Dolf Jansen over hardlopen, politiek, boeren en impact maken met theater

Dolf Jansen over hardlopen, politiek, boeren en impact maken met theater

Hardloper, cabaretier, schrijver en NPO-radio 2 DJ Dolf Janssen is te gast in de 10e aflevering van De Duurzame Podcast. Hij heeft 34 oude jaarsconferanties gedaan, liep 2:28 op de marathon op 22-jarige leeftijd, is ambassadeur van Oxfam Novib en was nummer 87 in de duurzame top 100 van Trouw.

Het klimaatprobleem is groot. Afstappen van groei is noodzakelijk voor het redden van de mensheid. We zouden moeten streven naar welzijn, rechten en gelijkheid, niet naar groei. Dit moet op elk niveau, van eigen gedrag, tot wereldwijde politiek en bedrijven. Klimaatverandering is grootste bedreiging, voor mensen, maar ook voor jouw investeringen. Maar wat heb je aan geld als we over 10 jaar tot onze knieën in het water staan in Nederland? 

Dolf neemt je mee in zijn gedachtegang met betrekking tot klimaat, mensenrechten en gelijkheid. Hieronder drie, van de vele, punten die hij uitlicht tijdens dit interview:

 “Waar ik mij het meest aan erger als we het hebben over duurzaamheid is de discrepantie tussen wat wij weten wat er gaande is en wat de gevolgen zijn en dat het gedrag en de beslissingen die worden genomen. Het is duidelijk dat wat we de afgelopen 30 jaar (als het niet meer is) hebben gedaan, heeft niet bijgedragen. Maar echte grote actie ontbreekt. Daar zit een ergernis, maar ook mijn drive.” 

“Denk na over wat je consumeert, kijk naar de impact en verander daar iets in. Gelijkheid, tussen mensen om je heen, hoe je mensen behandeld. We hebben behoorlijk wat macht om dit te veranderen. Als we iets meer gelijk zijn, zijn we gelukkiger denk ik. Heel veel dingen waar we over hebben gepraat hebben een link met gelijkheid. We zouden moeten streven naar dat iedereen gelijke kansen heeft. Het klimaat verhaal heeft een hele grote impact bij mensen die het nu al niet zo goed hebben. Als je wereldwijd kijkt, kan gelijkheid nastreven betekenen dat je heel veel klimaat gerelateerde problemen gaat verhelpen.”

“Wat ik hoop mee te geven is dat je bewust kan nadenken over elke euro die je uitgeeft. Je hoeft er geen schuldgevoel over te hebben, je mag namelijk alles. Maar je hebt dus ook de vrijheid om te kiezen voor de duurzame optie. Daar zit de grootste mogelijkheid voor verandering.”

Dolf laat mensen weten dat er meer is. Dat je meer kunt opzoeken en te weten kunt komen over klimaatverandering, dat je je erin kunt verdiepen. Dat leidt, volgens Dolf, tot verandering van gedrag. 

Wil je meer weten over deze inspirerende man die onder andere gepassioneerd vertelt over het verschil tussen koemelk en havermelk en de lobby die hierbij grote invloed heeft? Luister dan de podcast of bekijk de aflevering op YouTube.

De Duurzame Podcast - #10 - Dolf Jansen op YouTube

De Duurzame Podcast - #10 - Dolf Jansen op Spotify

  


Reactie plaatsen