Thijs Lindhout over het ontmoeten van duurzame coryfeeën

Thijs Lindhout over het ontmoeten van duurzame coryfeeën

In de tijd dat Thijs zijn droom leeft als directeur van De Duurzame Adviseurs, heeft hij de eer gehad om een aantal zeer grote namen in de duurzaamheidswereld te mogen ontmoeten. Hij schrijft hierover in deze blog.

Veel succes en leesplezier.

Inmiddels weet ik zeker dat succes geen toeval is

Er is iets dat deze mensen anders doen dan anderen. Dat intrigeert en inspireert me.
Ik kan daarom ook zeggen dat al deze mensen die ik ontmoet hebben geïnspireerd. Sommige met hun mind-set, anderen met hun mooie verhalen en ook zeker met de visie die ze hebben. Omdat het zonde is om deze inspiratie voor mezelf te houden deel ik het nu graag met je.

Helga van Leur

Helga heeft een indruk op me achter gemaakt dat zij nog meer gepassioneerd duurzame voorvechter is dan weervrouw. Ze heeft helderder dan Al Gore laten zien wat er aan de hand is met onze aardbol maar ook dat er nog hoop is. Ook mooi om te zien hoe zij ergens vol voor gaat als ze iets doet. Ik denk dat die instelling haar ook aan de overwinning van Dancing With The Stars heeft geholpen.

Maurits Groen

Maurits is een persoonlijke held van me geworden. Hij kreeg de zaal, van 200 nuchtere directeuren, doodstil. Hij leeft maar één ding: deze aardbol een stukje beter maken. Hij kan met tranen in zijn ogen vertellen wat het met hem doet als hij hoort dat ‘zijn’ WakaWaka lamp een leven heeft gered van een meisje in Afrika. Bij sommige mensen voel je nu eenmaal dat ze gedreven worden door iets groters dan zijzelf. Dat is bij Maurits Groen absoluut het geval. Iets waar bijna iedereen wel iets van kan leren.

Al Gore

The big man himself. Grote respect heb ik voor deze man. Hij heeft in de westerse wereld het thema CO2 reductie op de kaart gezet. De 3,5 seconde die ik met hem heb mogen doorbrengen kwamen helaas niet verder dan het geven van een complimentje van mijn kant en een bedankje van zijn kant. Mooi aan zijn speech vond ik dat hij geen blad voor de mond nam en Nederland aardig aanpakte: “Waar blijven jullie? Kijk eens naar jullie oosterburen, die doen veel meer met duurzame energie dan jullie!”.

Dolf Janssen

Een duurzame grappenmaker. Dolf ken je misschien alleen als cabaretier, maar hij is ook een duurzaam voorvechter. En hij weet er ontzettend veel van af. Iemand uit het publiek riep dat windmolens niet op wind draaien maar op subsidie. Dat dat deze persoon beter niet kunnen doen. In een ijzersterk betoog legde Dolf uit dat er nog veel meer subsidie wordt gegeven op fossiele brandstoffen.

Katja Schuurman

Wat een leuke vrouw. Van alle ‘sprekers’ die ik in mijn leven heb ontmoet is Katje wel de puurste. Ze is 100% zichzelf op het podium. Wat ik aan haar bewonder is dat ze haar beroemdheid gebruikt om een verschil te kunnen maken. Met haar stichting Return to Sender heeft ze duizenden vrouwen in arme gebieden een goede baan –en daarmee een leven- kunnen geven.

Marjan Minnesma

Allesbehalve geitenwollensokken. Dat is Marjan Minnesma. Ze is een ondernemer, een powervrouw, iemand die geloof heeft en een visie. En wat anderen ook mogen zeggen of vinden ze gaat haar visie achterna. Haar speech was zo goed, daar is geen speld tussen te krijgen. Op alle vlakken kon ze uitleggen wat er aan de hand is met onze aardbol en kon ze met oplossingen komen voor een nieuwe economie. Oplossingen die hout snijden en die kloppen op elk gebied: politiek, economisch, ecologisch en technologisch. Voordat ik haar kon afkondigen moest ik de tranen uit m’n ogen wrijven. Terwijl ik al zo veel weet over dit onderwerp wist zij mij diep in het hart te raken.

Jacqueline Cramer

Jacqueline heeft mij geleerd dat duurzaamheid niet voor het eerst een actueel thema is. Er zijn al twee wake up calls hiervoor geweest. Super dankbaar ben ik haar hiervoor. De boodschap van haar verhaal: zorg er met z’n allen voor dat er alsjeblieft geen vierde wake up call nodig is.

Femke Halsema

Stop met hyperconsumptie! Dat is de boodschap van Femke. Wat ik mooi vind is dat zij de eerste persoon is die een link legt tussen ons klimaatprobleem en de happiness factor van de mens. We willen nu eenmaal veel dingen kopen. Dat maakt ons gelukkig. Een heldere en filosofisch interessante manier van kijken naar ons klimaatprobleem. Laten we met z’n allen op zoek gaan naar andere manieren om ons gelukkig te voelen.

Reactie plaatsen