Zelfs monumentale panden kun je verduurzamen | Suze Gehem

Zelfs monumentale panden kun je verduurzamen | Suze Gehem

10 jaar geleden zijn we begonnen met een rijtje grachtenpanden, met het idee als het hier kan, kan het overal! Suze verduurzaamd monumentale panden, want als je zelf dit kan verduurzamen is elk gebouw te vergroenen. Haar missie is om alle gebouwen in Nederland te vergroenen. En dat betekent niet dat je een hele nieuw super strak duurzaam gebouw neer hoeft te zetten. Volgens haar zit de meeste impact in het gebruik. Naast dat het goed voor de aarde is, kan het ook financieel ongelofelijk veel opleveren. Doordat ze deze slogan zijn gaan naleven hebben we in de afgelopen tijd ongelofelijk veel kennis opgebouwd over de verschillende pandtype.

Als je alle tips wilt horen, dan moet je de aflevering beluisteren of bekijken, maar heb je iets minder tijd, check dan in elk geval even onderstaande tips die Suze geeft in het interview:

Tip 1: Hybride is de eerste stap én heel realistisch

Heel veel huizen in Nederland zijn geschikt voor hybride systemen. Een warmtepomp, zonnepanelen. Het hoeft niet in een klap 100% te veranderen, kijk eens of er gedeeltes al vervangen kunnen worden door een duurzamere opties. Hier zijn vaak ook subsidies voor te vinden. Hoe dat precies werkt en wat je moet weten, dat staat in tip 2!

Tip 2: De groene menukaart

De groene menukaart is een website waar Suze en haar team alle tips rondom het verduurzamen van huizen delen. Dat gaat echt over ALLE soorten huizen die je maar kunt bedenken, van een jaren 30 huis tot een grachtenpand of een vakwerkhuis in Maastricht, en alles daar tussenin. Op de website vind je quick wins, tips voor het verduurzamen met betrekking tot gas en elektriciteit. Ook kun je verschillende subsidies vinden die het financieel wat aantrekkelijker kunnen maken.

De Groene Menukaart kun je hier vinden: https://www.degroenemenukaart.nl/nl

Tip 3: vind een reden waarom je het belangrijk vindt om duurzamer te leven

We moeten allemaal als een idioot in beweging komen en je kan zelf wat doen. Het is vaak een soort frustratie wat ik bij mensen hoor: in mijn eentje is toch niet genoeg. Dat is de uitdagingen, veel verschillende partijen moeten wat gaan doen. Bij de woningbouw, moeten alle individuen zelf de beslissing nemen: wij gaan er iets aan doen. Waar begin je mee? Bewustwording. Als ik in de natuur ben dan denk ik, hier doe ik het voor. WE hebben er echt een hele smerige wereld van gemaakt, dat kan anders.

Wil je het hele interview beluisteren of bekijken? Klik dan op één van onderstaande links!

Bekijk Suze Gehem op YouTube


We zouden het heel tof vind als je je wilt abonneren op ons YouTube kanaal!

Beluister Suze Gehem op Spotify


Reactie plaatsen