DDP48 – Hoeveel afval ligt er in jouw buurt? - Dirk Groot (Zwerfinator)

DDP48 – Hoeveel afval ligt er in jouw buurt? - Dirk Groot (Zwerfinator)

Ruim 300 miljoen euro per jaar! Dat zijn de kosten om de openbare ruimte in Nederland schoon te houden. Het eenmalig verwijderen van bijvoorbeeld kauwgom uit een winkelcentrum kost al € 10.000.

Gevolgen voor mens, dier en milieu

Naast dat het opruimen van zwerfaval veel geld kost is ditzelfde afval erg schadelijk voor mens, dier en milieu. Het duurt namelijk vaak lang voordat zwerfaval is afgebroken en er zijn zelfs stoffen die helemaal niet afbreken zoals plastic en glas. Zwerfvuil blijft dus lang aanwezig in het milieu.

Veel van het zwerfaval komt terecht in de oceanen, met als gevolg de plasticsoep. Dieren zien plasticafval vaak aan als voedsel. Hun maag raakt verstopt, waardoor ze uiteindelijk verhongeren. Ook kunnen dieren verstrikt raken in stukken plastic of ander afval. Bovendien nemen vis en mosselen de kleine plastic deeltjes op, waardoor deze terecht komen in de voedselketen.

De vervuilers

Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Op parkeerplaatsen langs de snelweg ligt het meest van het zwerfafval en het minste ligt in woonwijken. Dit is niet allemaal bewust, een groot gedeelte van het zwerfafval is namelijk het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid. Dit onbewuste gedrag is beïnvloedbaar. Benieuwd hoe?

In deze aflevering van De Duurzame Podcast is Dirk Groot ook wel bekent als de Zwerfinator te gast. Hij heeft het samen met Thijs en Daniël over het zwerfafval probleem in Nederland. Help jij ons om dit probleem op te lossen?

Luister dan nu naar aflevering 48!

De Duurzame Podcast - #48 - Dirk Groot - Spotify


De Duurzame Podcast - #48 - Dirk Groot - Youtube


Reactie plaatsen