CO2-voetafdruk van je organisatie berekenen
CO2-Footprint
CO2-Footprint
03/25/2025
3 min

Je eigen CO₂-footprint berekenen met deze 6 stappen

03/25/2025
3 min

Wil je duurzamer leven of ondernemen? Een goede eerste stap is om je CO₂-footprint, ook wel CO₂ voetprint, te berekenen. Door in kaart te brengen hoeveel je uitstoot, weet je precies waar je op moet focussen om impact te maken. Er zijn verschillende manieren om je eigen CO-footprint te berekenen. De volgende stappen helpen je op weg!


CO2-voetafdruk van je organisatie berekenen

Organisaties hebben een grote impact op het milieu door hun werkzaamheden. Heb je een eigen bedrijf of werk je voor een organisatie? Met deze stappen kun je de CO₂ voetprint in kaart brengen van je organisatie om vervolgens te kijken naar reductiemogelijkheden. Door strategische maatregelen te implementeren, kun je zowel je CO₂-uitstoot als je kosten verminderen.

1. Bepaal je organisatiegrens 

Bij het opstellen van een CO₂-footprint is het essentieel om duidelijk te definiëren welke delen van je organisatie je meeneemt in de berekening. Dit proces staat bekend als het bepalen van je organisatiegrens.

2. In kaart brengen van je emissiestromen

De tweede stap is het identificeren van alle activiteiten en processen binnen de organisatiegrens die bijdragen aan de uitstoot van CO₂. Hierbij kan je denken aan energieverbruik in het vastgoed, de energie die nodig is bij productieprocessen, transport van goederen, brandstoffen in het wagenpark en andere relevante werkzaamheden. Door een gedetailleerd overzicht te maken, krijg je inzicht in waar emissies vandaan komen.

GHG protocol

Om ervoor te zorgen de footprint van organisaties met elkaar vergeleken kan worden is het belangrijk dat de footprint vanuit dezelfde basisprincipes wordt opgesteld. Het Greenhouse Gas (GHG) Protocol geeft een gedetailleerd raamwerk voor het meten en beheren van broeikasgasemissies. Deze richtlijnen zorgen voor consistentie en transparantie.

Het GHG protocol verdeelt emissies in drie categorieën:

  • Scope 1: Directe emissies van bronnen die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door de organisatie.
  • Scope 2: Indirecte emissies van ingekochte elektriciteit, stoom, warmte en koeling.
  • Scope 3: Alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van de organisatie, zoals transport en afvalbeheer

Als organisatie zal je ook moeten vastleggen welke scopes je meeneemt in het opstellen van je footprint. Stel je de footprint op voor het behalen van een certificaat? Check dan goed welke scopes je verplicht moet meenemen. (lees hier meer over CO₂-prestatieladder).

3. Emissiefactoren verzamelen

Vervolgens zal je voor elke geïdentificeerde activiteit moeten bepalen hoeveel CO₂ er vrijkomt. Dit doe je door emissiefactoren te verzamelen, die aangeven hoeveel CO₂ wordt geproduceerd per eenheid van activiteit (bijvoorbeeld per kWh elektriciteit, per liter brandstof, etc.). Deze factoren kunnen vaak worden gevonden in nationale databases of rapporten van milieuorganisaties.

Veel databases geven een algemeen overzicht van wat de uitstoot van een activiteit zal zijn. Steeds meer organisaties analyseren de uitstoot van hun activiteiten. Door in gesprek te gaan met leveranciers, kun je mogelijk specifieke gegevens over de uitstoot van jouw processen verkrijgen.

4. Data verzamelen

Nu bekend is welke activiteiten CO₂-uitstoot veroorzaken, kan de benodigde data om de emissies te berekenen verzameld gaan worden. Dit kan bijvoorbeeld het energieverbruik van je gebouwen zijn, het aantal gereden kilometers door bedrijfsvoertuigen, de hoeveelheid geproduceerd afval, enzovoort. Zorg ervoor dat je data nauwkeurig en up-to-date is om een betrouwbare berekening te kunnen maken.

5. Footprint opstellen

Koppel de verzamelde data aan de emissiefactoren om de totale CO₂-uitstoot van je organisatie te berekenen. Dit doe je door de hoeveelheid van elke activiteit te vermenigvuldigen met de bijbehorende emissiefactor. Tel vervolgens alle individuele emissies op om je totale footprint te bepalen.

6. Reductiemaatregelen

Analyseer de resultaten om te zien welke activiteiten de grootste bijdrage leveren aan je CO₂-uitstoot. Op basis van deze analyse en de mogelijkheden binnen je organisatie, kun je reductiemaatregelen identificeren en implementeren. Dit kan bijvoorbeeld het verbeteren van energie-efficiëntie, overstappen op hernieuwbare energiebronnen, optimaliseren van transport, of verminderen van afval zijn.


Persoonlijke CO₂ voetprint berekenen (verborgen impact)

Benieuwd geworden naar je eigen persoonlijke CO₂-impact? De beslissingen die je maakt in het dagelijks leven hebben ook invloed op de wereldwijde CO₂ voetprint. Met de volgende tools kun je jouw persoonlijke (CO₂-)voetafdruk uitrekenen.

Mijn Verborgen Impact

Mijn Verborgen Impact berekent niet alleen CO₂-uitstoot tijdens gebruik, maar neemt ook impacts aan de andere kant van de wereld mee: tijdens productie, transport en afdanken. De vragen gaan over de keuzes met de meeste impact, want daarmee kun je het meeste verschil maken. Aan het einde van de test krijg je tips en acties die je direct kunt toepassen in jouw dagelijks leven.

WWF

Het Wereld Natuur Fonds heeft een online vragenlijst gemaakt om je persoonlijke CO₂ voetprint te berekenen. In deze test komen zo nu en dan specifieke vragen voorbij die in andere testen niet aan bod komen. Bijvoorbeeld hoeveel je uitgeeft aan voeding voor huisdieren of hoe vaak je eten laat bezorgen.

The Nature Conservancy

Je kunt bijvoorbeeld per voedingsmiddel of (elektrisch) product aangeven hoeveel je eraan uitgeeft. Nadat je alles hebt ingevuld, krijg je een uitgebreid overzicht van je CO₂ voetprint met tips, aanpassingen die je kunt maken én de bijkomende besparingen die het oplevert.

Deze tools kan je ook gebruiken voor het vergroten van het CO₂-bewustzijn binnen de organisatie. Wil je actief aan de slag met het bewustzijn binnen jouw organisatie? Lees meer over de duurzame game van De Duurzame Adviseurs.


Maak er écht werk van!

Online vragenlijsten en stappenplannen kunnen een goede eerste indruk geven van de CO₂-voetafdruk van een organisatie of persoon. Wil je als organisatie écht aan de slag met CO₂-reductie? Laat dan een CO₂-footprint opstellen door De Duurzame Adviseurs en kijk samen naar de reductiemogelijkheden voor jouw organisatie. Onze rapporten voldoen aan de internationale ISO 14064-1 norm en het GHG protocol en bevatten een concreet plan van aanpak.

Meer weten? Lees hier verder!


Reacties
Categorieën