15 tips voor meer duurzaamheid op de werkvloer

15 tips voor meer duurzaamheid op de werkvloer

Steeds meer bedrijven zien het belang in van duurzaam ondernemerschap. Benieuwd welke veranderingen je op jouw kantoor kan maken om meer duurzaamheid op de werkvloer te realiseren of te stimuleren? Ontdek onze tips!

Duurzaamheidsmaatregelen op kantoor

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Veel bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de impact die hun bedrijfsvoering heeft op het klimaat en op de planeet. Daar willen ze verandering in brengen!

Bovendien levert duurzaam ondernemen interessante voordelen op. Zoals minder kosten, een beter imago, gedreven werknemers en hoe je als organisatie een interessante partner voor overheden en investeerders wordt. Ook ben je met een duurzame onderneming nu al klaar voor toekomstige wetgeving. Want uiteindelijk moet elke organisatie in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.

Genoeg redenen dus om milieubewust bezig te zijn en duurzaamheidsmaatregelen op kantoor door te voeren. Benieuwd hoe jouw medewerkers duurzaam kunnen werken? Lees de tips!

Tip 1: Groene stroom

Eén van de belangrijkste manieren om duurzaamheid op de werkvloer te verbeteren, is door naar je energieverbruik te kijken. Daarbij kun je het beste kiezen voor groene stroom: energie die door middel van zonne- of windenergie opgewekt wordt. 

In het kort heb je als kantoor twee opties:

  • Zelf opwekken (door middel van zonnepanelen)
  • Inkopen bij een energieleverancier die groene stroom aanbiedt. Voor inspiratie kun je dit onderzoek van de Consumentenbond gebruiken.

Tip 2: Bedrijfspand isoleren

Isolatie helpt om de warmte beter binnen te houden, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om de temperatuur aangenaam te houden. Bovendien bespaart het je een hoop kosten!

Heb je een eigen pand? Kijk dan eens of je dit beter zou kunnen isoleren. Het dak, de vloer en de muren kunnen allemaal geïsoleerd worden. En ook naden en kieren kunnen (professioneel) dichtgemaakt worden. 

Tip 3: Thuiswerkdag(en)

Steeds meer bedrijven stimuleren thuiswerken en flexwerken. En door corona is dit één klap ook heel normaal geworden. Door je medewerkers een dag (of meer) in de week thuis te laten werken, verklein je het aantal reisbewegingen. Dit verkleint ook de CO2-uitstoot waarmee reizen gepaard gaat. En door het slim te plannen, kun je zelfs in een kleiner kantoor al je medewerkers kwijt.

duurzaam thuis werken

Tip 4: Scheiden en recyclen

De meeste huishoudens scheiden papier en GFT, maar ook ook op kantoren wordt dit steeds normaler. Biedt daarom mogelijkheden om te scheiden en recyclen door speciale afvalbakken te plaatsen.

Tip 5: Zoveel mogelijk digitaal

Stimuleer om zoveel mogelijk gebruik te me maken van digitale communicatie- en presentatiemiddelen. E-mail, Slack, Powerpoint, Skype en Zoom zijn tools die veel van het papiergebruik binnen een kantoor tegenwoordig kunnen vervangen. 

Heb je echt nog papier nodig? Gebruik het dan verantwoord:

  • Print dubbelzijdig en alleen als het echt noodzakelijk is.
  • Gebruik Ecofont: een inktbesparend lettertype dat tot wel 46,5% bespaart.
  • Gebruik alleen gerecycled papier of printpapier met een FSC-keurmerk.

Tip 6: Stimuleer OV en fiets

Wist je dat treinreizen in Nederland sinds 2017 volledig klimaatneutraal is? En ook de fiets heeft maar weinig CO2-uitstoot tot gevolg. Stimuleer je medewerkers daarom om met het OV en de fiets naar het werk te komen! Bijvoorbeeld door ze een gratis Swapfiets- of NS-abonnement aan te bieden.

