Internationale internet dag – Duurzaam surfen op het web

Internationale internet dag – Duurzaam surfen op het web

Ik hoor je denken: ze verzinnen ook voor alles een speciale dag. Juist, dit kwam ook bij mij op. Op 29 oktober is het sinds 2005 elk jaar officieel de ‘Internationale Internet Dag’ (Internet Day). In 1969 ontstond het internet op 29 oktober met een LOGIN-poging. Op de Internationale Internet Dag wordt teruggekeken naar deze gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de telecommunicatie en technologie. De dag van de eerste verzending van een elektronische boodschap, hoera!

Ondanks de vele negativiteit (en naïviteit) rondom het web (denk aan fake news, hackers, privacy) blijft het web dagelijks groeien. Deze groei wordt duidelijk deels veroorzaakt door het gebruik van sociale media. Te bedenken dat 45% van de wereldbevolking nu sociale media gebruikt, is het ineens niet meer zo gek dat je de ochtend begint met Twitter en Facebook.

Goed, ik ben in de cijfers gedoken. In Nederland spenderen wij gemiddeld 4 uur en 37 minuten per dag op het web (in de categorie 16 t/m 64 jaar). We bezoeken Google veruit het meest. En wat zoeken we op Google? Het weer staat stipt op 1. Youtube volgt op nummer twee. Wat zoeken we nou vaak via Youtube? Muziek en EnzoKnol. Heb ik je al verbaasd met deze inzichten? (bron).

Terug naar de essentie: duurzaamheid. Het is niet geheel onbekend dat datacenters enorm vervuilend zijn. Wist je dat de datacenters verantwoordelijk zijn voor 0,2% van de wereldwijde CO2-uitstoot? (bron). Ik geef je graag tips om duurzaam op het internet te surfen. Hiermee draag jij ook, op een toegankelijke manier, je steentje bij.

  • Duurzaam zoeken met Ecosia.nl: Zij gebruiken de winst die ze maken met behulp van je zoekopdrachten om bomen te planten, daar, waar ze het hardst nodig zijn. Installeer de gratis browserextentie en plant bomen met elke zoekopdracht. (Goed om te weten: Bossen moeten worden beschermd en dat geldt ook voor je privacy. Ecosia doet allebei).
  • Een duurzame internetprovider: Neem als voorbeeld KPN. Zij behoort voor de 8e keer tot de meest duurzame telecombedrijven ter wereld. Het bedrijf staat in de top 10% duurzaamste bedrijven ter wereld staat van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI).
  • De voordelen van online shoppen ontdekt? Dit kan ook duurzaam! Installeer Treeclicks. Een gratis Safari-extensie die bomen plant wanneer jij bij een van de meer dan 50.000 shops winkelt. Zonder dat winkelen duurder wordt. Het merendeel van de fee die zij verdienen gaat rechtstreeks naar de aanplant van bomen. Hiermee draag je bij aan hun missie om in 2020 honderdduizend bomen te planten.
Reactie plaatsen