Bewuste duurzame keuzes maken | Maartje Bregman

Bewuste duurzame keuzes maken | Maartje Bregman

Mensen moeten het zelf belangrijk gaan vinden. We worden er elke dag mee gecontroleerd. Ik ga niemand beleren. Ik vertel wat ze kunnen doen en geef ze de opties. En dan denk ik dat je zelf de puzzelstukjes in elkaar kan leggen om het probleem aan te passen.

Het klimaatprobleem kan zo groot voelen, dat het een ver-van-je-bed-show is. In deze aflevering maakt Maartje het wat behapbaarder. Het is geen alles of niets verhaal. Er zijn ongelofelijk veel dingen die je zelf kan doen aan klimaatverandering. De eerste stap is bewustwording, weten wat er speelt en wat jouw aandeel hierin is.

Maartje deelt drie tips in deze aflevering die er voor kunnen zorgen dat jij vanaf nu wél die duurzame keuze op individueel vlak gaat maken:

Zie de veganistische keuken als een nieuwe keuken.

Kijk welke groente je lekker vindt en hoe je daar een recept mee kan gaan maken. Je kan de italiaanse keuken ook niet met de Japanse vergelijken. Het is allebei lekker op een eigen manier. We moeten nu gaan ontdekken wat de veganistisch keuken ons te bieden heeft.

Focus je niet op ‘anderen’ of grote landen als China en Amerika.

Er gebeuren heel veel dingen waar we geen invloed op hebben. Maar als je zelf al niet de moeite wilt doen om duurzamer wilt leven, dan kan je ook niet van andere verwachten dat ze het doen. Uiteindelijk zijn de mensen in de politiek en de eigenaren van grote bedrijven ook individuen. Het start bij een stukje bewustwording en individuele keuzes die kunnen leiden tot grote verandering.

Bedenk je bij elke keuze die je maakt of je het naar jezelf kunt verantwoorden om te kopen.

Maar wees niet te streng voor jezelf, maar begin wel ergens. Laat je inspireren en motiveren door boeken, docu’s, podcasts of lezingen en zet een eerste stapje.

Maartje schreef het boek De Kracht van Teruggeven, het boek en werkboek. In het boek vind je wetenschappelijke onderbouwde informatie en in het werkboek de praktische tips per hoofdstuk gecategoriseerd. Je kan het boek en het werkboek winnen, gesigneerd en wel, als je een review achterlaat in je podcast app.

Wil je weten hoe Maartje op zo’n jonge leeftijd geïnteresseerd is geraakt en in actie is gekomen voor duurzaamheid? Luister dan de podcast of bekijk de aflevering op youtube.

De Duurzame Podcast - #08 - Maartje Bregman op YouTube


We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

De Duurzame Podcast - #08 - Maartje Bregman op Spotify

 

Reactie plaatsen