Het puntje van de ijsberg is al geraakt, maar niemand lijkt het te merken

Het puntje van de ijsberg is al geraakt, maar niemand lijkt het te merken

Onze wereld, Before the Flood.

Donderdag 10 november. Mijn collega Marjan en ik komen net van de projectlancering van een nieuwe Nederlandse windmolen. Met zijn kleine formaat is hij ideaal voor bedrijfspanden en woningen. Makkelijk te plaatsen en ontzettend duurzaam. Vol optimisme over de nieuwste mogelijkheden, carpoolen wij naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, voor de nieuwste filmvertoning met Leonardo di Caprio, Before the Flood.

We zitten er helemaal klaar voor. Twee uur kijken naar Leonardo DiCaprio. Hoewel het geen romantisch drama is en naakt scenes ontbreken, gaat ook deze film over een zinkend schip. Een metaforisch schip.

Wij hebben als mensheid de grens opgezocht. Langzaam hebben we de aarde veranderd in onze eigen Titanic. De ijsberg is al geraakt, maar niemand lijkt het te merken.  Iedereen danst en zingt vrolijk door. Leo laat ons zien dat de gevolgen wel degelijk merkbaar zijn. Op veel plekken zijn ze zelfs catastrofaal.

Oh Leo, Red ons!

Toch is er nog hoop.  We kunnen het tij keren. Mits we nú gaan handelen. Conferenties met losse beloftes en doelstellingen voor over 30 jaar gaan ons niet redden. Innovatieve ondernemers als Elon Musk bieden ons echter wel perspectief. Concrete oplossingen; volledig over naar duurzame energie. Tegenover dit optimisme staan wetenschappelijke voorspellingen die je ergste nachtmerries kunnen overtreffen. Huidige beelden tonen ons verlaten uitgedroogde gebieden, smeltende polen, extreme overstromingen, tekorten, uitstervende diersoorten, verdwenen koraalriffen, een vervuilde zee en een naderend einde van regenwouden. De film heeft niet bepaald een happy ending. En ineens wens je dat het maar een speelfilm was in plaats van de realiteit en dat Leo riep ‘never let go’.

Toch raad ik het iedereen aan om Before the Flood te zien. Het is een heel heldere boodschap om nú te handelen met concrete acties die nu gevolg hebben. De beelden liegen er niet om, klimaatverandering is al gaande. Dit is geen kwestie van wel of niet geloven. Dus laten we onze koppen uit het zand halen.

Gelukkig geeft de film ook voor alledaagse consumenten concrete tips. Een beter milieu begint bij jezelf, het is zo waar. Begin daarom dit jaar eens niet met de standaard goede voornemens om meer te gaan sporten en minder te snoepen. Denk eens na over wat jij kan doen voor duurzaamheid, voor jóuw planeet. Ik ga vanaf januari geen vlees meer eten en volledig over op groene stroom! Op een duurzaam 2017!

Reactie plaatsen