvaart, meer geluk

Om dit te bereiken moeten we volgens Ruud naar 30% minder welvaart. En dat is minder somber dan het klinkt. Minder welvaart kan gelijk gaan met meer geluk en meer gezonde mensen: “We moeten de focus verleggen van doing well (geld verdienen) naar doing good (focus op mensen, het creëren van een betere wereld).”.

Het onvermogen van de mens om het collectieve belang belangrijker te maken dan het persoonlijke belang, ziet Ruud daarom als een van de grootste risico’s van deze tijd.

3. Draag zelf bij aan de verandering

Er komt een nieuwe manier van leven aan. Ruud zegt hierover: “Duurzaamheid is een levensstijl. Laten we de leiders ter verantwoording roepen, maar wij moeten ook veranderen. Het is een genoegen om een wereld te creëren waar we allemaal naar verlangen. Bedenk altijd: ‘Wie wil ik zijn in tijden van crisis?’. Crisis is een tijd van oplossing.”.

Wil je deze inspirerende woorden van Ruud rechtstreeks van hem horen? Beluister of bekijk dan de hele aflevering via onderstaande links!

De Duurzame Podcast - #23 - Lezing Ruud Veltenaar - YouTube

De Duurzame Podcast - #23 - Lezing Ruud Veltenaar - Spotify


Reactie plaatsen