“Ik had een kwetsbaar gesprek met Al Gore

“Ik had een kwetsbaar gesprek met Al Gore" - Maurits Groen

Het is weer dinsdag en dat betekent dat er een nieuwe aflevering van de duurzame podcast online staat. In deze podcast gaan Thijs en Nick in gesprek met experts over duurzaamheid. Deze week is Maurits Groen te gast, hij deelt zijn inspirerende verhaal over hoe hij tegen duurzaamheid en de klimaatcrisis aankijkt. 

Maurits uit zijn klimaatactivisme in het opzetten van bedrijven die écht bijdragen aan een beter klimaat. Zo heeft hij voor het WK in 2010 alle lampen vervangen door LED, heeft hij het boek ‘Drawdown’ naar het Nederlands vertaalt en uitgegeven en deelt hij een persoonlijke anekdote over de beste klimaatfilm van 2006: An Inconvenient Truth.

Maurits Groen is een echte wereldverbeteraar. Hij heeft verschillende bedrijven die toonaangevend zijn in de duurzame sector, hij is spreker over duurzaam ondernemerschap en heeft in 2006 de welbekende ‘An Inconvenient Truth’ naar Nederland gehaald. Hij heeft zelfs met Al Gore himself een inspirerend gesprek gevoerd. 

In deze aflevering worden we meegenomen in de wereld van Maurits. Hij vertelt over waar zijn passie voor duurzaamheid vandaan komt, hij deelt persoonlijke anekdotes over zijn Waka Waka lamp in Afrika en hij vertelt over zijn nieuwste duurzame tool: olifantengras!

In deze blog delen we drie van de vele inspirerende uitspraken die Maurits deed tijdens het interview in de Duurzame Podcast:

“Wanneer je ziet dat er iets aan de hand is, moet je er iets aan doen. Je hebt er niks aan om bij de pakken neer te gaan zitten.”

Dit kwam ter sprake toen Nick vertelde dat hij door klimaat documentaires vaak moedeloos raakt. Dat het probleem zo groot is, dat het hem even lamslaat. Maurits leek daar minder problemen mee te hebben, het geeft hem juist nog meer kracht en drive om het probleem bij de kern aan te pakken en actie te ondernemen!

“Corona heeft laten zien dat de hele wereld kan samenwerken, miljarden werden overal vandaan getrokken en regelgeving werd aangepast.” 

Een mooi voorbeeld van dat het wél kan. We willen alleen nog niet graag genoeg. De verklaring van Maurits is simpel: “we voelen de pijn nog niet goed genoeg”. Want problemen, die zijn er zeker. Denk maar aan de enorme hittegolven in India of de hongersnood in Afrika. Het probleem is alleen dat de rampen nu nog vaak plaatsvinden in gebieden die zelf het minste aan het probleem bijdragen.  

“Olifantengras groeit 4 meter per jaar, heeft maar weinig water nodig en haalt 4x meer CO2 uit de lucht dan bomen” 

Tijdens het interview vertelt Maurits over deze fantastische grondstof. Het heeft 10 jaar geduurd om het technologische plaatje rond te krijgen, maar nu is het toepasbaar op vier verschillende manieren: als papier, als toeslagmateriaal voor het maken van beton (25%), als vervanging voor kunstof en als vervanging van turf.

Wil je meer weten over deze inspirerende man? Luister dan de hele aflevering op spotify of youtube.

De Duurzame Podcast - #16 - Maurits Groen op YouTube


De Duurzame Podcast - #16 - Maurits Groen op Spotify

 

Reactie plaatsen