Waterstof de toekomst van duurzame energie? | Ad van Wijk

Waterstof de toekomst van duurzame energie? | Ad van Wijk

Is waterstof de energiebron waarmee we over een paar jaar onze huizen verwarmen en waarmee we autorijden? Daar hebben we het een uur lang over met ‘Mister Waterstof’ prof. dr. Ad van Wijk! Volgens Ad is waterstof de toekomst van onze energie. Mogelijk heb je hier al wel eens iets over gehoord, maar weet je niet zo goed hoe het precies zit. We hebben speciaal voor jou de drie grootste inzichten uit ons gesprek met Ad op een rij gezet! Na het lezen van deze inzichten ben je ook waterstof-expert! ;)

1. Waterstof is geen energiebron… wat dan wel?

Ad legt uit dat waterstof een energiedrager is. Dat houdt in dat het eerst moet worden omgezet naar elektriciteit voordat je er iets mee kunt. Gelukkig is dit proces heel gemakkelijk en zeer efficiënt.

Het ‘maken’ van waterstof is helaas nog minder efficiënt. Hiervoor moet het watermolecuul (bestaande uit waterstof en zuurstof) worden gesplitst. Dit gebeurt met zogenoemde elektrolysers. Voor dit proces is energie nodig. Ongeveer 50% van de energie gaat hierbij verloren. Dat klinkt misschien nog niet zo heel positief. Lees daarom verder!

2. De Sahara als oplossing voor ons klimaatprobleem?

Eigenlijk is zonne-energie de oplossing voor ons klimaatprobleem, aldus Ad. In de Sahara kunnen we voor minder dan 1 cent per kWh (!) zonne-energie opwekken. Echter, is het transporteren en vooral ook het opslaan van elektriciteit zeer inefficiënt. Het is het kostbaar en er gaat veel energie verloren. Dat maakt het niet rendabel om duizenden kilometers verderop energie op te wekken.

Echter, waterstof is wel heel gemakkelijk te transporteren en op te slaan. En daarbij gaat (bijna) geen energie verloren!

En zo komt Ad op de oplossing: wat nu al we de opgewekte stroom in de Sahara omzetten naar waterstof? En we het daarna transporteren? Ondanks dat bij deze omzetting 50% energie verloren gaat is het nog steeds rendabel. Alleen, hoe krijgen we deze waterstof hier in Nederland?

3. De magic trick van Ad…

Nu komt de magic trick: we kunnen hiervoor het bestaande netwerk van gasleidingen gebruiken! Deze leidingen zijn gemakkelijk om te bouwen om waterstof te kunnen transporteren. En de bestaande gastanks kunnen worden gebruikt voor de opslag van waterstof.

Zo kunnen we dus toch de goedkope en 100% duurzame (!) energie uit bijvoorbeeld de Sahara transporteren over de hele wereld. Dat is, in een paar zinnen, de visie van Ad op de rol van waterstof in onze energietransitie uitgelegd.

Geloof ons: het is nog veel beter om het uit Ad’s mond te horen. Hij gaat er veel dieper op in. Ook hebben we het uitgebreid over de rol van waterstof in personenvervoer. Rijden we straks allemaal in een auto op waterstof? Je komt er achter in dit interview!

Gebruik daarom onderstaande links en check het hele gesprek!

Bekijk Ad van Wijk op YouTube


We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

Beluister Ad van Wijk op Spotify


Reactie plaatsen