Tip 7: Zakelijk elektrisch rijden

Moeten je werknemers van ver komen? Of is het fysiek langsgaan bij klanten en partners een belangrijk onderdeel van hun werk? Wanneer autogebruik onvermijdelijk is, is het beter om voor zakelijk elektrisch rijden te gaan. Dit brengt ook nog eens veel interessante zakelijke voordelen met zich mee!

Tip 8: Duurzame koffie en thee

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken? Veel kantoormedewerkers zeggen koffie en thee nodig te hebben om goed te kunnen functioneren. Meer duurzaamheid op de werkvloer realiseer je ook door duurzame koffie- en theeproducten in huis te halen! Zoals van Hesselink Koffie.

Tip 9: Duurzame apparaten en kantoorartikelen

Ga altijd voor de meest duurzame optie. Vervang bijvoorbeeld oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen, schaf duurzame pennen aan en notitieblokken van gerecycled materiaal. Moet er een apparaat vervangen worden? Kies dan altijd voor een duurzame variant. 

Tip 10: Duurzame bedrijfskantine

Vega(n) eten wordt steeds populairder. In Nederland eet 7% van de mensen onder de 40 jaar elke dag vegetarisch (bron). En dat is een stuk duurzamer dan vlees! Kijk eens of er draagvlak binnen jouw kantoor is om bijvoorbeeld eens in de week vegetarisch te lunchen. Of kies voor een duurzame bedrijfscateraar, zoals Vitam

Tip 11: Tweedehands meubilair

Moeten bureau’s of stoelen vervangen worden? Of groeit het bedrijf en moet er meer kantoormeubilair bijkomen? Probeer nieuwe meubels altijd eerst tweedehands aan te schaffen voordat je het nieuw gaat kopen. Ook nog een stuk voordeliger!

Tip 12: Weg met plastic bekertjes

Een impactvolle duurzaamheidsmaatregel op kantoor is om plastic bekertjes compleet uit te bannen. Kies liever voor kartonnen bekertjes. Of nog beter: gewoon een mok die je aan het eind van de dag in de vaatwasser zet!

Tip 13: Decoreer met planten

Planten zijn een vrolijke en duurzame manier om een kantoor aan te kleden. En ze verbeteren meteen de luchtkwaliteit. Bovendien laat onderzoek zien dat de aanwezigheid van planten de productiviteit met maar liefst 15% kan verhogen (bron)!

planten op kantoor

Tip 14: Uitstoot compenseren

Zelfs als je alle duurzaamheidsmaatregelen op kantoor doorvoert, zul je altijd CO2-uitstoot overhouden. Door deze uitstoot in kaart te brengen, weet je voor hoeveel uitstoot jouw kantoor nu eigenlijk verantwoordelijk is. Deze uitstoot kun je vervolgens compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten planten. 

En dat is een stuk minder kostbaar dan je misschien zou denken. Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers jaarlijks gemiddeld verantwoordelijk zijn voor 2,3 ton CO2-uitstoot (bron). Bij Trees For All kost dit je slechts €31,05 per medewerker.

Tip 15: Laat je footprint opstellen

Wil je meer duurzaamheid op de werkvloer realiseren? Laat dan een CO2-footprint opstellen. Inzicht in je energieverbruik en CO2-uitstoot is immers de basis om deze vervolgens terug te brengen. Wij onderzoeken jouw organisatie en stellen een concreet plan van aanpak voor je op.

Bij De Duurzame Adviseurs hoef je niet bang te zijn voor hoge tarieven, verborgen reiskosten en andere onprettige financiële verrassingen aan het einde van het traject. Wij werken altijd met een vaste prijs en met 100% garantie dat onze CO2-footprint aan alle eisen voldoet.

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 01 Jul 2024

Wellicht een mooie aanvulling voor tip 5 (digitaal werken): Door binnen je organisatie voortaan te googelen via een duurzame(re) zoekmachine zoals bijv. ZoekGroen(.nl), zorgt jouw organisatie kosteloos én zonder extra manuren voor een groenere wereld.

Reactie plaatsen